A-vitamin

A-vitamin, även kallat retonol, är ett fettlösligt ämne som är naturligt förekommande i beta-karoten och är en så kallad karotenoid. Detta är något som bland annat finns i morötter, bladgrönsaker och frukter och är det som ger dessa råvaror dess färg. Har du behov av A-vitamin omvandlas karotenoiden i kroppen för att fylla detta behov.

Du får i dig A-vitamin från bland annat matfett, mjölk, fil, ost och ägg. Här i Sverige så berikar man även mjölken med A-vitamin.

Det är viktigt att inte få i sig för mycket men inte heller för lite A-vitamin. I Sverige är det ovanligt med brist på A-vitamin då detta är något man får i sig via kosten, men ett tecken på A-vitaminbrist kan vara nattblindhet och sämre immunförsvar. Var noga med att läsa innehållsförteckningen av ett kosttillskott med A-vitamin innan användning och följ alltid de svenska näringsrekommendationerna.

Under en graviditet är det alltid viktigt att vara uppmärksam och noga med vad man stoppar i sig för att inte skada fostret, detta gäller även A-vitamin som i för stora mängder misstänks kunna öka risken för fosterskador.

Visa mer
Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto

Hej! 

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev - få rabattkod på 10 %!

Fantastiska erbjudanden varje vecka!

Vänta...

Tack!

För att du vill ta del av vårt nyhetsbrev!