Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Tips för att förebygga värmeutslag hos både barn och vuxna

Värmeutslag är ett vanligt besvär som kan drabba personer i alla åldrar, men det uppstår främst hos barn och bebisar. Värmeutslag uppstår när svettkanalerna i huden blockeras, ofta på grund av varma och fuktiga väderförhållanden. Detta resulterar i små, röda prickar och utslag på huden som kan klia och orsaka obehag. Här får du tips på hur du kan förebygga värmeutslag och lindra besvären!

Vad är värmeutslag?

Värmeutslag är ett vanligt hudproblem som uppstår när svettkanalerna blockeras. Det uppstår oftast vid varmt och fuktigt väder eller om man bör för varma kläder. Utslagen kan orsaka klåda och sveda, men är helt ofarliga. Värmeutslagen syns ofta som små röda prickar eller ytliga blåsor och kan förekomma på olika delar av kroppen.  

Varför får man värmeutslag?

Värmeutslag uppstår när svettkanalerna i huden blockeras, vilket hindrar svetten från att nå hudytan. Detta kan hända på grund av olika faktorer såsom hög luftfuktighet, överdrivning svettning, för varma kläder eller för täta material som hindrar svetten från att avdunsta. Värmeutslag kan också uppstå hos personer som lider av överdriven svettning eller personer som har en hud som är känslig för värme. Värmeutslag är vanliga hos spädbarn eftersom deras svettkörtlar lättare blockeras och deras hud är väldigt känslig.  

Hur ser värmeutslag ut?

Värmeutslag kan variera från små kliande prickar till större bölder. Utslagen är vanligtvis röda och kliande och kan förekomma i kluster. Utslagen kan också vara känsliga för beröring och orsaka en brännande känsla.  

Var på kroppen får man värmeutslag?

Värmeutslag kan förekomma på vilken del av kroppen som helst, men det är vanligast på områden med mycket svettkörtlar såsom ansiktet, nacken, ryggen, bröstet, armhålorna och ljumskarna

Värmeutslag hos barn och bebisar

Barn och spädbarn är särskilt benägna att drabbas av värmeutslag på grund av deras känsliga hud, det beror också på att deras svettkörtlar inte är fullt utvecklade och deras förmåga att reglera kroppsvärmen därför är begränsad. Utslagen kan uppstå var som helst på kroppen men vanligtvis runt hals och nacke, samt ner på bröst och rygg. Bebisar kan också få värmeutslag under en fuktig blöja.  

Vuxna kan också drabbas av värmeutslag

Värmeutslag är vanligare hos barn och spädbarn, men kan även drabba vuxna. Symtomen är vanligtvis desamma som hos barn, men utslagen kan vara större och mer utbredda.  

Så kan du undvika att drabbas av värmeutslag

För att undvika värmeutslag är det viktigt att hålla huden sval och torr, särskilt under varma och fuktiga dagar. Här är några fler tips på förebyggande åtgärder för både barn och vuxna:  

  • Håll dig och ditt barn svalt under varma dagar genom att söka svalka i skuggan eller i svala rum
  • Använd lätta och löst åtsittande kläder som andas
  • Undvik fysisk ansträngning när det är väldigt varmt, vänta tills det är svalare på dagen för att träna eller göra fysiskt ansträngande aktiviteter
  • Tvätta av svett och smuts från huden med mild tvål och vatten regelbundet 
  • Undvik varma och fuktiga miljöer så gott det går
  • Ta ett svalkande bad
  • Byt barnets våta blöja så snabbt som möjligt och låt gärna huden lufta en stund mellan blöjbyten

Behandling vid värmeslag

Värmeutslag går oftast över av sig själva efter något dygn, men det finns flera saker du kan göra för att lindra symtomen. Ett av de bästa sätten att behandla värmeutslag är att hålla utslagen rena och torra. Det kan du göra genom att byta till luftiga, torra kläder. Du kan också lindra besvären genom att kyla huden mot kalla kompresser eller använda receptfria lugnande krämer eller salvor. Om utslagen är allvarliga eller inte går över på egen hand bör man söka vård för att få hjälp med besvären.  

Vanliga frågor om värmeutslag

Hur känns värmeutslag?

Värmeutslag känns vanligtvis som en klåda, brännande känsla eller en stickande känsla på huden. 

Hur blir jag av med värmeutslag? 

För att bli av med värmeutslagen är det viktigt att hålla huden sval och torr, undvika varma och fuktiga miljöer samt använda lätta och luftiga kläder. Ibland kan receptfria salvor och krämer hjälpa till att lindra klådan.

Hur länge sitter värmeutslag i?

Vanligtvis försvinner värmeutslagen inom något dygn eller några dagar, men det förutsätter att du håller huden torr och sval.  

Hur förhindrar jag att få värmeutslag?

För att förhindra värmeutslag är det viktigt att undvika att utsätta huden för varma och fuktiga miljöer. Det kan också vara till hjälp att undvika ansträngande aktiviteter under extra varma dagar, hålla sig i skuggan samt använda luftiga kläder.  

2023-04-27 07:41:42

Lisa Karlsson