Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Bästa ansiktsrengöringen? Så väljer du rätt för din hudtyp

Skum, gel, mjölk eller micellärt vatten. HUR ska man veta vilken ansiktsrengöring man ska använda? Vi bad Roger Nimark, ACD Training manager på Vichy, förklara skillnaderna. Han lärde oss dessutom att om vi inte rengör huden rätt så är efterföljande produkter nästan bortkastade. Och hallå, VEM vill kasta bort ett dyrt serum?

När det kommer till hudvårdsrutiner hör man ofta att det är viktigt med rengöring morgon och kväll. Att det är viktigt på kvällen är lätt att förstå. Efter en lång dag med smink känns det ju bara rimligt att tvätta sig. Men varför på morgonen egentligen?  

– Ja, det känns kanske mer naturligt att rengöra huden på kvällen. Den har kommit i kontakt med föroreningspartiklar, beröring av fingrar, överskott av fett har utsöndrats via porerna under dagen. Huden har även utsöndrat döda hudceller som ligger på hudens yta. På morgonen kan man använda en mild rengöring eftersom huden inte per definition är smutsig eller har makeup, men har kommit i kontakt med vad man kallar ”slaggprodukter”, berättar Roger Nimark.

Slaggprodukter är till exempel fett, svett, döda hudceller. En minst sagt bra anledning till att man tvättar bort det är att produkterna man använder efteråt får så mycket bättre effekt! 

– Generellt brukar man säga att en hud som ej är rengjord före användandet av en hudvårdsprodukt, förlorar cirka 50 procent av krämens skydd och effekt.

Vad händer med huden om man aldrig rengör den?

– Det kan uppstå utslag eller finnar, som orsakas av att porerna täpps till. Det är vanligt då du har en kombinerad eller fet hud. Utöver denna typ av hudbesvär kan du inte heller räkna med utlovad effekt och skydd av den hudvårdsprodukt du använder då produkten inte får optimal direktkontakt med hudens yta eftersom hudvårdsprodukter alltid testas på en väl rengjord hudyta.

Alla har nog varit med om att skippa kvällsrengöringen någon gång (eller ofta). Gör det då något om man skippar någon gång ibland?

– Såklart det inte gör något, men det är lite motsägelsefullt. Är man hudvårdsintresserad blir det märkligt att inte tvätta bort makeup om man nu har någon som helst tanke på att använda till exempel en nattkräm eller annan produkt. Men visst, huden påverkas inte  av en engångsföreteelse som att somna med smink.

Tvättar man inte bort hudens egna fetter om man tvättar två gånger per dag?

– Vi har alla en hydrolipidfilm som naturligt skyddar vår hud. Den täcker hela hudens yta och består främst av svett, fett och vatten och dess huvudsyfte är att skydda huden mot bakterier. Den hjälper även huden att behålla sin naturliga återfuktning och mjukhet. Därför är valet av en anpassad rengöring av stor vikt eftersom en fet hudtyp behöver en mer djuprengörande produkt medan en torr hud behöver en mild och återfuktande rengöringsmjölk eller rengöringsolja. 

– Hudens naturliga hydrolipidfilm ska hållas intakt och inte tvättas eller skrubbas bort genom att allt för ofta använda peeling som skrubb eller syror.

Hur vet man vilken rengöring som passar ens hud?

– Känn efter vilken hudtyp du har! Är din hud mestadels torr, känslig, röd och reaktiv eller är den blank, kombinerad eller fet eller är den i perfekt balans? Har du smink till vardags eller enbart vid fest, tränar och duschar du mycket eller vad är det som kan påverka dina vanor med att rengöra ditt ansikte?

• Har du en torr och känslig hud, ska du alltid välja rengöringsprodukter som är mycket milda, återfuktande och inte gör att du måste gnugga rent ditt ansikte. Detta kan vara rengöringsmjölk, 3-i-1 produkter, micellarvatten eller rengöringsolja.

• Har du normal till kombinerad hud, kan du välja lite mer djuprengörande produkter såsom rengöringsgel eller mousse.

• Har du en fet hudtyp kan du med fördel använda produkter som innehåller salicyl-/glykolsyra/LHA vilka gör porerna rena på djupet.

I Vichys serie Pureté Thermal finns flera olika av de här produkterna?

– Ja, samtliga rengöringsprodukter från Vichy Pureté Thermal är milda men effektiva, alltid pH-balanserade efter din hud, återfuktande och ej uttorkande och innehåller alltid vulkaniskt vatten från Vichy. Rengöring är ALLTID det första steget i din hudvårdsrutin för ett optimalt resultat av nästa steg. Hitta en konsistens av rengöring som du attraheras av och som passar dina vanor!

Olika rengöringstyper för olika hudtyper – så väljer du

Vichy Pureté Thermale 3-in-1 One step cleanser sensitive skin

✓Rengöringskräm ✓Passar alla hudtyper, även torr och känslig hy ✓Tar även bort ögon-makeup! 

Den här är till dig som önskar en bekväm och enkel rengöringsrutin, har torr och känslig hud. En effektiv men mycket mild rengöring som utan att påverka din hydrolipidfilm, avlägsnar smuts, föroreningspartiklar, döda hudceller och en lätt makeup.

KÖP HÄR!

Pureté Thermale Cleansing Foam 

✓Rengöringsskum ✓För normal och kombinerad hud 

Det här är en mild rensande men ändå effektiv cleanser. Det fjäderlätta rengöringsskummet tar effektivt bort orenheter tack vare Captelae™ – extrakt från sheaträdet – och ska sköljas av med vatten efter användning. Passar dig som har normal och kombinerad hud.

KÖP HÄR!

Vichy Pureté Thermale Fresh cleansing gel 

✓Rengöringsgel ✓För normal och kombinerad hud 

En rengöringsgel till dig med normal till kombinerad hud. Du får känslan av en väl rengjord hud utan att påverka hudens eget skydd. Den tar varsamt bort orenheter som föroreningar och dammpartiklar för att ge huden en klar och fräsch utstrålning. Det här är en krämig och återfuktande gel som är boostad med moringaextrakt och amilite. Cleansern ska sköljas av med vatten.

KÖP HÄR!

Pureté Thermale Mineral Micellar Water

✓Micellärt vatten ✓Passar alla hudtyper, även känslig hy

En Micellarprodukt fungerar likt en magnet på huden, en gruppering av molekyler löser och fångar upp föroreningar effektivt utan att du behöver utsätta huden för friktion vilket kan göra huden blir ömtålig och torr. Om du har en känslig hud ska du definitivt använda Micellarvatten. Förstärkt med vulkaniskt vatten från Vichy och pro-vitamin B5 kommer detta micellära vatten ge din hud en hälsosam och återupplivad look.

KÖP HÄR!