Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Har ditt barn fått vattkoppor? Så lindrar du besvären!

Vattkoppor är en vanlig och smittsam sjukdom som främst drabbar barn. Det orsakas av samma virus som bältros och kan även drabba dig som är vuxen. Vattkoppor är en infektion i huden och visar sig som kliande, vätskefyllda blåsor över hela kroppen. Det finns ingen medicin mot vattkoppor men det finns mycket att göra för att lindra besvären.

Symtom på vattkoppor

Vanligtvis tar det 10–20 dygn innan du märker av symtomen från det att du smittats. Under din inkubationstid har du ofta inga symtom alls. De första symtomen är ofta trötthet, feber och huvudvärk. Den långa inkubationstiden gör också att det är svårt att stoppa ett utbrott. Viruset hinner smitta många i exempelvis en skolklass eller dagisgrupp innan den första börjar få symtom.

Vanliga symtom på vattkoppor:

 • Trötthet
 • Feber
 • Huvudvärk
 • Röda utslag på armar, ben och överkropp

Förlopp – så utvecklas vattkoppar

Utslagen kommer ofta ett par dagar efter de andra symtomen. Själva vattkopporna, alltså utslagen, utvecklas i tre steg. För vissa kan prickarna vara få och för andra kan de vara många och över hela kroppen. Det händer att prickarna kommer på områden som slemhinnor, ögon och underliv.

Först kommer små upphöjda prickar. Oftast börjar de som enstaka prickar på överkroppen, som mage, rygg och bröstkorg. Sedan brukar de bli fler och fler. På ljus hud syns också en rodnad, som kan vara svår att se på mörk hud. Prickarna sitter ensamma och inte i klunga, men kan vara ganska många. Några dagar senare utvecklas prickarna till vätskefyllda blåsor. Det märks främst genom att själva blåsan är lite ljusare, framför allt på mörk hud. På ljusare hud syns också en rodnad under själva blåsan. Efter några dagar spricker blåsorna och vätskan rinner ut. När blåsorna spruckit så bildas sårskorpor som sen trillar av när de läkt. Detta tar ofta några dagar. Efter skorporna bildas små ärr som oftast försvinner helt.

Det är vanligt att alla tre faser av prickar finns på kroppen samtidigt. Infektionen fortsätter några dagar och under dessa dagar kan flera prickar dyka upp. När några läkt och är sårskorpor kan det alltså fortfarande komma nya, vätskefyllda prickar. När infektionen börjar avta så slutar det komma nya prickar och de som är kvar läker ut.

Behandling och vad du kan göra själv

Det finns ingen vanlig behandling mot vattkoppor, men det finns mycket att göra själv. Kroppen måste få läka ut infektionen själv och det du kan göra är att lindra besvären.

1. Tvätta huden

Håll huden ren genom att tvätta med mild tvål och vatten. Feber gör att man svettas, vilket brukar göra klådan värre. Ren hud håller också bakterier borta och minskar risken för infekterade sår.

 • Eko
  Vegan
  Dr. Bronner’s Peppermint Liquid Soap 475 ml
  139 kr

2. Håll naglarna korta

Klipp och fila naglarna för att minska risken att du river sönder vattkopporna.

3. Lindra klådan

Klådan brukar vara påfrestande men går att lindra. Kylbalsam, alsolgel eller alsolsprit brukar verka svalkande. Aloe Vera lugnar huden och ger en svalkande effekt. Om det kliar mycket så kan en receptfri allergimedicin med antihistamin hjälpa. Undvik kortison eftersom detta kan förvärra symtomen och orsaka andra problem.

 • 60 kr 75 kr
 • 27,20 kr 34 kr
 • Vegan
  Hudosil Kylbalsam 100 ml
  54 kr

4. Lindra feber och smärta receptfritt

Feber är ett vanligt symtom på vattkoppor och går att lindra med receptfria läkemedel. Se till att använda paracetamol för feber och smärta om du har vattkoppor. Ibuprofen och andra NSAID kan orsaka andra infektioner och ska undvikas.

5. Lufta så mycket som möjligt

Försök att ha luftiga kläder och låta huden andas. Små barn får gärna vara utan blöja när det går. Tunna kläder i linne eller luftig bomull brukar vara behagligt att ha på sig. 

Vad orsakar vattkoppor?

Vattkoppor orsakas av samma virus som också ger bältros – varicella zoster. Viruset är mycket smittsamt och ger en infektion i huden. När du haft vattkoppor en gång så blir du immun och kan därför inte få det igen. Det finns några få som haft vattkoppor två gånger i livet men det är mycket ovanligt. Varicella zoster är ett herpesvirus och precis som herpes kan det blossa upp igen. Viruset ligger vilande i kroppen och kan ibland blossa upp i form av bältros. Detta sker oftast bland vuxna och äldre.

 • Hur länge har man vattkoppor?
  Vattkoppor brukar ge mindre besvär ju yngre du är. Små barn har oftast en lindring infektion och kort sjukdomsförlopp. Lite äldre barn och tonåringar brukar få kraftigare besvär. Vuxna får ofta en kraftig infektion med fler utslag och som varar längre. Hur länge du har vattkoppor beror alltså lite på åldern.

Vaccin mot vattkoppor för barn och vuxna

Du kan skydda dig själv genom att vaccinera dig mot vattkoppor, men du får då betala för det själv. Vaccinet kan ges till vuxna och barn från nio månader och ger ett gott skydd efter två sprutor. Även om du skulle få vattkoppor efter vaccinationen så blir besvären inte lika allvarliga. Vaccination mot vattkoppor kan vara bra för dig som inte haft vattkoppor när du var barn, eftersom vuxna brukar få en mer besvärlig infektion.

Hur smittar vattkoppor?

Vattkoppor smittar främst via luften, som när du andas, hostar eller nyser. Vattkoppor kan också smitta via hudkontakt. Eftersom det tar några dagar innan du får symtom efter du smittas så är det lätt att smitta andra.

 • Hur länge smittar vattkoppor?
  Du börjar smitta redan några dagar innan utslagen kommer. Vanligtvis slutar du smitta andra ungefär sex dagar efter att prickarna börjat visa sig. Du kan dock smitta tills alla prickar torkat och läkt ut, så var lite försiktig.
   
 • Hur länge ska barn stanna hemma?
  När barnet är feberfritt och mår bra kan de komma tillbaka till skolan. Ofta har resten av klassen eller gruppen också fått vattkoppor eftersom det är smittsamt och svårt att stoppa. Barnen riskerar inte att få vattkoppor igen när de kommer tillbaka. Meddela skolan när du märker att ditt barn fått vattkoppor. Om barnet orkar och vill vara utomhus när de är sjuka så går det bra. Frisk luft brukar uppskattas av de flesta!

Behandling från vården

Vården behöver sällan hjälpa till med behandling av vattkoppor men det finns undantag. Det är främst om du är vuxen och inte haft vattkoppor, eller om du eller ditt barn har nedsatt immunförsvar. Du kan få receptbelagt läkemedel mot klåda om du har väldigt stora besvär. Vuxna kan också få en virushämmande medicin för att hjälpa kroppen bekämpa virusinfektionen.

Om du eller ditt barn har mycket nedsatt immunförsvar kan ni få behandling med färdiga antikroppar. Dessa antikroppar kan ge ett skydd mot viruset och är till viss del förebyggande. Skulle du ändå bli sjuk så hjälper antikropparna till med att bekämpa viruset.

När behöver jag kontakta vården?

Vattkoppor går över av sig själv och behöver nästan aldrig behandlas av vården. Du ska dock söka vård om du är över 18 år och får vattkoppor. Du bör också söka vård om är gravid och inte haft vattkoppor men misstänker att du är smittad.

Om följande stämmer in på ditt barn bör du söka vård. Kom ihåg att ringa innan eftersom vattkoppor är mycket smittsamt.

 • Barnet är under sex månader och du som fött barnet inte haft vattkoppor.
 • Barnet är väldigt trött.
 • Barnet har nedsatt immunförsvar.
 • Barnet har ihållande feber över 38 grader i mer än fyra dygn.
 • Barnet får många infekterade blåsor och röd och ömmande hud.
 • Barnet får sår i ögonen.
 • Barnet får hosta och feber igen efter att vattkopporna läkt ut.
 • Barnet har svåra besvär med klåda som inte blir bättre av receptfria läkemedel.

Publicerad: 23 Februari 2022

2022-02-23 08:39:12

Daniel Larsson