Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Välj rätt solskyddsfaktor – tänk på det här i sommar! ☀️ 

Solskyddsfaktor, SPF och UV-skydd kan vara en riktig djungel att orientera sig i. Varje sommar är det samma sak - hur högt SPF skulle jag ha nu igen? Här på MEDS har vi sammanställt en guide till att hitta rätt solskydd för just dig och din hud. Vårt utbud har något för alla hudtyper för att alla ska kunna njuta säkert av solen!

Varför är det viktigt med solskyddsfaktor?

SPF betyder Sun Protection Factor och kallas för solskyddsfaktor på svenska. Det innebär ett skydd mot solens skadliga UV-strålar och finns i olika styrka. SPF 50 är det högsta som finns på marknaden idag och ger ett mycket starkt skydd mot strålningen. SPF 10 är bland det lägsta och ger ett lågt men ändå välbehövt skydd. Vanligtvis hittar du produkter med 10, 20, 30 och 50 i solskyddsfaktor.

Det finns två typer av UV-strålning från solen och de delas upp i UVA och UVB. Det är dessa strålar som sliter på huden och kan orsaka skador. Om du använder rätt solskydd med hög solskyddsfaktor så minskar du risken för dessa skador. Rätt solskydd minskar risken för hudcancer och ser till att huden ser ung och frisk ut längre. Vi rekommenderar att du väljer en produkt som har UVA-märkning på sig.

Kemiskt eller fysikaliskt skydd?

Solskydd funkar på två olika sätt. Dessa kallas för kemiskt och fysikaliskt skydd. Det fysikaliska är vanligast i solskydd för barn och bildar en hinna på huden. Hinnan skyddar huden genom att reflektera bort en del av strålningen. Lite som kläder, kan man säga.

De kemiska skydden består av molekyler som tas upp av huden istället. Molekylerna tar upp energin i UV-strålningen och gör om energin till värme. Kemiska solskydd är enklare att smörja in och smidigt att använda. Ofta används en mix av dessa egenskaper för att ge bästa skydd mot solen.

Hur hög SPF ska man ha?

Hur hög SPF du bör ha beror på din hudtyp och dina förutsättningar. Därför har vi gjort en enkel guide för att du ska hitta rätt solskyddsfaktor för din hud. En tumregel är att det inte skadar med högre faktor. Tänk också på att ”lagom är bäst” inte riktigt gäller här. Smörj ofta och med mer än vad du tror. Smörj in noga oavsett om du har spray, kräm eller lotion. Använd runda rörelser för att jobba in produkten i huden för bästa effekt.

SPF 30-50

Passar främst dig med ljus hud, fräknar och ljust eller rött hår. Det passar även dig med lite ljusare hud och hår. Du som brukar bli något brun under sommaren kan använda denna styrka i början av säsongen. Du skyddar dig då lite extra innan huden hunnit pigmentera sig och fått ett naturligt solskydd.

SPF 20-30

För dig med något ljus hy men mörkare hår. Passar även dig som redan är lite solbrun och har lite naturligt skydd.

SPF 10-20

För dig med gyllenbrun till mörk hud och mörkt hår. Även om du är mörkhyad kan huden behöva lite extra skydd. SPF 10 och 20 är även ett bra val för de med ljus hy på vår och höst.

Välj rätt beredningsform

  • Spray - lätt att dosera och smörja in
  • Kräm - ofta ganska tjock i konsistensen
  • Lotion - lite tunnare än kräm, lättare att smörja in
  • Mousse - kan upplevas enklare att applicera än lotion
  • Stift - passar till ansikte och mindre områden

Ta hand om huden med rätt hudvård

Självklart vill man njuta så mycket som möjligt av solen när den äntligen kryper fram efter vinterhalvåret. Likaså på utlandssemestern nära ekvatorn där solen är starkare än uppe i norr. Trots flitigt användande av solskydd finns ändå en risk att huden blir röd, bränd och irriterad. Är du mycket känslig mot solljus kan du också få soleksem.

Om huden blivit solskadad

Om huden är röd, öm och irriterad kan du ha bränt dig. Det är inget farligt men kan vara obehagligt. Försök att hålla det brända området borta från solen några dagar tills det läkt. Smörj gärna in med en återfuktande produkt för att hjälpa huden att läka. En lotion med aloe vera är både återfuktande och kan ge en svalkande effekt.

Röd, irriterad och knottrig hud kan tyda på soleksem. Du kan då få blåsor som bränner och svider. Försök att låta bli att klia och håll dig gärna borta från solen tills huden läkt helt. Gör det mycket ont kan du använda en receptfri smärtstillande tablett. Ibland kan en salva eller kräm med hydrokortison hjälpa huden att läka.

Tips för soliga dagar

Solen är en förutsättning för liv på vår planet och en viss mängd sol är bra för vår hälsa. Vi behöver solen bland annat för att bilda D-vitamin och för att vår dygnsrytm ska fungera. Ungefär 20 minuter om dagen är en lagom dos för att kroppen ska få vad den behöver. Mer än så kan riskera att skada huden och ögonen, men ofta vill man njuta så mycket som möjligt av värmen och ljuset. Därför är det extra viktigt att sola medvetet.

Kläder som täcker huden och någon form av hatt är det säkraste för att skydda sig mot solen. Du vill kanske inte gå runt med en stor solhatt och långärmade skjortor hela dagarna – men en tunn, långärmad tröja kan vara till stor hjälp när huden behöver vila lite från strålningen. Likaså kan en solhatt vara skönt, då den skyddar nacke och öron mer än en keps.

Smörj in dig mycket och ofta

Använd solskydd - mycket och ofta! Helst med SPF 30 eller mer och som har UVA-märkning. Se till att det är behagligt och enkelt att använda, även om det kanske innebär lite lägre skyddsfaktor. Använd hellre lägre skydd hela dagen istället för någon enstaka applicering av ett starkare skydd. Huvudsaken är ju att du skyddar dig med något! Vilket märke du använder och exakt innehåll är mindre viktigt.

Försök hålla dig i skuggan. Ta gärna med dig ett soltält eller ett parasoll när du ska sitta på stranden. Försök hitta en plats i skuggan om du ska sitta på en uteservering. En stor solhatt ger även det en skugga som funka bra i brist på annat.

Solen finns från tidig vår till sen höst - smörj in dig dagligen även när det inte är högsommar. I början och slutet av sommaren räcker det med lite lägre solskyddsfaktor.

Försök att planera dina utomhusaktiviteter. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 14 på dagen. Håll dig inomhus eller i skuggan mellan dessa tider om det är möjligt. Var annars extra noga att smörja in dig ofta och mycket om du ändå behöver vara i solen då.

Publicerad: 8 Februari 2022

2022-02-08 08:39:05