Magnesium

Magnesium är ett viktigt mineralämne för att vi ska kunna producera protein och för en fungerande cirkulation av kalcium. Magnesium bidrar även till en fungerande och normal nerv- och muskelfunktion.

Du får i dig magnesium via bladgrönsaker, baljväxter, kött, fisk och skaldjur, men även via dricksvattnet. Trots det kan man få i sig för lite magnesium om man t ex. äter en väldigt ensidig kost eller är dålig på att dricka vatten. 

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium för att inte drabbas av benskörhet. Kvinnor behöver få i sig cirka 280 milligram per dag, män behöver 350 milligram.

Visa mer
Salus Magnesium 250 ml
89 kr (Rek.pris 119 kr)
Better You Magnesium Plus 90 kaps
Vegan
199 kr (Rek.pris 229 kr)
Ledins Dolomit 100 tabletter
39 kr (Rek.pris 65 kr)
Alg-Börje Kalktabletter 1000 st
199 kr (Rek.pris 295 kr)
Just nu visas 40 av 63 produkter

Varför ska jag äta magnesium? 

Stress, kaffe, läsk och alkohol är några av de faktorer som gör att en stor mängd magnesium försvinner ur kroppen. Den mesta delen magnesium finns i skelettet, men det finns också i våra muskler och nerver. Vid mental stress eller när vi anstränger musklerna så ökar behovet av magnesium. 

Om du efter träning äter raffinerad mat eller mat med mycket fett förbrukas ännu mer av kroppens magnesium. För att återfå en normal balans behöver du öka intaget av magnesium avsevärt. 

Det finns knappt någon risk att överdosera magnesium. Genom maten får vi inte mer än cirka 200 mg, vi kan utan vidare öka intaget med upp till 400 mg per dag. Öka med 100 mg i taget var tredje, fjärde dag så att kroppen och tarmarna hinner vänja sig. 

Njurarna kan utsöndra upp till 60 gram överskottsmagnesium per dag. Tänk på att det finns mediciner som inte går bra ihop med stora doser magnesium. 


I vilken mat finns magnesium?

Vi kan öka magnesiumintaget genom magnesiumrik mat som spenat, mangold, kålväxter, bönor, ärtväxter, fullkornsprodukter och cashewnötter. Nötallergiker kan äta solros- och pumpafrön. Även om vi vet att vi ska äta allsidigt, är det lätt att lura sig själv. Och när det är stressigt är det lätt att det slinker ner någon färdig snabbmat eller något som går lätt att laga men som inte alltid innehåller den näring vi behöver. När vi fuskar med maten tänker vi inte på att vi bygger upp ohälsa i kroppen. 


Magnesium bidrar till

- minska trötthet och utmattning

- normal energiomsättning 

- nervsystemets normala funktion 

- normal muskelfunktion 

- normal proteinsyntes 

- att bibehålla normal benstomme 

- att bibehålla normala tänder