D-vitamin

D-vitamin är något som kan vara svårt att få i sig, speciellt här i Sverige med tanke på det begränsade antalet soltimmar vi får per år. Man får i sig D-vitamin via maten eller genom att vistas i solen. Genom att solens strålar träffar huden under sommarmånaderna så bildas det naturligt D-vitamin i kroppen, som sedan lagras så att vi har D-vitamin under den mörka vintern.

D-vitamin är viktigt att få i sig för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium så att skeletten kan hålla sig fortsatt starkt och friskt. Men det är även viktigt att inte få i sig för mycket D-vitamin då det är giftigt och kan leda till höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Om du däremot får i dig för lite D-vitamin så kan det leda till sämre kvalité på ditt skelett. Det är därför viktigt att följa den rekommenderande dagsdosen.

Här i Sverige är vi inte bortskämda med sol året runt, därför kan D-vitamin som ett kosttillskott vara nödvändigt för att garantera att man får i sig den mängd man behöver. Vi har ett brett utbud av D-vitamin från många olika varumärken som passar både vuxna och barn.

 

Visa mer
Semper D-vitamindroppar 10 ml
129 kr (Rek.pris 189 kr)
Tillval Vitamin D 100 Tabletter
69 kr (Rek.pris 89 kr)
Pharbio D3-Vitamin 180 Tabletter
72 kr (Rek.pris 98 kr)
Acrilex Vegan D3+B12, 60 st
Vegan
199 kr (Rek.pris 210 kr)
Just nu visas 40 av 81 produkter

Hur får vi i oss D-vitamin?

D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen och finns i många av våra livsmedel. Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.


Hur mycket D-vitamin behöver vi?

D-vitamin bildas i huden när vi är ute i solen och finns i många av våra livsmedel. Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.


Brist på D-vitamin

Långvarig D-vitaminbrist hos barn kan orsaka rakit, även kallad engelska sjukan, som leder till ett mjukt och missformat skelett. Forskning visar också på att bristen på D-vitamin har betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.


Har svenskar brist på D-vitamin?

De studier som finns visar att nivån för D-vitamin är för låg hos vissa invandrargrupper och äldre som tillbringar för lite tid utomhus.


Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Om man äter för mycket D-vitamintillskott så kan det leda till för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Däremot kan man inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via kosten.


Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto