Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion

Alla har nog drabbats av en urinvägsinfektion minst 1 gång i sitt liv. Den är lätt att få men desto jobbigare att bli av med. Ibland går den över av sig själv, men ibland kan man behöva vända sig till receptbelagda läkemedel för att få svedan och det konstanta trycket på urinblåsan att försvinna. 

Tillsammans med Urinkollen vill vi nu uppmärksamma urinvägsinfektionen och den hjälp man kan få för att känna igen symtomen, förebygga och behandla den. 

Varför får man urinvägsinfektion?

Du får en urinvägsinfektion genom att du helt enkelt får en infektion i urinblåsan. Detta orsakas av bakterier som har lyckats komma in i urinröret och sedan klättrat vidare upp till urinblåsan. Den vanligaste formen av urinvägsinfektion är blåskatarr som brukar visa sig genom att du måste kissa ofta samt att det kan svida när du kissar. En urinvägsinfektion brukar avta av sig själv efter några dagar upp till en vecka.


Urinvägsinfektion

Hur kan man förebygga urinvägsinfektion?

Cirka hälften av alla kvinnor (samt även män) kommer någon gång drabbas av urinvägsinfektion, men som med alla infektioner så går det även att förebygga urinvägsinfektion.

 • Se till att kissa ut den sista skvätten urin i urinblåsan! Du kan få en känsla av att du har kissat klart även fast blåsan inte är helt tom. Ställ dig upp en kort stund och sätt dig sedan ner igen och försök kissa ut den sista skvätten.
 • Med åldern så förändras mycket med kroppen och i klimakteriet så är det vanligt att kvinnor får tunnare och skörare slemhinnor. Detta kan bero på lågt med östrogen och är enkelt att justera med antingen piller eller krämer. Detta är en metod som vissa kvinnor har använt sig av för att minska risken att drabbas av en urinvägsinfektion.
 • Tvätta inte underlivet för mycket! Tvättar du för mycket och med tvål kan det irritera slemhinnorna, något som kan resultera i att det svider när du kissar, även om du inte har urinvägsinfektion. Använd endast vatten och/eller en intimtvätt istället för tvål.
 • En otippad produkt att använda i både förebyggande syfte, samt om man har urinvägsinfektion, är tranbär i alla dess former. Tranbär har ingen medicinsk forskning i ryggen som bevisar dess effekt på urinvägarna, men har enligt många hjälpt till att lindra deras urinvägsbesvär. Tranbär innehåller en stark antioxidant som i urminnes tider har använts som folkmedicin för att behandla urinvägsbesvär. Tranbär är surt, har antibakteriella egenskaper och minskar pH-värdet i urinen. Något som kan lugna urinvägen och möjligtvis minska risken att drabbas.

Urinvägsinfektion

Vilka är symtomen?

Man märker om man har drabbats av en urinvägsinfektion. Symtomen är relativt tydliga när det känns annorlunda att kissa. De vanliga symtomen för urinvägsinfektion är:

 • Du känner dig konstant kissnödig och känner ett behov av att kissa ofta, även om du gick på toaletter 5 minuter tidigare. Detta är bara en känsla och i många fall så kommer det endast några droppar.
 • Det svider när du kissar och även efteråt.
 • Du kan känna lite smärta i nedre delen av magen, strax över urinblåsan.
 • Du kan känna dig lite småfrusen och få rysningar, något som inte ska misstolkas som feber. 
 • Ibland kan det även finnas lite blod i urinen*.
 • Då du har i kroppen så kan äldre personer ibland känna sig förvirrade, och detta inkluderar även urinvägsinfektioner.

Hur behandlar man urinvägsinfektion?

 • Drick, ät eller få i dig någon form av tranbär då det länge har använts som folkmedicin mot just urinvägsbesvär. Antioxidanterna i tranbär minskar pH-värdet i ditt urin och antibakteriella egenskaper jobbar för att få bort infektionen. Tranbär har dock ingen forskning i ryggen som bevisar om tranbär är effektivt mot urinvägsbesvär eller inte, men många använder tranbär som en metod att lindra symtomen och tycker att det hjälper.
 • Drick mycket vätska för att rensa ut kroppen! Det kan kännas jobbigt att dricka mycket vatten när man vill kissa varje minut, men vätska rensar kroppen och se till att få ut all urin vid varje toalettbesök. 
 • I många fall så måste man ta antibiotika för att få bort infektionen i underlivet. Därför ska man alltid ta kontakt med en gynekolog efter ca 1 vecka om besvären inte har försvunnit. Hos Urinkollen kan man få ett recept på antibiotika utskrivet efter 1 timme. Snabbt för att du ska bli av med dina besvär så snabbt som möjligt. 

Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto