Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vad är huvudlöss?

Löss kan drabba vem som helst och har ingenting att göra med hur du sköter din hygien. De sprids genom kontakt hår mot hår och håller till i håret och nära hårbotten där de lever av att suga blod. Det vanligaste symptomet då du drabbats av huvudlöss är klåda i hårbotten. Misstänker du löss kan de upptäckas genom att du kammar ut håret över ett vitt papper.

Lössens färg varierar från grå till svart och röd beroende på när de senast sugit blod. Du kan även hålla utkik efter lusägg vid kamningen. Ägg som innehåller blivande löss är mörka medan tomma ägg är ljusa, åt det gulvita hållet. Hittar du bara tomma ägg ska du inte påbörja någon behandling eftersom det då inte är säkert att du har levande löss.

Risken att drabbas av huvudlöss är särskilt hög under sommaren då lössen är som mest aktiva. När skolor och förskolor öppnar igen efter sommarlovet kan lössen spridas om det vill sig illa. Det bästa sättet att förhindra en sådan lusepidemi är att finkamma barnen över ett vitt papper innan skolstart och behandla de eventuella fall av löss som upptäcks.

Hur behandlar jag huvudlöss?

Upptäcker du löss ska du kamma igenom håret ordentligt med luskam, men i det flesta fall måste du kombinera kammandet med en behandling med lusmedel. Dessa produkter innehåller det verksamma ämnet dimetikon vilket är en silikonolja som kväver lössen. Tänk på att behandla alla som har löss i familjen samtidigt för att minska risken för att smittan tar fart igen.

Du hittar allt du behöver för att bekämpa ett anfall av otrevliga huvudlöss här på MEDS Apotel.

2019-01-31 15:20:57