Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Filter
267 artiklar
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Sortera
267 artiklar
Filter
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Mest sålda
Sortera efter: Nyheter
Sortera efter: Rekommenderat
Sortera efter: Namn, stigande
Sortera efter: Namn, fallande
Sortera efter: Pris, stigande
Sortera efter: Pris, fallande
Varumärke
Kategorier
Beredningsform
Egenskaper
Vegan
Elexir Organisk Zink 25 mg 100 tabletter
67 kr
Vegan
BioSalma Magnesium 200mg + Zink, Koppar, B6 120 kapslar
105 kr
Vegan
BioSalma Zink 25mg +C-vitamin & Nypon 100 tabletter
72 kr
Vegan
BioSalma C-vitamin 1000 mg Citron 20 brustabletter
17 kr
Vegan
Holistic Zink 25 mg 90 kapslar
147 kr
Vegan
Elexir Pharma Järn med C-Vitamin 100 tabletter
109 kr
Vegan
Great Earth Zink 25 mg 100 tabletter
109 kr
Vegan
Pureness Trippel Zink 120 kapslar
218 kr
Visar 20 av 267 artiklar

Vad menas med immunförsvar?

Immunförsvaret spelar en högst viktig roll för vår kropp och vårt välmående. Immunförsvaret består av ett nätverk av celler, vävnad och organ som tillsammans arbetar för att skydda kroppen mot virus, bakterier och sjukdomar. De skyddande cellerna kallas för vita blodkroppar – de fungerar genom att attackera de främmande organismer som orsakar sjukdomar. Om du har ett dåligt immunförsvar har du en lägre nivå av vita blodceller, din kropp kommer då inte kunna stå emot de organismer som tagit sig in i din kropp i ett försök att göra dig sjuk.

Cirka 70 procent av vårt immunförsvar sitter dock i matsmältningskanalen, och en hälsosam tarmflora är därför viktig för ett starkt immunförsvar. Tarmfloran utgörs av miljontals bakterier och mikroorganismer som bor i våra tarmar. Dessa bakterier spelar en viktig roll för immunförsvaret då de bland annat stärker tarmbarriären och därmed hindrar skadliga bakterier från att ta sig ut i vårt blodomlopp. Bakterierna hjälper också immunförsvaret genom att öka antalet antikroppar, assistera vid proteinsyntes, samt genom att producera molekyler som tar död på de ovänliga bakterierna.

Starkt immunförsvar

Alla har olika bakteriefloror i tarmen och därmed också olika starkt immunförsvar. Grunden till immunförsvaret läggs redan vid födseln då barnet ärver en del av moderns bakterier. Därefter utvecklas tarmfloran upp till cirka fyra års ålder. Bakterierna får vi framförallt i oss genom maten vi äter, men också via vår omgivning. Tarmfloran är en del av det adaptiva, icke medfödda immunförsvaret som är den del av immunförsvaret som vi själva kan påverka. Det adaptiva immunförsvaret kan vi bygga upp under vår levnadstid genom att vi utmanar, tränar, och anpassar kroppen till ett liv där kroppen kommer utsättas för bakterier och virus.

Att försöka undvika virus och bakterier helt är alltså ingen lösning då kroppen inte får rätt förutsättningar att stärka immunförsvaret. Däremot kan och bör vi se till att vi tar hand om vårt immunförsvar på rätt sätt för att det ska hålla sig starkt och kunna försvara vår kropp mot angrepp.

Så stärker du immunförsvaret

  • Stärk din tarmflora – En hälsosam tarmflora är nyckeln till ett starkt immunförsvar. Fyll på med goda bakterier och prebiotiska fibrer, antingen genom maten (fermenterade samt råa grönsaker och frukter) eller via tillskott.
  • Motionera lagom – Motion har visat sig öka mängden av vissa goda bakterier som är särskilt viktiga för immunförsvaret. För optimal hälsa bör vi röra på oss så att pulsen går upp och vi blir lite svettiga minst 30 minuter fem dagar i veckan.
  • Stressa mindre – Lättare sagt än gjort, men inte mindre viktigt för det! De goda tarmbakterierna ogillar stress och långvarig stress kan därför skapa obalans i tarmfloran. Något så enkelt som att skratta eller ta några djupa andetag kan snabbt sänka stressnivåerna och höja humöret.
  • Ät rikligt med frukt och grönt – Ett ökat intag av frukt och grönt har visat sig bidra med massor av positiva effekter, bland annat kan det stärka immunförsvaret. Råa grönsaker och frukter innehåller dessutom prebiotika – de goda bakteriernas favoritföda.
  • Prioritera sömnen – Sömnbrist kan ha en rad negativa effekter. Studier visar bland annat att människor som sover mindre än 6 timmar per natt är fyra gånger mer sannolika att ha ett försämrat immunsystem. Lista ut hur mycket sömn du behöver för att må bra och se till att få det varje natt oavsett om det är 7, 8 eller 9 timmar.