Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Torr hud? Räddningen finns här!

Har du riktigt torr hud? Och VAD ska du i så fall göra då? Vi pratade med Tina Holm, Scientific advisor på Perrigo, om ACOs största medicinska innovation: Miniderm Duo.

Det finns ju hudkrämer, och så finns det HUDKRÄMER! Vissa ska dofta gott, andra ska vara sköna, och så finns det de som faktiskt gör något åt torr hud! Miniderm Duo har utvecklats i hela sex år, så vi blev nyfikna på vad som hänt under den här tiden.

Till att börja med: Varför blir man så torr på vintern?

– Luftfuktigheten är lägre på vintern vilket bidrar till att huden blir extra torr och känslig. Uppvärmningen inomhus leder också till torrare inomhusklimat vilket påverkar hudens förmåga att behålla fukt negativt.

Har du något bra tips på hur man bäst tar hand om torr hud i allmänhet?

– Smörj, smörj, smörj. Förutom regelbunden insmörjning är det viktigt att hålla nere antalet duschtillfällen och att återapplicera kräm efter kontakt med vatten. Det är även viktigt att använda milda rengöringsprodukter.

Varför får vissa supertorr hud och andra lyllosar inte?

– Torr hud kan bero på både inre och yttre faktorer. Yttre faktorer såsom kallt, torrt klimat, upprepad kontakt med vatten och starka rengöringsmedel kan påverka huden negativt. Utöver detta kan det finnas individuella faktorer, t.ex. hudsjukdom eller genetiska faktorer som bidrar till torr hud.

Miniderm Duo är ACOs största medicinska innovation, berätta mer!

– Detta är vår största medicinska innovation sedan Canoderm kräm. Canoderm innehåller 5 procent karbamid och har visats stärka hudens barriärfunktion och förebygga återfall vid atopiskt eksem, men kan orsaka sveda. Vi har även Miniderm kräm som innehåller 20 procent glycerol, vilket är en väletablerad fuktbindare som inte orsakar sveda. Men Miniderm har inte visats ha barriärstärkande effekt

Ah, så ni ville ha en kräm som var både och!

– Ja, Miniderm Duo är det första läkemedlet som innehåller en kombination av de aktiva ämnena karbamid och glycerol. Den innehåller samma koncentration av glycerol, 20 procent, som Miniderm, men en lägre halt av karbamid, två procent, än Canoderm. Målet var att utveckla en kräm som både förbättrar hudens barriärfunktion och är vältolererad. Dessutom är Miniderm Duo självkonserverad, vilket innebär att krämen är utformad på ett sätt som gör miljön ogästvänlig för mikroorganimser att leva i.

Hur verkar Miniderm Duo?

– Den innehåller 20 procent glycerol och två procent karbamid i en mjukgörande, självkonserverad krämbas. De vattenbindande och barriärstärkande egenskaperna hos Miniderm Duo bidrar till normalisering av torr hud. Sammansättningen av Miniderm Duos krämbas levererar karbamid och glycerol till huden och förstärker deras terapeutiska verkan, det vill säga den fuktighetsbevarande, klådstillande och skyddande effekten.

Det är ju ett läkemedel, varför?

– Det stämmer, läkemedel är produkter som kan användas för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar. Miniderm Duo är ett läkemedel för behandling av torr hud. Torr hud är ett vanligt symptom hos många patienter med hudsjukdomar, till exempel atopiskt eksem. Mjukgörande krämer är en del av basbehandlingen hos dessa eksempatienter, inte bara när de har aktivt eksem. Många med torr hud har en försämrad hudbarriär och därför anser vi att det är viktigt att tillföra fuktbindare och mjukgörande fetter som har en långsiktig barriärstärkande effekt. Vi har bekräftat den barriärstärkande och fuktbindande effekten hos patienter med atopiskt eksem i en klinisk studie!

Kan andra använda den, till exempel familjemedlemmar till den som fått Miniderm Duo utskrivet?

– När en person får Miniderm Duo utskrivet av läkare är det ämnat bara för den personen. Däremot finns Miniderm Duo att köpa receptfritt och kan användas av vuxna och barn i alla åldrar.

Vad är det man gör under sex år för att utveckla en produkt?

– Idéstadiet att sätta själva konceptet tar tid, att identifiera de aktiva ämnena, i det här fallet glycerol och karbamid. Utvecklingen av prototyp på labbet är en arbetskrävande process där många olika alternativa formuleringar utvärderas. Prototypen måste vara stabil och det måste säkerställas att det inte växer mikroorganismer i den. Vi ville också säkerställa att produkten hade en hudbarriärstärkande effekt genom en klinisk studie. Först då kunde ansökan till läkemedelsverket skickas in och processen för att få ett godkänt läkemedel tar därefter cirka ett år.

Hur kan livskvalitén förbättras om man lider av sin torra hud?

– Torr hud oavsett orsak kan upplevas obehagligt och det är viktigt att använda mjukgörande kräm regelbundet. Miniderm Duo bidrar till en normalisering av den torra huden och gör den mer motståndskraftig genom att stärka hudens barriärfunktion. Vi tror att Miniderm Duo kommer fylla en viktig funktion och bredda sortimentet för patienter med torr hud.

Slutligen: Om man har riktigt torr hud, finns det en chans att man kan få len mjuk hud?

– Ja, med regelbunden smörjning kan även riktigt torr hud bli uppmjukad och återfuktad.

 

Miniderm Duo 20 mg/g + 200 mg/g kräm (karbamid + glycerol) är ett receptfritt läkemedel mot torr hud. Läs bipacksedeln noggrant. ACO Hud Nordic AB. www.aconordic.com

Canoderm 5% kräm (karbamid) är ett receptfritt läkemedel mot torr hud och för att förebygga återfall av atopiskt eksem. Läs bipacksedeln noggrant. ACO Hud Nordic AB. www.aconordic.com

Miniderm 20% kräm (glycerol) är ett receptfritt läkemedel mot torr hud. Läs bipacksedeln noggrant. ACO Hud Nordic AB. www.aconordic.com