Akne

Vad är akne?

Akne kan drabba alla och är ett vanligt hudproblem som brukar dyka upp i ansiktet, på bröstet, ryggen eller axlarna. Akne är ett resultat av en ökad talgproduktion och där talgkörtlarna blivit inflammerade med aknebakterien P.Acnes.  

Många tror att akne är ett resultat av dålig hygien, men så är inte fallet. Man kan urskilja 4 möjliga orsaker till akne: Hyperkeratos (som är en förtjockning av hornlagret, stratum corneum), ökad talgproduktion (seborré), bakterier eller en inflammation i huden. Ärftlighet och hudtyp kan även spela roll, men den vanligaste anledningen är en hormonförändring i kroppen som ökar produktionen av talg. En förklaring till varför akne oftast bryter ut i tonåren när man hamnar i puberteten och därefter avtar när man blir äldre.

Visste du att det finns tre olika typer av akne?

  • Den vanligaste formen av akne är - akne vulgaris (vanlig akne) - och är den akne som oftast förekommer i tonåren i samband med Puberteten. När kroppen börjar producera könshormoner så stimuleras talgkörtlarna att producera mer talg än nödvändigt. Symtomen blir röda och/eller gula upphöjda utslag i ansiktet som för vissa kan kännas ömma. Dessa utslag sitter oftast i ansiktet, men kan även dyka upp på bröstet och ryggen. 
  • Sen finns det även en mer besvärlig, aggressiv form av akne som kan ge stora och ömmande knölar eller ihåliga cystor som sitter djupare in i huden. Dessa utslag blir ofta svullna och kan göra ont. Risken att få ärr är vanligare men denna typ av akne, därför rekommenderas det att ta kontakt med en läkare för att få en läkemedelsbehandling som minimerar risken för ärr.
  • Det är inte ovanligt att få, eller ha kvar sin akne, i vuxen ålder. Denna typ av akne - akne tarda - är en vuxenakne som i många fall kan vara svår att skilja från en hudsjukdom som heter rosacea, då symtomen är snarlika.

no-title

Minimera besvären med akne

  1.  Kläm aldrig en finne! Genom att klämma en finne kan talgkörteln skadas och även förvärra inflammationen. Risken för ärr ökar och att aknebakterien sprider sig.
  2.  Exfoliera huden med en mild syra som försiktigt avlägsnar döda hudceller och resterande hudprodukter som kan täppa igen porerna. Använd inte en skrubb med korn eller skrubbhandskar.
  3. Undvik feta krämer, oljor och smink som täpper till huden. En välmående hud måste kunna andas.  


Behandla akne

Vid det här laget vet vi att akne inte är ett resultat av dålig hygien, men att det finns mycket du själv kan göra genom att välja lugnande och vårdande hudvårdsprodukter. Med rätt hudvård kan du hjälpa huden reglera talgproduktionen, stimulera cellförnyelsen, minimera inflammationer samt förebygga nya akneutbrott. Allt utan att torka ut huden. 

För dig som lider av den aggressiva varianten av akne kan en medicinisk behandling vara aktuell för att förhindra eventuell ärrbildning samt att symtomen förvärras. Ta kontakt med en läkare angående din besvärliga akne, men en vanlig behandling som inkluderar ämnen som retinoider, bensoylperoxid och antibiotika kan göra huden torr och solkänslig. Då ska du vända dig till hudvård som lugnar, skyddar och återfuktar huden. 

För dig med tonårsakne eller vuxenakne finns det många olika produkter att vända sig till som inte kräver ett besök till läkaren. Välj hudvård som reglerar talgproduktionen samtidigt som huden inte torkas ut och använd gärna produkter som är milda.