Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Levaxin 

Levaxin är ett läkemedel som används för att behandla hypotyreos, en sjukdom som innebär att sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner. Levaxin innehåller den aktiva substansen levotyroxin, som fungerar som en ersättning för det hormon som sköldkörteln normalt producerar. Här kan du läsa svar på några av de vanligaste frågorna om Levaxin. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar om dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Om läkemedlet 

Levaxin är ett läkemedel som används för att behandla hypotyreos, en sjukdom som innebär att kroppen inte producerar tillräcklig med sköldkörtelhormon. Detta hormon, tyroxin, är viktigt för att reglera kroppens ämnesomsättning och påverkar många av kroppens funktioner. Levaxin är en syntetisk version av tyroxin och finns tillgängligt som tabletter i styrkorna:


Eventuella biverkningar av Levaxin

Precis som med alla läkemedel kan Levaxin ge biverkningar. Den vanligaste biverkningen är en tillfällig försämring av sköldkörtelfunktionen efter avslutad behandling. Andra biverkningar är ovanliga.

Om du upplever några ovanliga eller allvarliga biverkningar bör du kontakta vården omedelbart. Det är också viktigt att informera din läkare om eventuella biverkningar du upplever, så att läkaren kan justera din dosering eller överväga andra alternativ. 

Dosering 

Doseringen av Levaxin är individuell och din läkare kommer att bestämma den lämpliga dosen för just dig. Det är viktigt att du inte ändrar inte dosering utan att först prata med din läkare.

Andra läkemedel med levotyroxin som aktiv substans 

Euthyrox och Tirosintsol är andra läkemedel som innehåller levotyroxin som aktiv substans.

Levaxin i samband med andra läkemedel 

Levaxin kan påverka och påverkas av andra läkemedel. Det är viktigt att informera din läkare om alla läkemedel du tar, både receptbelagda och receptfria eftersom din läkare kan behöva justera din dosering av Levaxin om du tar andra läkemedel samtidigt.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Levaxin?

Det kan finnas flera anledningar som gör att Levaxin inte är ett bra alternativ för dig, till exempel om du är allergisk mot levotyroxin eller något annat innehållsämne i läkemedlet. Prata med din läkare eller med en farmaceut om du har frågor kring dina läkemedel.

Kan jag ta Levaxin om jag är gravid?

Det finns inga kända risker med att använda Levaxin under en graviditet – däremot kan dosen behöva justeras. Prata därför med din läkare om du är gravid eller om du blir gravid under din behandling.

Innehåller Levaxin laktos?

Ja, Levaxin innehåller laktos. Om du är intolerant mot laktos bör du informera din läkare och prata om andra alternativ.

Kan jag köra bil om jag använder Levaxin?

Levaxin har ingen, eller väldigt liten påverkan på din förmåga att köra bil. Men kom ihåg att det alltid är du som ansvarar för bedöma om du kan köra bil eller inte.

Finns Levaxin att köpa receptfritt?

Nej, Levaxin är ett receptbelagt läkemedel och kan inte köpas receptfritt.

Är Levaxin narkotikaklassat? 

Nej, Levaxin är inte narkotikaklassat.

Läs mer hos Fass och Läkemedelsverket

Innan du använder Levaxin är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information hittar du på Fass.se och hos Läkemedelsverket.