När kroppstemperaturen är högre än normalt har du feber. Det är helt enkelt kroppens sätt att försvara sig mot en infektion orsakad av virus, bakterier eller en inflammation. Både barn och vuxna får feber och oftast är det helt ofarligt. Här kan du läsa mer information om feber och vad du kan göra för att lindra den.
Kroppstemperaturen regleras i hypotalamus som sitter i hjärnan. Normal kroppstemperaturen ligger mellan 36–37,8 grader. När man har feber ligger kroppstemperaturen över 38 grader och en temperatur över 41 grader kan vara farligt. En kroppstemperatur mellan 37,8 och 38 brukar kallas förhöjd kroppstemperatur.
Barn får oftare feber än vuxna men det behöver inte betyda att det är en allvarlig infektion. Barn kan få feber vid förkylningar men också vid typiska barnsjukdomar som vattkoppor och tredagarsfeber. De flesta barn får tredagarsfeber någon gång, oftast i åldern mellan sex månader och två år. Febern varar då i ungefär tre dygn och barnet får sedan utslag på mage och rygg. Sjukdomen går över av sig själv och sedan blir barnet immun. Man får alltså bara tredagarsfeber en gång.
Barn som har feber blir ofta varma, trötta, oroliga och ledsna. Många barn sover dåligt och vill inte äta och dricka ordentligt. En del barn kan också bli lite förvirrade och yra. Det kan vara obehagligt, både för barnet och för dig som vuxen vid sidan av, men det går över fort. Se till att barnet dricker mycket. Det är bra att ta det lugnt men det betyder inte att barnet måste ligga ner hela tiden. Justera värmen genom att ta på och av kläder och filtar och genom att vädra. Det finns receptfria febernedsättande läkemedel anpassade efter barn som kan ges om barnet inte vill äta eller dricka ordentligt eller har svårt att somna vid läggdags.
Vid mycket hög feber, över 41 grader, eller när barnet har feber och mår väldigt dåligt ska du kontakta sjukvården. Du ska också kontakta vården om ditt barn är under tre månader eller om barnet är under sex månader och har feber utan andra symtom. Om ditt barn har väldigt ont någonstans eller inte vill dricka bör du också söka hjälp, liksom vid feber efter hemkomst från ett tropiskt land.
Feber är kroppens naturliga reaktion för att försvara sig och bekämpa virus och bakterier. Oftast går den ner av sig själv efter några dagar.
När du har feber är det viktigt att vila mycket så att kroppen får en chans att återhämta sig. Du måste också dricka mycket för att kompensera för den vätska du förlorar när du svettas. Du ska inte idrotta eller motionera då detta kan öka risken för komplikationer som hjärtmuskelinflammation och ledbesvär. Blir du andfådd och orkeslös och har ont i bröstet ska du kontakta sjukvården.
Det finns flera febernedsättande receptfria läkemedel som lindrar symtomen och har du en bakterieinfektion till exempel halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion kan du behöva antibiotika.
I de flesta fall går febern ner av sig själv efter några dagar men ibland kan du behöva söka vård. Kontakta din vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har:
Du ska också kontakta sjukvården om du har feber och känner dig mycket sjuk, alltså när ditt allmäntillstånd är nedsatt, om du har en sjukdom eller ett kraftigt nedsatt immunförsvar.
2022-02-09 09:19:23
Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet