Mirena är ett livmoderinlägg som främst används som preventivmedel, men också för att behandla rikliga menstruationsblödningar och förhindra oönskad tillväxt av livmoderslemhinnan. Efter att du har fått detta inlägg insatt i livmodern, frigör det ett hormon som heter levonorgestrel som bland annat förhindrar graviditet. Här kan du läsa mer om Mirena och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Har du fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.
Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.
Mirena är ett T-format livmoderinlägg, eller spiral som det också kallas, som består av en hormonkärna, fastsatt på ett plastskelett. Inlägget placeras i livmodern för att förhindra graviditet, dämpa riklig menstruation och för att skydda oönskad tillväxt av livmoderslemhinnan hos kvinnor som går igenom substitutionsbehandling med östrogen under klimakteriet. Det verksamma ämnet i Mirena är levonorgestrel som bland annat fungerar genom att försvåra för spermier att ta sig in i livmodern, vilket förhindrar graviditet.
Mirena kan orsaka biverkningar, men inte alla som använder inlägget upplever dem. Vanliga biverkningar är huvudvärk, buksmärtor, förändringar i blödningsmönstret, flytningar och inflammation i vaginan. Upplever du biverkningar av ditt läkemedel ska du rapportera det till din läkare.
Tala om för din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Mirena:
Inlägget Mirena ska sättas in av en läkare eller en barnmorska med kunskaper och tidigare erfarenhet av hur proceduren ska gå till. Använder du Mirena som preventivmedel eller för behandling av riklig mens ska inlägget bytas efter senast åtta år. Det är viktigt att du följer de rekommendationer och anvisningar om Mirena som du får av din barnmorska eller läkare.
Andra läkemedel som har liknande effekt som Mirena och innehåller samma verksamma ämne är bland annat Frivelle, Jaydess, Kyleena, Leverette, Levodonna, Levosertone och NorLevo.
Vissa läkemedel kan interagera med varandra och ge ökad risk för biverkningar, eller ha en negativ påverkan på behandlingseffekten av dina läkemedel. Tala om för din läkare om du använder andra läkemedel, både receptbelagda och receptfria, innan du sätter in inlägget Mirena.
Det finns flera tillfällen då du inte ska använda Mirena, till exempel om du har en pågående infektion i underlivet, oförklarliga blödningar eller om du är gravid. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om dina läkemedel.
Nej, du ska inte använda Mirena om du är gravid. Om du blir gravid under tiden som ditt inlägg sitter i din livmoder ska du omedelbart uppsöka vård för att ta ut det. Mirena har inga kända effekter på det ammande barnet om det används under amning.
Ja, du kan köra bil under din behandling med Mirena.
Det finns inga rekommendationer gällande alkoholintag under en behandling med inlägget Mirena.
Nej, Mirena finns inte receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få prata med en läkare eller en barnmorska.
Nej, Mirena är inte narkotikaklassat.
Innan du använder Mirena är det viktigt att du läser bipacksedeln.
Mer information finns på fass.se.