Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Varför får man urinvägsinfektion och hur känner man igen symtomen?

Urinvägsinfektion är ett vanligt besvär som orsakas av bakterier som tagit sig in till urinblåsan via urinröret. Vanliga symtom är att det svider och gör ont när du kissar. Urinvägsinfektion är absolut vanligast hos kvinnor, men drabbar även män och barn. Läs mer om varför man får urinvägsinfektion och hur man blir av med infektionen.

Vad är urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion är en mycket vanlig orsak till att man får sveda i urinvägarna. Besvären orsakas av olika bakterier som tar sig upp till urinblåsan och skapar irritation i både urinrör och urinblåsa. I vissa fall går besvären över av sig självt, i andra fall behövs behandling.

Urinvägsinfektion hos kvinnor

Mer än hälften av alla kvinnor drabbas av urinvägsinfektion någon gång. Bakterier letar sig enklare upp i kvinnans urinrör som är kortare än hos män. Hos kvinnor sjunker östrogennivåerna med åldern vilket kan leda till att urinvägarna blir torrare och skörare. Den skyddande slemhinnan blir sämre på att bekämpa infektioner. I de flesta fall går urinvägsinfektioner över av sig själv, utan behandling.

Urinvägsinfektion hos män

Urinvägsinfektion hos män är mindre vanligt och kan bero på problem med prostatan. Män över 60 år har en högre risk för urinvägsinfektion än yngre män. Detta beror bland annat på att minskad blåskapacitet och nedsatt urinflöde kan uppstå när man blir äldre. Urinverksamhet kan välja en följd till att prostatakörteln är förstorad och blåsan inte blir helt tömd på kiss. Män som upplever urinvägsinfektion bör inte avvakta, utan söka fysisk vård direkt för provtagning och behandling.

Urinvägsinfektion hos barn

Urinvägsinfektion är en ganska vanlig bakterieinfektion hos barn och spädbarn. I spädbarnsålder är urinvägsinfektion vanligare hos pojkar men efter ett års ålder är infektionen betydligt vanligare hos flickar än pojkar. Besvären kan vara svårare att upptäcka hos barn. Misstänker du urinvägsinfektion hos ditt barn bör du söka fysisk vård.   

Vanliga symtom vid urinvägsinfektion

Ett mycket vanligt tecken på urinvägsinfektion är att det svider och gör ont när du kissar. Andra vanliga symtom vid urinvägsinfektion är:  

 • Du behöver kissa eller känner dig kissnödig oftare än normalt
 • Du får ont eller känner obehag i nedre delen av magen, precis över urinblåsan 
 • Du kan känna dig frusen  
 • Du kan känna dig tröttare än vanligt  
 • Du får lite blod i urinen  

 

Om infektionen har spridit sig uppåt mot njurarna kan du ha drabbats av njurbäckeninflammation, en allvarlig infektion som alltid måste behandlas. Om du har fått njurbäckeninflammation blir symtomen värre och du kan även få följande symtom:  

 • Hög feber och illamående 
 • Smärta i ländryggen, ibland mer tydligt åt ena sidan
 • Frossa
 • Urin som luktar illa 

Varför får man urinvägsinfektion?

En urinvägsinfektion kan orsakas av olika bakterier, vanligast är att man får urinvägsinfektion av kolibakterier som finns naturligt i tarmen. Dessa bakterier kan sprida sig via huden eller slemhinnorna. Bakterier kan även komma in i urinröret i samband med samlag, framför allt vid penetrerande vaginala samlag. Att urinvägsinfektion är vanligast hos kvinnor beror dels på att urinröret är kortare, dels på att urinröret sitter nära ändtarmsöppningen vilket medför en ökad risk för att bakterierna ska sprida sig. Det finns situationer och faktorer som kan öka risken för urinvägsinfektion: 

Graviditet

Hormoner och andra förändringar i kroppen under graviditet kan ge ökad risk för urinvägsinfektion  

Ålder 

Med åldern blir slemhinnorna i urinvägarna torrare och tunnare och därmed mer sårbara för infektioner. Hos män kan besvär med prostatan med tiden skapa en större sårbarhet för urinvägsinfektion  

Urin kvar i blåsan 

Om urinblåsan inte blir helt tömd när du kissar får bakterier lättare fäste  

Förstoppning 

Hos barn kan förstoppning leda till urinvägsinfektion eftersom förstoppningen kan blockera urinröret så att barnen inte kan kissa som det ska och urin stannar kvar i blåsan.  

Samlag 

Det finns en ökad risk för urinvägsinfektion efter samlag eftersom bakterier kan pressas upp i urinröret 

Huskur och egenbehandling 

Urinvägsinfektion hos kvinnor går ofta över av sig självt inom en vecka. Det finns vissa saker du kan göra för att lindra dina besvär  

 • Drick mycket vatten
 • Ta smärtstillande läkemedel vid behov  
 • Värmekudde kan ge en lindrande effekt mot ont i magen 

Behandling av urinvägsinfektion  

Hos kvinnor brukar urinvägsinfektion ofta gå över av sig själv, utan behandling. Vid svårare besvär och vid besvär som inte blivit bättre efter tre dagar behövs oftast behandling med antibiotika. Män och barn ska inte avvakta utan behöver oftast behandla urinvägsinfektion med antibiotika. 

 • Vegan
  Naturens Apotek Tranbärskapslar 90 st
  179 kr
 • 107,25 kr 143 kr

När bör jag söka vård?  

Barn, män och gravida kvinnor som får urinvägsinfektion ska alltid söka vård redan vid de första symtomen. Du bör även söka vård om något av följande stämmer in:  

 • Du är kvinna och symtomen har inte blivit bättre efter tre dagar  
 • Du har blod i urinen  
 • Du misstänker att du har blivit smittad av en könssjukdom  
 • Du har haft flera urinvägsinfektioner under det senaste året  

 

Du bör söka akut vård om:  

 • Du har feber och urinvägsinfektion  
 • Du misstänker att du eller ditt barn har njurbäckeninfektion  

2023-02-28 13:22:24

Lisa Karlsson