Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Professionell hudvård mot akne – på MEDS Apotek

Bli av med akne, finnar och pormaskar med hjälp av professionell hudvård som jobbar aktivt vid olika typer av akne. Vi tipsar om en bra hudvårdsrutin – samt vad du bör tänka på för att förebygga akne. Lider du av svår akne ska du alltid kontakta läkare.

Behandlande hudvård och läkemedel mot akne

Med rätt hudvård kan du hjälpa huden reglera talgproduktionen, stimulera cellförnyelsen, minimera inflammationer samt förebygga nya akneutbrott. Allt utan att torka ut huden. 

För dig som lider av den aggressiva varianten av akne kan en medicinsk behandling vara aktuell för att förhindra eventuell ärrbildning samt att symtomen förvärras. Ta kontakt med en läkare angående din besvärliga akne, men en vanlig behandling som inkluderar ämnen som retinoider, bensoylperoxid och antibiotika kan göra huden torr och solkänslig. Då ska du vända dig till hudvård som lugnar, skyddar och återfuktar huden. 

För dig med tonårsakne eller vuxenakne finns det många olika produkter att vända sig till som inte kräver ett besök till läkaren. Välj hudvård som reglerar talgproduktionen samtidigt som huden inte torkas ut och använd gärna produkter som är milda.

TIPS PÅ PRODUKTER:  EN BRA HUDVÅRDSRUTIN FÖR AKNEBENÄGEN HY - STEG FÖR STEG!

Bra produkter vid aknebenägen hy inom professionell hudvård

Vilken typ av akne har du?

  • Den vanligaste formen av akne är - akne vulgaris (vanlig akne) - och är den akne som oftast förekommer i tonåren i samband med Puberteten. När kroppen börjar producera könshormoner så stimuleras talgkörtlarna att producera mer talg än nödvändigt. Symtomen blir röda och/eller gula upphöjda utslag i ansiktet som för vissa kan kännas ömma. Dessa utslag sitter oftast i ansiktet, men kan även dyka upp på bröstet och ryggen. 

  • Sen finns det även en mer besvärlig, aggressiv form av akne som kan ge stora och ömmande knölar eller ihåliga cystor som sitter djupare in i huden. Dessa utslag blir ofta svullna och kan göra ont. Risken att få ärr är vanligare men denna typ av akne, därför rekommenderas det att ta kontakt med en läkare för att få en läkemedelsbehandling som minimerar risken för ärr.

  • Det är inte ovanligt att få, eller ha kvar sin akne, i vuxen ålder. Denna typ av akne - akne tarda - är en vuxenakne som i många fall kan vara svår att skilja från en hudsjukdom som heter rosacea, då symtomen är snarlika.

Minimera besvären med akne

  1.  Kläm aldrig en finne! Genom att klämma en finne kan talgkörteln skadas och även förvärra inflammationen. Risken för ärr ökar och att aknebakterien sprider sig.
  2.  Exfoliera huden med en mild syra som försiktigt avlägsnar döda hudceller och resterande hudprodukter som kan täppa igen porerna. Använd inte en skrubb med korn eller skrubbhandskar.
  3. Undvik feta krämer, oljor och smink som täpper till huden. En välmående hud måste kunna andas.  

Vad är akne?

Akne kan drabba alla och är ett vanligt hudproblem som brukar dyka upp i ansiktet, på bröstet, ryggen eller axlarna. Akne är ett resultat av en ökad talgproduktion och där talgkörtlarna blivit inflammerade med aknebakterien P.Acnes. Många tror att akne är ett resultat av dålig hygien, men så är inte fallet. Man kan urskilja 4 möjliga orsaker till akne: Hyperkeratos (som är en förtjockning av hornlagret, stratum corneum), ökad talgproduktion (seborré), bakterier eller en inflammation i huden. Ärftlighet och hudtyp kan även spela roll, men den vanligaste anledningen är en hormonförändring i kroppen som ökar produktionen av talg. En förklaring till varför akne oftast bryter ut i tonåren när man hamnar i puberteten och därefter avtar när man blir äldre.