Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Vilket glidmedel ska jag välja?

Glidmedel kan vara en fantastisk hjälp för att öka njutningen och komforten i sovrummet. Med rätt glidmedel kan du öka glidförmågan, minska friktionen och få en mer njutbar intimitet. Glidmedel finns i olika typer, de vanligaste är vattenbaserat eller silikonbaserat glidmedel. Här kan du läsa mer om när det är en bra idé att använda glidmedel och hur du väljer det rätta glidmedlet för dig!

När ska man använda glidmedel?

När det gäller sexuell njutning och komfort kan glidmedel vara till stor hjälp i olika situationer. Många kvinnor upplever till exempel torrhet i underlivet på grund av hormonella förändringar, stress eller ålder. Glidmedel kan bidra till att lindra obehag och göra sex mer njutbart. Här är några exempel på andra situationer när du kan dra nytta av att använda glidmedel:  

  • Obehag eller smärta vid samlag  
  • Vid analsex  
  • Vid användning av sexleksaker  

Så använder du glidmedel

Att använda glidmedel är enkelt och kan göra en stor skillnad i ditt sexliv. Här är några grundläggande tips om hur du använder glidmedel på rätt sätt:  

  1. Applicera en generös mängd glidmedel på de intima områdena, kondomen eller sexleksaken. Se till att täcka tillräckligt mycket yta för att undvika friktion.  
  2. Om du använder kondom, se till att välja ett glidmedel som är kompatibelt med kondomen för att undvika att det går sönder.  
  3. Vid behov kan du applicera mer glidmedel under samlag för att bibehålla det sköna glidet.  
  4. Kom ihåg att rengöra och tvätta bort glidmedlet efter användning.  

Vilket glidmedel ska jag välja?

När det kommer till att välja rätt glidmedel för dina behov finns det olika alternativ att välja mellan. Du bör alltid följa anvisningarna på produkten du väljer för att säkerställa optimal användning och skydd. Här är några vanliga typer av glidmedel:  

Vattenbaserat glidmedel

Vattenbaserade glidmedel kan användas med eller utan kondom och tillsammans med sexleksaker av olika slag. De vattenbaserade alternativen är återfuktande och ger en naturlig känsla. De är lätta att tvätta bort, lämnar inga fläckar och är också ett bra alternativ för dig med känslig hud eller allergier. Du behöver ofta använda ganska mycket glidmedel eftersom det torkar ganska snabbt, du kan även behöva fylla på med glidmedel under aktens gång.  

Silikonbaserat glidmedel

Silikonbaserade glidmedel har en längre varaktighet och behöver inte appliceras lika ofta som vattenbaserade alternativ. De är också vattentåliga och kan användas i duschen eller i poolen. Silikonbaserade glidmedel går att använda med eller utan kondom, men vissa silikonbaserade glidmedel ska inte användas tillsammans med silikonbaserade sexleksaker.  

Massageolja och stimulerande gel

Om du är ute efter att förhöja den sexuella upplevelsen ännu mer kan massageolja och stimulerande gel vara perfekta tillskottet. Dessa produkter finns i olika varianter och kan användas för att ge både avkoppling och stimulans. Produkterna kan vara både vattenbaserade och silikonbaserade eller innehålla olika oljor.  

Många massageoljor är också berikade med doftämnen för att skapa en ännu mer avkopplande och romantisk atmosfär. Stimulerande gel är utformad för att öka känsligheten och stimulansen under sex. Den kan appliceras på de intima områdena för att ge en pirrande eller värmande känsla som förhöjer lusten och intensiteten.  

Glidmedel med smak, doft, kyla eller värme

Förutom de traditionella glidmedlen finns även alternativ med extra sensoriska egenskaper. Glidmedel med smak kan vara perfekta för oralsex och kan skapa en ännu mer lockande och lustfylld upplevelse. För de som uppskattar dofternas kraft kan glidmedel med doft vara ett spännande alternativ. Glidmedel med kylande effekt kan ge en kittlande och uppfriskande känsla. För en mer intim och intensiv upplevelse kan du prova glidmedel med värmeeffekt.  

Vanliga frågor om glidmedel:

Varför svider det med glidmedel?

Om glidmedlet du använder orsakar en svidande känsla kan det bero på att du är känslig för vissa ingredienser i glidmedlet. Upplever du sveda och obehag med ett visst glidmedel, kan det vara en god idé att prova ett annat märke eller typ av glidmedel. Du kan testa produkten på en minde hudyta innan användning för att se så att du inte får någon allergisk reaktion.  

Kan man använda hudkräm som glidmedel?

Hudkräm är inte avsedd att använda som glidmedel och rekommenderas inte för detta ändamål. Hudkrämer kan innehålla ingredienser som inte är säkra att använda i intim kontakt eller med kondomer.  

Kan man använda något annat om man inte har glidmedel hemma?

Glidmedel är speciellt anpassade för att skydda de intima kroppsdelarna. Därför rekommenderas det inte att använda något annat som glidmedel, exempelvis olivolja eller babyolja. Dessa produkter kan innehålla ämnen som skapar irritation eller obalans.  

Vart är det bäst att applicera glidmedel?

Glidmedel kan appliceras på olika ställen beroende på syfte. Om det används vid samlag kan det vara bäst att applicera glidmedel på både de manliga och kvinnliga könsorganen för att minska friktionen. För anal penetration är det viktigt att använda extra glidmedel och applicera det noggrant runt anusområdet och även på sexleksaken, kondom eller penis. För användning av sexleksaker kan glidmedel appliceras direkt på leksaken eller på det område där leksaken kommer att användas.  

2023-06-05 06:37:26

Lisa Karlsson