Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion har nog drabbat alla, i alla fall minst 1 gång. Det är lätt att få men jobbigt att bli av med om man har otur att råka ut för en riktigt envis infektion. Ibland går den över av sig själv men ibland så kan man behöva ta till receptbelagda läkemedel för att få svedan och det konstanta trycket på urinblåsan att försvinna. 

Tillsammans med Urinkollen vill vi nu uppmärksamma urinvägsinfektionen och den hjälp man kan få för att känna igen symtomen, förebygga och behandla det. 

Varför får man urinvägsinfektion?

Du får en urinvägsinfektion genom att du helt enkelt får en infektion i urinblåsan. Detta orsakas av bakterier som har lyckats komma in i urinröret och sedan klättrat vidare upp till urinblåsan. Den vanligaste formen av urinvägsinfektion är blåskatarr som brukar visa sig genom att du måste kissa ofta samt att det kan svida när du kissar. En urinvägsinfektion brukar inte sitta i så länge utan brukar avta av sig själv efter några dagar upp, till en vecka.


Urinvägsinfektion

Hur kan man förebygga urinvägsinfektion?

Ca hälften av alla kvinnor (samt även män) kommer någon gång att drabbas av urinvägsinfektion, varför vissa drabbas och andra inte är svårt att säga, men som med alla infektioner så går det även att förebygga urinvägsinfektion.

 • Se till att kissa ut den sista skvätten urin i urinblåsan! Om du drabbas ofta och lätt av urinvägsinfektion kan det bero på att du inte har lyckats kissa ut allt urin ur urinblåsan. Du kan få en känsla av att du har kissat klart även fast blåsan inte är helt tom. Ställ dig upp en kort stund och sätt dig sedan ner igen och försök kissa ut den sista skvätten.
 • Med åldern så förändras mycket med kroppen och i klimakteriet så är det vanligt att kvinnor får tunnare och skörare slemhinnor. Detta kan bero på lågt med östrogen och är enkelt att justera med antingen piller eller krämer. Detta är något som för vissa kvinnor har minskat risken för att drabbas av en urinvägsinfektion.
 • Något vi har fått höra mycket är att vara noga med att INTE tvätta underlivet för mycket då detta rubbar ph-balansen. Tvättar du för mycket och med tvål kan det irritera slemhinnorna som kan resultera i att det svider när du kissar, även om du inte har urinvägsinfektion. Använd istället en intimtvätt som är oparfymerad eller milt parfymerad specifikt för rengöring av underlivet och använda vatten.
 • En otippad produkt att använda i både förebyggande syfte och om man har drabbats av urinvägsinfektion är att få i sig tranbär, i vilken form som helst. Tranbär har ingen direkt medicinsk forskning i ryggen som bevisar tranbärets effekt på urinvägarna, men har enligt många hjälpt till att lindra sina urinvägsbesvär. Tranbär innehåller en stark antioxidant som i urminnes tider har använts som folkmedicin för att behandla urinvägsbesvär. Tranbär är surt, har antibakteriella egenskaper och minskar pH-värdet i urinen. Något som kan lugna urinvägen och möjligtvis minska risken att drabbas.

Urinvägsinfektion

Vilka är symtomen?

Man brukar känna ganska snabbt om man har en urinvägsinfektion, då symtomen är relativt tydliga och då man märker om det känns annorlunda att kissa. De vanliga symtomen för urinvägsinfektion är:

 • Du känner dig konstant kissnödig och känner ett behov av att kissa ofta, även om du gick på toaletter 5 minuter tidigare. Detta är bara en känsla och i många fall så kommer det endast några droppar trots att det känns som att du kommer kissa på dig.
 • Ett vanligt tecken på urinvägsinfektion är att det svider när du kissar och även efteråt.
 • Du kan känna lite smärta i nedre delen av magen, strax över urinblåsan.
 • Du kan känna dig lite småfrusen och få rysningar, något som inte ska misstolkas som feber. 
 • Ibland så kan det även finnas lite blod i urinen*.
 • Då det är en infektion du har i kroppen så kan äldre personer ibland känna sig förvirrade, och detta inkluderar även urinvägsinfektioner.

Hur behandlar man urinvägsinfektion?

 • Drick, ät eller få i dig någon form av tranbär då det länge har använts som folkmedicin mot just urinvägsbesvär. Antioxidanterna i tranbär minskar pH-värdet i ditt urin och antibakteriella egenskaper som jobbar för att få bort infektionen. Tranbär har dock ingen forskning i ryggen som bevisar om tranbär är effektivt mot urinvägsbesvär eller inte, men många använder tranbär som en metod att lindra symtomen och tycker att det hjälper.
 • Drick mycket vätska för att rensa ut kroppen! Det kan kännas jobbigt att dricka mycket vatten när man vill kissa varje minut, men vätska rensar kroppen och se till att få ut all urin vid varje toalettbesök. 
 • I många fall så måste man ta antibiotika för att få bort infektionen i underlivet. Därför ska man alltid ta kontakt en gynekolog efter ca 1 vecka om besvären inte har försvunnit för att få hjälp med sin infektion. Hos Urinkollen kan man få ett recept på antibiotika utskrivet efter 1 timme. Snabbt för att du ska bli av med dina besvär så snabbt som möjligt. 

Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto

 

10% på ditt nästa köp

Signar du upp dig på vårt nyhetsbrev så får du just nu 10 % rabatt på ditt nästa köp! Sjukt bra eller hur!

Vänta...

Tack!

Din rabattkod har nu skickats till din e-postadress.