Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Allt du borde veta om klimakteriet (även du som inte är där än)!

Klimakteriet. Vi kommer alla hamna där en dag. Om vi är kvinnor, och inte redan gått igenom det alltså. Ändå vet vi så lite om det! MEDS tog ett snack med Monika Björn, en entreprenör inom hälsa, yoga, träning. Dessutom expert på hur man som kvinna håller sig stark genom klimakteriet!

Vi vet inte tillräckligt om klimakteriet! 🤯

Trots att det är något som drabbar alla kvinnor, är kunskapen ofta bristfällig, både hos kvinnor och hos läkare.

– Jag började söka information när jag själv gick in i klimakteriet och insåg att den var väldigt svår att hitta. Läkare har ofta inte koll på vad klimakteriet är och blandar ihop klimakteriet med menopaus. Majoriteten av den forskning som finns om kroppen baseras på studier av den manliga kroppen. Kvinnokroppen ges inte utrymme, speciellt inte efter att hon inte längre är i barnafödande ålder. Det är klart att det är svårt att få hjälp då!

Då börjar klimakteriet och så många får problem

Det vanligaste är att klimakterieresan startar någon gång i 40-årsåldern och pågår i flera års tid. Men det kan också börja tidigare eller senare. Ungefär 75-80 procent får symptom, medan 30 procent får tuffa symptom. 

De första tecknen på att man är på väg in i klimakteriet

– Det första tecknet är att tidigare regelbunden mens börjar uppföra sig annorlunda. Senare kan man även få de klassiska nattsvettningarna och värmevallningarna.

Andra besvär

– Många får sömnproblem på grund av svettningarna, vallningarna och hormonbalansen. Andra symptom är värk och smärta, koncentrationssvårigheter, nedstämdhet, oregelbundna hjärtslag, led- och muskelsmärta och man kan gå upp i vikt. 

Det finns hjälp!

Trots den allmänna tystnaden kring klimakteriet så finns det en massa forskning, kunskap, produkter och hjälp att få.

– Klimakteriet gör att man får hormonbrist, så man kan behöva göra hormonersättning för att få normala nivåer av östrogen, progesteron och ibland testosteron. Det kan också vara bra med kosttillskott, man har sett att stress, koffein, vitt socker och alkohol kan förvärra symptom. En viktig sak man kan tänka på är att försöka minska stress, man kanske kan träna, vara i skogen, yoga eller vad man tycker fungerar. 

Great Earth har tagit fram två olika produkter med kosttillskott för kvinnor i klimakteriet.

– Det är två olika produkter, Meno Balance och Desire, som fyller olika funktioner eftersom kvinnor är olika. 

 

Meno Balance: För kvinnor i klimakteriet finns nu en produkt som bidrar till att minska värmevallningar, ökad hormonell balans och ett bekvämare klimakterium, i en unik DuoCap - en kapsel i kapsel. Meno Balance innehåller en mängd bra saker för en bekvämare resa genom övergångsåldern. Nattljusolja och vitamin B6 bidrar bland annat till att bibehålla en normal hormonbalans. Linfrö tillför naturliga fytoöstrogener. Jamsrot, rödklöver och salvia hjälper till att minska symptom på klimakteriet som svettningar, rastlöshet och irritation.

 

Desire: Desire är framtagen åt kvinnor i klimakteriet för att bidra till ökad lust, motverka torra slemhinnor och ge mer energi. Desire innehåller de naturliga växtextrakten ginseng, damiana och maca som alla tre bidrar till en normal sexlust. Vitamin B2 och biotin bidrar även till normala slemhinnor, vilket ofta kan vara ett problem under klimakteriet. Vitamin B6 och B12 bidrar till att motarbeta trötthet och utmattning. Dessutom innehåller den L-Arginin, en föregångare till kväveoxid som vidgar kärlen så blodcirkulationen ökar.

Det hjälper att ha information

– Det hjälper att läsa på om klimakteriet, eftersom man kan bli lugn bara av att veta varför kroppen beter sig som den gör. Man är inte sjuk! Och jag vill avsluta on a positive note, det finns ingen anledning till att man ska gå runt och må dåligt i onödan när det finns så mycket bra hjälp att få. De här åren kan vara en härlig tid!

Hej Jorunn Wallton-Haaland på Great Earth!

Hur kan kosttillskott hjälpa vid klimakteriebesvär?

– Det finns en rad näringsämnen och växtextrakt som kan vara bra vid olika typer av klimakteriebesvär så som nämnt ovan; mot svettningar, humörsvängningar, nedsatt lust, torra slemhinnor osv.

Berätta om Klimakteriepolicyn!

– Vi är stolta över att som första svenska företag införa en klimakteriepolicy. Vi har tagit fram den för att vi tror att arbetsplatsen har en viktig roll i att normalisera kvinnors besvär i klimakteriet.

Förutom att vi utbildar hela vår personal om klimakteriet, erbjuder vi även extra stöd till våra kvinnliga medarbetare med svåra besvär. Klimakteriepolicyn riktar sig till alla anställda som har, kommer att få, eller är nära en kvinna som går igenom klimakteriet och kan uppleva besvärande symptom.

Shoppa Great Earth!
 • 10%
  Vegan
  Great Earth Magnesium 375 mg 100 tabletter
  125,10 kr 139 kr
 • 55,20 kr 69 kr
 • 5%
  Vegan
  Great Earth MSM 1000 mg + Vitamin C 120 tabletter
  132,05 kr 139 kr
 • 5%
  Vegan
  Great Earth Zink 25 mg 100 tabletter
  103,56 kr 109 kr
 • Vegan
  Great Earth Vitamin B7- Biotin 1000 mcg 60 tabletter
  74 kr