Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Sant och falskt om FINNAR!

Är det svarta på pormaskar smuts? Hur mycket får man klämma sina finnar? Försvinner de om man slutar äta choklad? Kan man tvätta bort akne?

Vi tog ett snack med Clara Meltin, Head Trainer på Avène, om vad som är sant och falskt om finnar. Och om att det faktiskt finns något man kan göra för att få en hälsosam, finnfri hud! 

 

VANILGA PÅSTÅENDEN 🙋‍♀️

1. Man får finnar för att man har en oren hy 

FALSKT! 🙅‍♀️

Visst har vi alla hört och läst om finnar och oren hud i samma mening? Anledningen till att man får finnar är däremot inte att huden är oren som i ”smutsig”.

– Akne är en hudsjukdom som beror på flera faktorer och har ingenting med smuts att göra, vi kan inte ”tvätta bort” akne. Det är därför det kan vara lite missvisande att använda uttrycket ”oren hud” när vi egentligen menar fet och oljig eller tilltäppt hud. 

När vi fått en finne har den tilltäppta poren blivit inflammerad. Det beror på lite olika saker; dels en ökad talgproduktion, dels bakterier och inflammation. Om du har en hög talgproduktion bildas det mycket talg och det kan i sin tur lättare orsaka en tilltäppt por. Talget som fortsätter produceras kan inte komma ut på hudytan utan finns kvar i talgkörteln och blir ett ljuvligt tillhåll för aknebakterien som kan frodas, växa i antal och senare orsaka inflammation, säger Clara Meltin. 

2. Pormaskar är svarta för att det samlas smuts på ytan

FALSKT! 🙅‍♀️

Det här kanske är den vanligaste missuppfattningen med akne. Det svarta ser onekligen ut som något smutsigt, och därför är det lätt att tro att porerna har täppts till av just smuts.

– I huden bildas talg, det är hudens fett och fungerar som ett smörjmedel. Talget kommer upp ur våra porer för att sen smörja hudens yta. Ibland blir porerna tilltäppta, det bildas en klogg av avstötta hudceller och talg i poruppgången och det är det vi kallar pormask. Den kloggen kan ibland oxidera och bli mörk, därför ser det ut som en svart prick på huden. Det mörka beror alltså inte på smuts!

3. Man får finnar av choklad

NJA 🤔

Huden kan faktiskt reagera på choklad, men inte chokladen i sig utan sockret.

– Man har sett att insulin, ett hormon som utsöndras när vi äter socker, kan påverka huden på liknade sätt som vissa andra hormoner gör, och därför orsaka en ökad talgproduktion. Alla påverkas dock inte på samma sätt, vissa märker stor skillnad på hudens välmående beroende på vad de äter, och andra inte alls!

 

4. Man ska aldrig klämma finnar

SANT! 🙋‍♀️

I många av oss bor det en finnklämmarälskare av rang, och visst hoppades vi innerligt att det här påståendet skulle vara falskt, men tyvärr, finnar ska faktiskt inte klämmas. 

– Jag vet att det är svårt, men allra bäst är att låta både pormaskar och finnar vara. 

Men får man inte klämma lite?

– Nej! Risken är att du skadar huden när du är på och klämmer. Om du klämmer på en inflammerad talgkörtel finns också en risk att talgkörtelväggen i huden brister och inflammationen sprids. Sen förstår jag att det kan vara svårt att hålla fingrarna borta ibland… så om man verkligen, verkligen måste kan man tänka på att huden och händerna ska vara rena, helst ska man komma från duschen där det har ångat lite så att huden är mjukare. Det minskar risken för skador något. Använd papper på fingrarna så du inte klämmer direkt mot huden och använd absolut inte naglarna, det blir för hårt. Om huden brister ökar också risken för hyperpigmentering och små märken, berättar Clara Meltin.

 

5. Man måste behandla huden hårt för att få bukt med finnar

FALSKT!🙅‍♀️

Det är lätt att tänka att finnar är monster som enbart kan bekämpas med starka medel. Men det är tvärtom så att en aknehud ska behandlas som känslig hud.

–  Det är ju faktiskt en inflammation som pågår, det är därför som vi på Avène arbetar med mild, lugnade och effektiv hudvård för att få bukt med besvären.

 

6. Man kan undvika finnar med rätt hudvård

SANT! 🙋‍♀️

Akne är en hudsjukdom som finns i olika grader och varianter, men det är bara i vissa fall det behövs medicinsk behandling.

– Med bra hudvård och noggranna rutiner kan vi få kontroll på besvären. De svårare formerna av akne, där vi ser bölder och djupa inflammationer behövs en kombination av lugnade, mild hudvård och medicin. Det är viktigt att man inte glömmer hudvården när man behandlar akne med läkemedel.
Läkemedel kan även ha olika effekt på huden och det är viktigt att alltid kombinera medicineringen med hudvård som är anpassad för ändamålet. Avène har produkter särskilt anpassade och säkra att använda för den torra, behandlade aknehuden: Avène Cleanance Hydra Cleansing cream och Avène Hydra Soothing Cream.
   

 

Berätta mer om Avènes produkter!

Avène har produkter för de olika behoven som en aknehud har – oavsett om du har en fet eller torr hud, eller om du medicinerar mot akne eller ej. En viktig aktiv ingrediens i Avènes produkt för oren hud, Cleanance Comedomed, är Comedoclastin™, som är en otroligt effektiv, växtbaserad ingrediens som både reglerar talgproduktionen, mattar huden samtidigt som den motverkar uppkomsten av tilltäpptheter.

– Vi har även Avène Thermal Spring Water, vårt lugnande och irritationsdämpande termalvatten som kommer i tre storlekar. Man får inte glömma att akne är en inflammatorisk hudsjukdom och därför måste behandlas försiktigt och milt.

Som jag sa tidigare finns också en serie för den medicinskt behandlade aknehuden då den huden har andra behov än den som inte behandlas med läkemedel. Fokus där är att kompensera för biverkningarna från den mediciniska behandlingen genom att lugna irritationer i huden, verka fuktgivande och att bygga upp hudens skyddsbarriär.  

 

När ska man bara låta huden vara i fred?

– Jag tycker alltid att man ska tvätta och smörja huden, däremot är det viktigt att man anpassar rengöring och kräm efter hudens status. Lite extra försiktig ska man vara med starka behandlingar på en känslig hud. Har huden blivit torr, stram och rodnar för att man har gått på lite hårt med starka syror, A-vitamin eller peeling tycker jag att man ska låta huden få vila och bara använda mild rengöring och fuktkräm.
 

Claras hudvårdsrutin för aknehud

För en hud som besväras av akne eller orenheter rekommenderar jag:

(Morgon och kväll)

  1. Tvätta med Cleanance Cleansing Gel (särskilt på kvällen)
  2. Spraya huden med Avène Thermal Spring Water för att minska rodnad, dämpa irritation och tillföra fukt.
  3. Smörj huden med Cleanance Comedomed

 

För en medicinskt behandlad torr aknehud rekommenderar jag:

(Morgon och kväll)

  1. Tvätta med Cleanance Hydra Cleansing Cream
  2. Spraya huden med Avène Thermal Spring Water för att minska rodnad, dämpa irritation och tillföra fukt.
  3. Smörj huden med Cleanance Hydra Soothing Cream