Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

8 tips för torrt och slitet hår!

Den vanligaste anledningen till att man får torrt hår är att det saknar fukt vilket gör att det blir sprött och ibland även frissigt. Lyckligtvis finns knep du kan ta till för återfå ett skinande hår. Här delar vi med oss av tipsen som räddar ditt hår och gör det mjukt och glansigt på nytt!

1) Tvätta inte håret för ofta 

När vi tvättar håret sköljer vi bort de naturliga oljor vi har i håret och hårbotten som håller det återfuktat. Det gör att håret lätt blir torrt och sprött. Enligt många frisörer räcker det att tvätta sitt hår två gånger i veckan. För att hålla ditt hår fräscht mellan tvättningarna kan du använda ett torrschampo.

2) Undvik att använda värmeverktyg

Låt hellre ditt hår lufttorka än att använda en hårfön. Vill du locka håret kan du göra det med ett lock-hårband som inte kräver värme. Om du ändå vill använda värmeverktyg får du absolut inte glömma att använda värmeskydd i håret. Detta gäller även om du ska vara ute i solen. Ett värmeskydd lägger sig som en skyddande hinna runt dina hårstrån och bevarar fukten i håret så att det inte blir torrt eller skadat av värme och UV-strålar.

3) Använd rätt schampo

Schampo är effektivt för att rengöra håret och ta bort smuts, men det innehåller ofta starka ingredienser som torkar ut håret. Är ditt hår torrt kan du använda ett schampo som är framtaget för just torrt hår eftersom de ofta innehåller mer skonsamma ingredienser. Ett schampo för torrt hår innehåller även flera vårdande och återfuktande ämnen som binder fukt och ger näring till torrt och skadat hår. Använd gärna ett balsam i samma serie för att få maximal effekt.

4) Ge ditt hår en riktig fuktboost

En bra hårinpackning är rena mirakelkuren för torrt hår. Använd en hårinpackning eller hårmask minst en gång i veckan för att göra ditt torra hår glansigt och friskt igen. Har du extremt torrt hår kan du göra en hårinpackning oftare än så. Det finns flera olika typer av inpackningar för torrt hår. En del inpackningar använder du i några få minuter, andra kan du låta verka i flera timmar.

5) Bevara fukt i ditt hår med hårolja

När det yttersta lagret av håret blir skadat och slitet blir det sämre på att hålla kvar fukt. Hårolja och andra leave-in produkter hjälper till att kapsla in och bevara fukten i håret. Det är särskilt viktigt att använda under vintern då luften runt omkring oss är torrare än vanligt, men även på sommaren när håret utsätts för sol och bad.

6) Undvik att färga och bleka håret

Precis som av värmeverktyg, blir det yttre skiktet av hårstråt skadat när du färgar eller bleker håret. Ett skadat hår har svårare för att hålla kvar fukt och blir därför lättare torrt. Vill du ändra din hårfärg kan du istället använda en toning eller en hårinpackning med pigment. Det sliter mindre på håret än permanent färg och innehåller ingredienser som vårdar håret och samtidigt ger dig en rik och glansig färg.

7) Skydda ditt hår när du sover

Under tiden vi sover rör vi på oss en hel del. När vi gnuggar huvudet mot kudden uppstår det friktion som sliter på håret vilket i sin tur kan leda till att det blir torrt. För att minimera slitage är det bra att sova med håret i en lös fläta. Sover du på ett örngott av bomull är det även en bra idé att byta det till ett örngott som är mer skonsamt för håret, till exempel ett som är gjort av bambu, satin eller siden.

8) Klipp av dina slitna toppar

Vi får alla kluvna hårtoppar, oavsett vilken hårtyp vi har. Varför vi får kluvna toppar är på grund av att håret är skadat och saknar fukt. Slitna och kluvna toppar kan klättra sig uppåt på hårstråt och göra att även håret längre upp på huvudet upplevs torrt och slitet. För att fräscha upp håret och förebygga torrt och glåmigt hår bör du klippa dig regelbundet.

Publicerad: 24 maj 2022

2022-05-24 11:02:30

Daniel Larsson