Vi har hår nästan överallt på huden förutom handflator, fotsulor och ögonlock. För varje hårstrå finns en hårsäck där håret växer från. Många av stråna är så små och tunna att du knappt märker dem. Andra kan vara lite grövre och ibland mycket grova som i skägg och ögonbryn. Ibland kan det också växa flera hårstrån från samma hårsäck och hårsäckarna kan sitta väldigt nära varandra. Inåtväxande hårstrån är mycket vanligt i områden som skägg och underliv. Du kan också få inåtväxande hårstrån på andra ställen på kroppen, men just skägg och underliv är väldigt vanligt.
När hårstrået växer ut från hårsäcken ska det tränga igenom hudlagret inifrån. Oftast går det bra, men inte alltid. Ibland kommer inte hårstrået ut riktigt som det ska och börjar istället växa inåt. Det kan bland annat bero på döda hudceller som lägger sig som ett lock för hårsäcken. Det kan också bero på att hårsäcken blivit skadad och att hårstrået då inte kommer ut som det ska.
Ett inåtväxande hårstrå känner du ganska enkelt igen bara genom att kolla på det. Det ser ut ungefär som en finne med ett hårstrå. Ibland kan det bildas lite var och se infekterat ut. Till skillnad från en vanlig finne så ser du oftast ett litet hårstrå i själva bölden om du har ett inåtväxande hårstrå. Ibland kan inåtväxande hårstrån se ut lite mer som utslag. Huden kan bli knottrig och ha många små knoppar som ser ut som utslag eller akne. Det är vanligast på armar och benen där hårstråna är tunnare.
Ibland kan hårsäcken bli skadad och utsättas för bakterier, smuts och döda hudceller. Då kan hårsäcken bli infekterad och du får en hårsäcksinflammation. Infektionen leder till att det bildas var, huden blir röd och det kan även ömma lite. Hårsäcksinflammation kallas också för follikulit. Ibland kan en hårsäcksinflammation orsakas av svamp, vilket ger en infektion i hårsäcken.
En hårsäck kan skadas på många olika sätt men det är vanligt att det händer i samband med vaxning eller rakning. När du vaxar dig så dras hårstrået ut från hårsäcken och ibland följer hårsäcken med. Om du då får in bakterier i hårsäcken eller i huden så kan du få en infektion. Du kan också skada hårsäcken om du rakar dig med en rakhyvel som inte är tillräckligt vass och glider för dåligt.
Det finns en del knep för att slippa inåtväxande hårstrån och hårsäcksinflammation. De garanterar inte att problemen helt försvinner men om du ofta får inåtväxande hårstrån så är det värt att tänka på följande saker:
En bra rakhyvel ska vara riktigt vass! Byt ut rakhyveln eller rakbladet så fort du märker att det börjar bli lite slött. En slö rakhyvel kan fastna i både hud och hårstrå och det är lättare att råka göra sig illa. Dessutom har den en tendens att böja hårstrået och slita av det istället för att skära av det. Resultatet blir sämre och du får snart raka dig igen.
Se också till att din rakhyvel är ren! Det kan finnas en hel del bakterier och rester från hud, hår och produkter på ett rakblad. Om du råkar skära dig eller får en skada i huden så ökar risken för infektion om du har ett smutsigt rakblad. Skölj av det noga före, under och efter användning. Förvara inte rakhyveln i duschen där det är fuktigt hela tiden - låt det torka ordentligt!
Bra glid är en av de viktigaste sakerna att tänka på för en behaglig rakning. Använd en rakgel eller en rakkräm för att minska friktionen och för att återfukta och mjukgöra huden. Mjuk och återfuktad hud gör att hyveln glider bättre, vilket leder till en jämnare, säkrare och mer behaglig rakning.
Använd gärna en rakgel anpassat för det området du rakar. Vid intimrakning är det till exempel viktigt att du ser vad du gör och därför löddrar inte den typen av rakgel.
Rakning kan slita en del på huden och det är lätt att den blir torr och känslig. Se till att smörja in dig med en återfuktande och lugnande kräm eller lotion efter att du rakat dig. Många produkter är svalkande och lugnande mot huden vilket kan vara skönt om huden känns lite irriterad.
När huden återhämtat sig kan du använda en peeling eller scrub för att avlägsna döda hudceller. Dessa kan hindra hårstråna från att tränga genom huden och göra att stråna växer åt fel håll. Om du tar bort de döda hudcellerna blir det lättare för hårstråna att tränga igenom och du minskar risken för inåtväxande hårstrån. Dessutom känns huden riktigt len och härlig efteråt!
Hårsäcksinflammation och inåtväxande hårstrån går oftast över av sig självt efter några dagar. Du behöver sällan behandla det själv och det räcker att du håller huden ren. Det viktigaste är att du inte pillar på eller klämmer bölden. Då riskerar du att skada huden och släppa in ännu fler bakterier. I värsta fall kan det bli en större infektion och lämna ett ärr efter sig.
Publicerad: 1 April 2022
2022-04-01 08:37:18