Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
husdjur - katt och hund

Skapa en trygg semester för din pälskling! 

När semestern närmar sig är det viktigt att inte glömma bort våra fyrbenta vänner. Hundar och katter kan ofta bli oroliga eller åksjuka under resa, och det kan vara överväldigande för dem att vistas i nya och okända miljöer. Men med rätt planering och verktyg kan ni få en riktig drömsemestertillsammans. 
Här ger vi dig användbara tips och råd om hur du kan hjälpa din pälskling att känna sig trygg under semestern!

Orolig eller åksjuk i bilen

Många hundar och katter blir ängsliga och oroliga när de tvingas lämna sin hemmiljö. Resor i bil eller annat färdmedel som båt, tåg, flyg mm kan vara en utmaning för många hundar och katter. 

Tecken på att din hund eller katt är orolig:

 • Ökad rastlöshet 
 • Ylande, skällande, flämtningar eller jamande 
 • Illamående eller kräkningar 
 • Darrningar 
 • Dreglar överdrivet mycket
 • Gömmer sig i ett hörn
 • Försöker fly
 • Kissar och/eller bajsar i transportburen 

För att hjälpa din pälskling att känna sig trygg och bekväm i bilen samt minska risken för åksjuka är det viktigt att gradvis vänja den vid att resa. Detta för att säkerställa så att resan blir en trygg och positiv upplevelse. 

Här är några tips på hur du kan göra vid resa med bil:

 1. Börja med att vänja din katt eller hund att sitta i bilen med motorn avstängd. Om det går bra, prova även när motorn är på men bilen står stilla. 
 2. Skapa en bekväm och trygg miljö i bilen med deras favoritleksak och filtar. 
 3. För att få din pälskling att betrakta bilåkning som något positivt kan du exempelvis ta korta bilturer till en park eller annan plats där ni kan leka och ha kul efter ni kommit fram. För att även hemfärden ska kopplas samman med en positiv upplevelse kan du belöna med en treat eller favoritfoder när ni är tillbaka.

Om du använder en transportbur kan det vara bra att låta buren stå framme i hemmet och lägg då gärna in en leksak eller godbit för att uppmuntra din hund eller katt att självmant gå in i buren. 

Hund och katt i bil

Resa med hund

ADAPTIL Transport Spray innehåller en kopia av det naturliga “trygghetsferomon” som tiken använder för att skicka en känsla av trygghet till sina valpar. Feromonerna är luktlösa, kan endast uppfattas av hundar, och ger en känsla av trygghet till hundar i alla åldrar. De hjälper vapen/hunden att känna sig trygg, modig och säker i alla situationer. 

GÖR SÅ HÄR:

 1. Spraya 8–10 pumpslag på en filt eller i transportburens fyra hörn, samt mitt på golvet.
 2. Vänta alltid 15 minuter innanhunden introduceras till sprayat område så att doften
  av alkohol hinner avdunsta.
 3. På längre resor rekommenderas att spraya på nytt var 4–5 timme, ta ut hunden innan du sprayar. 

OBS! Spraya ALDRIG på hunden, eller i buren/bilen när hunden är där.

Resa med katt

FELIWAY Classic Spray innehåller en kopia av kattens naturliga trygghetsferomoner. De är luktlösa, kan endast uppfattas av katter, och ger katten en känsla av trygghet i alla situationer. En katt som mår bra lämnar trygghetsferomoner genom att gnida sitt ansikte, från hakan till örat, mot saker i sitt hem (revir). Detta kallas att katten ansiktsmarkerar. Alla katter som mår bra ansiktsmarkerar dagligen. Om katten däremot blir stressad eller orolig slutar den helt att ansiktsmarkera.

FELIWAY Classic Spray kan användas både förebyggande i situationer där katten kan förväntas bli orolig, men också när katten redan beter sig på ett sätt som tyder på att den är ängslig och orolig.

GÖR SÅ HÄR:

 1. Tvätta transportburen med milt rengöringsmedel, för att ta bort eventuella alarmferomoner
  som din katt lämnat efter sig från sina tassar vid tidigare tillfällen i transportburen.
 2. Håll flaskan upprätt och spreja på ca 10 cm avstånd. Spraya 8–10 pumpslag i transportburens
  alla fyra hörn, och mitt på golvet. Spraya gärna även några pumpslag in i bilen.
 3. Vänta alltid 15 minuter innan katten introduceras till sprayat område så att doften av alkohol hinner avdunsta
 4. På längre resor rekommenderas att spraya på nytt var 4–5 timme (ta ut katten innan du sprayar).

OBS! Spraya ALDRIG på katten eller i buren/bilen när katten är i den.

ADAPTIL Calm halsband – ökad trygghetskänsla inom- och utomhus

Om du planerar att resa med din hund under semestern, kan ADAPTIL Calm halsband vara ett fint hjälpmedel för att göra din hund trygg och avslappnad. Halsbandet kan hjälpa till att minska hundens oro under resan och göra reseupplevelsen mer behaglig för er båda. ADAPTIL Calm halsband innehåller naturliga trygghetsferomoner som efterliknar de feromoner som tiken använder för att skicka en känsla av trygghet till sina valpar. När halsbandet blir uppvärmt av hundens kroppstemperatur får din hund samma känsla av trygghet och välbefinnande, som tiken använder.

Halsbandet minskar oro i nya och ovanliga situationer, som en bilresa, vistelse på en främmande plats eller vid höga ljud. Dessutom kan det hjälpa till att minska risken för åksjuka.

Halsbandet är enkelt att använda, du behöver bara fästa halsbandet runt hundens hals och se till att det ligger an mot halsen och sitter bekvämt. Halsbandet finns i två storlekar; S/M och M/L och har effekt så snart det är uppvärmt, full effekt uppnås efter en timme. 

Oro i nya miljöer och situationer

Att komma till nya platser eller hamna i nya miljöer kan ibland vara överväldigande för din pälskning och kan leda till rädsla och oro. Symtomen på oro hos hundar och katter i nya miljöer kan inkludera ökad rastlöshet, gnällande eller skällande och minskad aptit eller allmänt förändra beteende. 

För att ge hemmakänsla även när ni vistas på en ny plats i en annan miljö som exempelvis i sommarhuset eller husbilen, så rekommenderar vi att du placerar en doftgivare i uttaget som kan förmedla ett tryggt feromonbudskap på det nya stället. 

Spontana utflykter

Under semestern finns det ofta gott om utrymme för spontanitet. I dessa situationer kan ADAPTIL Chew vara en praktisk lösning för att hjälpa din hund att känna sig lugn och avslappnad. Dessa välsmakande tuggbitar bidrar snabbt till att minska din hunds oro vid stressande situationer. Tuggbitarna innehåller ingredienser med naturligt rogivande effekter som snabbt minskar din hunds ängslan och oror vid exempelvis höga ljud, separationsångest eller nya situationer. ADAPTIL Chew är enkel att ha med sig i väskan eller i bilen när du är på språng.

Tack vare ADAPTIL Chew kan du ha ett enkelt och praktiskt verktyg till hands för att hjälpa din hund att känna sig trygg och avslappnad, oavsett om ni åker på en spontan dagstur eller en längre resa. 

Här hittar du ett bredare utbud av produkter från ADAPTIL och FELIWAY, skräddarsydda för att hjälpa din pälskling att känna sig trygg!