Urinvägsinfektion

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion beror på att bakterier har kommit in i urinröret och vandrat vidare upp i urinblåsan. Den vanligaste formen av urinvägsinfektion kallas blåskatarr och innebär att bakterierna stannat i urinröret och urinblåsan utan att ta sig längre.

Nästan hälften av alla kvinnor råkar någon gång i livet ut för urinvägsinfektion. Anledningen att de drabbas lättare än män är för att de har kortare urinrör.

Oftast går en urinvägsinfektion över av sig själv efter några dagar.

I vissa fall sprider sig bakterierna till njurarna och njurbäckenet. Det tillståndet kallas njurbäckeninflammation och måste alltid behandlas.

Gevita Tranbär 60 Kapslar
89 kr (Rek.pris 149 kr)
Canephron 60 tabletter
137 kr (Rek.pris 159 kr)
Urinvägsinfektion

Hur kan man förebygga urinvägsinfektion?

Cirka hälften av alla kvinnor (samt även män) kommer någon gång drabbas av urinvägsinfektion, men som med alla infektioner så går det även att förebygga urinvägsinfektion.

  • Se till att kissa ut den sista skvätten urin i urinblåsan! Du kan få en känsla av att du har kissat klart även fast blåsan inte är helt tom. Ställ dig upp en kort stund och sätt dig sedan ner igen och försök kissa ut den sista skvätten.
  • Med åldern så förändras mycket med kroppen och i klimakteriet så är det vanligt att kvinnor får tunnare och skörare slemhinnor. Detta kan bero på lågt med östrogen och är enkelt att justera med antingen piller eller krämer. Detta är en metod som vissa kvinnor har använt sig av för att minska risken att drabbas av en urinvägsinfektion.
  • Tvätta inte underlivet för mycket! Tvättar du för mycket och med tvål kan det irritera slemhinnorna, något som kan resultera i att det svider när du kissar, även om du inte har urinvägsinfektion. Använd endast vatten och/eller en intimtvätt istället för tvål.
  • En otippad produkt att använda i både förebyggande syfte, samt om man har urinvägsinfektion, är tranbär i alla dess former. Tranbär har ingen medicinsk forskning i ryggen som bevisar dess effekt på urinvägarna, men har enligt många hjälpt till att lindra deras urinvägsbesvär. Tranbär innehåller en stark antioxidant som i urminnes tider har använts som folkmedicin för att behandla urinvägsbesvär. Tranbär är surt, har antibakteriella egenskaper och minskar pH-värdet i urinen. Något som kan lugna urinvägen och möjligtvis minska risken att drabbas.

Urinvägsinfektion

Hur vet jag om jag drabbats av urinvägsinfektion?

Vid en urinvägsinfektion behöver du kissa ofta och ibland svider det även då du kissar. Andra symptom kan vara värk i nedre delen av magen ovanför urinblåsan, lite blod i urinen eller att du känner dig småfrusen.

Har du däremot njurbäckeninflammation kan du känna dig ordentligt sjuk, ha feber samt uppleva smärtor vid sidan av magen eller i ländryggen


Hur behandlar jag urinvägsinfektion?

Oftast går en urinvägsinfektion över av sig själv men är besvären särskilt smärtsamma finns behandling att få i form av antibiotika. Antibiotikan skrivs ut på din vårdcentral efter att urinprov lämnats och urinvägsinfektion eller njurbäckeninflammation konstaterats.

Det finns även självtest som låter dig kontrollera om du har urinvägsinfektion utan att åka till vårdcentralen.

Kvinnor som är över 15 år och inte är gravida kan vänta i upp till en vecka innan vården måste kontaktas. Blir symtomen inte bättre tre dagar efter utbrottet eller om besvären är särskilt stora bör du höra av dig till din vårdcentral.

Män med misstanke om blåskatarr ska alltid höra av sig till vårdcentral eftersom det finns risk för att prostatakörteln blir infekterad.  Misstänker du att du råkat ut för njurbäckeninflammation eller om ett barn under två år misstänks ha blåskatarr ska vården uppsökas omedelbart.  

  • Drick, ät eller få i dig någon form av tranbär då det länge har använts som folkmedicin mot just urinvägsbesvär. Antioxidanterna i tranbär minskar pH-värdet i ditt urin och antibakteriella egenskaper jobbar för att få bort infektionen. Tranbär har dock ingen forskning i ryggen som bevisar om tranbär är effektivt mot urinvägsbesvär eller inte, men många använder tranbär som en metod att lindra symtomen och tycker att det hjälper.
  • Drick mycket vätska för att rensa ut kroppen! Det kan kännas jobbigt att dricka mycket vatten när man vill kissa varje minut, men vätska rensar kroppen och se till att få ut all urin vid varje toalettbesök. 
  • I många fall så måste man ta antibiotika för att få bort infektionen i underlivet. Därför ska man alltid ta kontakt med en gynekolog efter ca 1 vecka om besvären inte har försvunnit. Hos Urinkollen kan man få ett recept på antibiotika utskrivet efter 1 timme. Snabbt för att du ska bli av med dina besvär så snabbt som möjligt. 

Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto