Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Har du börjat tappa hår? Läs våra tips och råd mot håravfall!

Att tappa håret kan kännas jobbigt och påverka ens självkänsla. Håravfall är ofta ärftligt men även sjukdomar, läkemedel och hormonrubbningar kan påverka. Idag finns hjälp att få i form av schampo, receptfria läkemedel och annan behandling mot håravfall. Här berättar vi allt du behöver veta!

Varför tappar jag hår?

Vanligtvis tappar vi ungefär 50–150 hårstrån varje dag. Med håravfall menas att du tappar mycket mer hår än så. Håravfallet kan vara ärftligt eller bero på något annat. Om du har ärftligt håravfall brukar håret bli tunnare längst upp på huvudet först. Sedan brukar ”vikarna” vid tinningarna bli större och hårlinjen krypa bakåt.

Håret kommer inte att växa tillbaka om du har ärftligt håravfall. Om du tappar hår på grund av sjukdom, medicin eller något annat så kan det växa tillbaka igen.

Orsaker till håravfall

  • Ärftliga faktorer.
  • Mediciner som antidepressiva, p-piller, litium och blodförtunnande läkemedel. Även behandling mot cancer kan göra att du tappar hår.
  • Långvarig stress.
  • Hormonförändringar vid graviditet och förlossning.
  • Vitaminbrist eller näringsbrist.
  • Sjukdomar som svåra infektioner, diabetes och sköldkörtelsjukdomar. Även hudsjukdomar som svamp i hårbotten kan orsaka håravfall.

Fläckvis håravfall – alopecia areata

Hudsjukdomen alopecia areata är en vanlig orsak till fläckvis håravfall. Då får du kala fläckar i håret, skägget, på benen och på andra ställen där du har hår. Vanligtvis läker sjukdomen av sig själv efter några år. Det finns tyvärr ingen behandling mot fläckvis håravfall.

Håravfall hos män

Hos män är den ärftliga faktorn den vanligaste orsaken till håravfall. I vilken ålder håravfallet börjar är väldigt individuellt. För några kan det börja redan när de är runt 20 år. Andra kan ha tjockt hår långt in i pensionsåldern. Det är till största del generna som styr när du börjar tappa hår. Om dina genetiska släktingar tappar håret tidigt är sannolikheten stor att du också gör det.

Håravfall hos kvinnor

Även den ärftliga faktorn styr en hel del vid kvinnligt håravfall. För kvinnor visar sig håravfallet oftast vid klimakteriet. Vanligtvis sker kvinnligt håravfall genom att håret blir tunnare över hela huvudet. Det är vanligt att tappa håret efter en förlossning eller under en graviditet. Det beror på de stora hormonförändringarna som sker i kroppen. Håret brukar växa ut inom ett halvår efter förlossningen. Även näringsbrist och vitaminbrist kan vara orsaker till håravfall hos kvinnor.

Behandling mot håravfall

Idag finns det flera typer av behandling mot håravfall och många av dem är receptfria. De flesta riktar in sig på ärftligt håravfall och kan användas i förebyggande syfte. Det finns också schampo, inpackningar och kosttillskott för att förebygga och behandla håravfall. Det kan vara bra att prata med en läkare om du tappar hår men inte vet varför. Om du har en svampinfektion i hårbotten eller annan sjukdom som orsakar håravfall behöver den behandlas.

Schampo och hårprodukter mot håravfall

Det finns flera typer av schampon, serum och lösningar för att motverka och behandla håravfall. Schampo mot håravfall kan du använda precis som vanligt schampo. Om du använder serum eller andra produkter ska de vanligtvis sitta i ett tag. Det finns också hårinpackningar som tillför näring till håret för att minska risken för att tappa hår.

Vitaminer och kosttillskott

Ibland kan du tappa hår på grund av näringsbrist eller vitaminbrist. Det är vanligt om du till exempel har en tarmsjukdom och inte kan tillgodogöra dig all näring via maten. Om du har en begränsad kost kan det också vara svårt att få i sig de vitaminer och mineraler som behövs. Håret kan också bli slitet, skört och tappa sin glans.

Det finns speciella kosttillskott och vitaminer som är lämpliga för friskt och starkt hår. Många av dem innehåller zink, selen och biotin som hjälper till att stärka håret.

När ska jag söka vård?

Du behöver oftast inte söka vård om du tappar hår. Om du ändå vill ha kontakt med vården så kan du vända dig till en vårdcentral för att få hjälp med ditt håravfall. Du kan söka dig till vården om något av följande stämmer in på dig:

  • Du tappar mycket hår och känner dig samtidigt sjuk.
  • Du har tappat hår och det har inte kommit tillbaka inom sex månader.
  • Du tappar hår från en plats i hårbotten som är röd, öm och kliar.
  • Du tappar hår och tror att det kan bero på ett läkemedel.
  • Du har kala fläckar.
  • Du har tappat allt hår.
  • Du tappar mer hår än vanligt, får en oregelbunden mens och får mer kroppshår.

Publicerad: 7 april 2022

2022-04-07 11:58:57

Daniel Larsson