Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Modafinil Orion

Modafinil Orion är ett läkemedel som används för att hjälpa personer som lider av narkolepsi att hålla sig vakna. Detta läkemedel kan dämpa sömnighet och minska risken för att drabbas av plötsliga sömnattacker. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Modafinil Orion. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel, kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Modafinil Orion 
 • Modafinil Orion i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Modafinil Orion? 
 • Kan jag ta Modafinil Orion om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Modafinil Orion?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Modafinil Orion?
 • Finns Modafinil Orion receptfritt? 
 • Är Modafinil Orion narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som gör att du drabbas av symtom, som okontrollerbara sömnattacker och onormal trötthet. Modafinil Orion används för att behandla och förebygga dessa symtom. Det innehåller den verksamma substansen modafinil och tillhör läkemedelsguppen psykoanaleptika. Modafinil Orion är ett narkotikaklassat läkemedel som finns i form av tabletter.

Eventuella biverkningar från Modafinil Orion

När du använder Modafinil Orion kan du uppleva biverkningar. Vanliga bieffekter är huvudvärk, yrsel, sömnsvårigheter, muntorrhet, magbesvär och illamående. Om du får allvarliga biverkningar av Modafinil Orion ska du omedelbart avbryta din behandling och kontakta din läkare eller söka akutvård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Modafinil Orion:

 • Andningssvårigheter, hudutslag, feber och svullnad i ansikte eller mun.
 • Hjärtklappning och bröstsmärtor.
 • Tecken på försämrat psykiskt tillstånd, som depression, ångest, psykos eller självmordstankar.
 • Flagande hud eller blåsor i ansiktet, munnen eller omkring könsorganet.

Dosering

Vanlig dosering av Modafinil Orion är mellan 200 mg till 400 mg om dagen. Det är din läkare som tar ett beslut om vilken dos du ska ta och hur länge du ska använda läkemedlet. Dosen anpassas utifrån dina behov, hur gammal du är samt om du lider av ett annat sjukdomstillstånd.

Andra läkemedel med modafinil som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma aktiva ämne och effekter som Modafinil Orion är bland annat Modafinil Orifarm, Modafinil Sandoz och Myldamo. 

Andra läkemedel och Modafinil Orion

Det finns läkemedel som du inte ska kombinera med Modafinil Orion eftersom det kan påverka behandlingseffekten samt öka risken för biverkningar. Tala om för din läkare om du använder andra receptfria eller receptbelagda mediciner innan du påbörjar en behandling med Modafinil Orion.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Modafinil Orion?

Om du har oregelbundna hjärtslag eller lider av högt blodtryck ska du inte använda Modafinil Orion. En läkare eller en farmaceut kan hjälpa dig avgöra om detta läkemedel är lämpligt för dig.

Kan jag ta Modafinil Orion om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte använda Modafinil Orion om du är gravid då det finns en risk för att det orsakar missbildningar hos barnet. Rådgör med en läkare innan du startar en behandling med detta läkemedel om du är gravid, försöker bli gravid eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Modafinil Orion?

Detta läkemedel kan orsaka yrsel och synstörningar, vilket påverkar din körförmåga. Du ska undvika att köra bil om du upplever den typen av bieffekter av Modafinil Orion.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Modafinil Orion?

Du bör undvika att dricka alkohol när du blir behandlad med Modafinil Orion.

Kan jag köpa Modafinil Orion receptfritt?

Nej, Modafinil Orion finns inte receptfritt. För att du ska få tillgång till läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Modafinil Orion narkotikaklassat?

Ja, Modafinil Orion är ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Modafinil Orion är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se