Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Antabus

Antabus är ett medel som används vid avvänjning vid alkoholmissbruk. Det innehåller en aktiv substans som heter disulfiram, vilket ger effekt genom att försvåra ditt alkoholintag. Här kan du läsa mer om Antabus och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Har du fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Antabus 
 • Antabus i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Antabus? 
 • Kan jag ta Antabus om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Antabus?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Antabus? 
 • Finns Antabus receptfritt? 
 • Är Antabus narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Läkemedlet Antabus används för att behandla personer som lider av ett alkoholmissbruk. Det är ett avvänjningsmedel som fungerar genom att hämma ett enzym i levern som bryter ner alkoholen som du intar. Det gör att du upplever ett kraftigt illamående om du dricker alkohol, vilket försvårar ditt alkoholintag. Den aktiva ingrediensen i Antabus är disulfiram. Läkemedlet finns tillgängligt i form av brustabletter.

Eventuella biverkningar från Antabus

Du kan få biverkningar när du äter Antabus. Tänk på att det ibland kan vara svårt att urskilja biverkningarna från de symtom som uppstår av uteblivit alkoholintag. Vanliga biverkningar som förekommer är trötthet, diarré, magbesvär, huvudvärk och nedstämdhet. Om du upplever allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du rapportera det till din läkare.

Kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Antabus:

 • Domningar och stickningar i armar och ben.
  Synstörningar och värk kring ögonen.
 • Psykiska störningar eller personlighetsförändring.
 • Förändrad blodbild.
 • Avvikande leverfunktion.

Dosering

Dosen du bör ta av Antabus avgörs av din läkare som anpassar den efter dina individuella behov. Du börjar vanligtvis med en startdos som sedan justeras och övergår till en underhållsdos. Som med alla andra läkemedel, är det viktigt att du följer de rekommendationer du får av din läkare gällande doseringen av ditt läkemedel.

Andra läkemedel med disulfiram som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne som Antabus är Mekostest 36 och Tenutex. Båda dessa läkemedel innehåller disulfiram, men även andra aktiva substanser.

Andra läkemedel och Antabus

Vissa läkemedel kan påverka effekten av Antabus när de tas samtidigt. Att kombinera substanser kan även öka risken för biverkningar. Berätta för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar använda Antabus. Tala även om för din läkare om du nyligen har avslutat en behandling med andra mediciner. 

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Antabus?

Det finns tillfällen då du inte ska använda Antabus, exempelvis om du lider av en allvarlig psykisk störning eller hjärnskada. Diskutera dina alternativ med en farmaceut, eller en läkare, innan du påbörjar en behandling med Antabus.

Kan jag ta Antabus om jag är gravid eller ammar? 

Det finns begränsade studier kring säkerheten av använda detta läkemedel under en graviditet. Du bör därför alltid rådgöra med en läkare innan du börjar använda Antabus om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Antabus?

Antabus kan orsaka biverkningar som påverkar din reaktionsförmåga. Undvik att köra bil under din behandling med detta läkemedel om du upplever bieffekter som påverkar din koncentration  eller din uppmärksamhetsförmåga.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Antabus?

Eftersom Antabus är ett avvänjningsmedel för alkoholmissbruk uppstår obehagliga effekter om du dricker alkohol under din behandling med detta läkemedel. Undvik alkohol när du äter Antabus. 

Kan jag köpa Antabus receptfritt?

Nej, Antabus finns inte receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare. 

Är Antabus narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Antabus är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Antabus är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se