Funderar du på att ta kosttillskott? Det finns ett hav av alternativ, och det är viktigt att välja rätt och att veta när man bör ta dem. Här får du svar på några vanliga frågor kring tillskott.
När du väljer tillskott är det värt att lägga lite tid på att se efter vem du köper av. I Sverige finns branschorganisationen Svensk Egenvård för företag inom egenvårdsbranschen. Medlemmarna, alltså företagen, följer nationella branschriktlinjer med syfte att säkerställa att produkter som saluförs är så säkra som möjligt för konsumenten. Holistic är ett företag som är ansluten till Svensk Egenvård.
Vi på Holistic tummar aldrig på våra recepturer eller vår syn på att hälsa alltid ska betraktas ur ett helhetsperspektiv. För dig som vill optimera din hälsa så kan du lita på att våra tillskott alltid genomgått en omfattande produktutveckling tillsammans med näringsexperter, med senaste forskning som grund. Du kan också lita på att våra produkter är högkvalitativa, lättupptagliga, rena och effektiva – helt utan onödiga tillsatser.
Vi står alltid redo att utveckla och förfina våra recept om ännu bättre råvaror skulle tillgängliggöras eller om ny forskning pekar mot nya insikter. Holistic är ledande inom den svenska kosttillskottbranschen och produktutvecklar just nu inte bara morgondagens kosttillskott, utan även framtidens holistiska hälsopreparat. Holistic hjälper dig optimera din hälsa och tycker att du förtjänar att känna effekt av dina tillskott.
Tillskott bör aldrig ersätta en näringsrik kost. Även om de kan vara till nytta kan de inte ge alla fördelar som naturliga livsmedel medför. Det bästa är att få i sig näringsämnen genom en balanserad kost.
Även de som äter bra mat kan ibland behöva tillskott. Studier visar att många inte når upp till rekommenderade intagningsnivåer för viktiga näringsämnen. Dessutom kan specifika livssituationer eller hälsoproblem kräva extra näring.
Symtom som trötthet eller magproblem kan indikera näringsbrist, men det är svårt att veta säkert. Tester av näringsstatus kan ge svar. Det är viktigt att tolka resultaten med hänsyn till individuella behov och optimala nivåer.
För de flesta är ett multivitamintillskott en bra början. Det är viktigt att välja produkter från pålitliga tillverkare och se till att de innehåller tillräckliga nivåer av näringsämnen.
Tidpunkten för intag kan påverka upptaget av näringsämnen. Många föredrar att ta tillskott tillsammans med måltider, särskilt de som innehåller fettlösliga vitaminer. Vissa tillskott, som magnesium, kan vara mer fördelaktiga att ta på kvällen för att främja sömnen.
D-vitamin och B-vitaminer kan ge energi och tas ofta på morgonen. Kalcium absorberas bäst om det tas i mindre doser under dagen. Det är viktigt att läsa på för att optimera upptaget.
Magnesium kan hjälpa till att koppla ner och är därför populärt att ta på kvällen. Att ta tillskott som främjar sömn vid denna tidpunkt kan vara fördelaktigt.
Om du har en känslig mage är det oftast bäst att ta tillskott med mat. Fettlösliga vitaminer tas bäst med fett, medan andra kan tas när som helst under dagen.
Järn tas bäst på tom mage eller med C-vitamin för att förbättra upptaget. Vissa ämnen, som kalcium och magnesium, kan påverka järnupptaget negativt om de tas samtidigt.
Att välja rätt kosttillskott och tidpunkt för intag kan vara avgörande för deras effektivitet. Det är viktigt att rådfråga en expert om du är osäker på vilka tillskott som passar bäst för dig och din hälsa.
Referenser
1. Doggui R, Al-Jawaldeh H, El Ati J, Barham R, Nasreddine L, Alqaoud N, Aguenaou H, El Ammari L, Jabbour J, Al-Jawaldeh A. Meta-Analysis and Systematic Review of Micro- and Macro-Nutrient Intakes and Trajectories of Macro-Nutrient Supply in the Eastern Mediterranean Region. Nutrients. 2021 Apr 30;13(5):1515.
3. Lugg ST, Howells PA, Thickett DR. Optimal Vitamin D Supplementation Levels for Cardiovascular Disease Protection. Dis Markers. 2015;2015:864370. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26435569/
4. Elagizi A, Lavie CJ, O'Keefe E, Marshall K, O'Keefe JH, Milani RV. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):204. doi: 10.3390/nu13010204. PMID: 33445534; PMCID: PMC7827286.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33445534/