Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Sommarfina fötter – vårdande rutiner för torra fötter

Drömmer du om att visa upp sommarfina fötter i sandalerna? Då är det dags att ta itu med torra fötter och förhårdnader. Dessa vanliga problem kan vara en utmaning när det gäller att uppnå lena och fräscha fötter inför sommaren. Här delar vi med oss av effektiva tips för att behandla torra fötter och hur du kan ta hand om dina fötter på bästa sätt!

Bli av med torra fötter

Våra fötter är ofta bortglömda hjältar som bär oss genom livets alla äventyr. De står ut med stora påfrestningar varje dag, oavsett om vi springer, går långs sträckor eller bara står stilla under långa perioder. Trots deras viktiga roll tenderar vi att glömma bort att ta hand om dem. Ett av de vanligaste problemen som kan uppstå är torra fötter. Torrhet kan bero på flera faktorer, inklusive brist på fukt, för mycket exponering för torr luft eller användning av skor och strumpor som inte låter fötterna andas. Resultatet blir en obehaglig känsla av stramhet och klåda, i värsta fall kan det leda till hälsprickor och förhårdnader. För att undvika dessa besvär är det viktigt att ge fötterna lite extra kärlek och omsorg. Här är några tips för att ta hand om torra fötter:  

Fotbad och exfoliering

Ett av det mest avkopplande och effektiva sättet att ta hand om dina torra fötter att ge dem ett skönt fotbad. Fyll en balja eller ett fotbad med varmt vatten och tillsätt några droppar eterisk olja eller Epsomsalt för extra avslappning. Efter fotbadet kan du använda en exfolierande skrubb eller en mjuk fotborste för att varsamt ta bort döda hudceller.  

Mjuka upp och återfukta

Genom att använda fuktgivande och mjukgörande fotkräm regelbundet kan du både vårda och förebygga torra fötter. På dagtid kan du applicera en generös mängd fuktgivande fotkräm på fötterna och massera varsamt in den i huden. Fokusera på områden som är eller extra torra, som hälar och fotsulor. Innan du går och lägger dig kan du istället använda en fetare salva.  

Bli av med förhårdnader under dina fötter

För att bli av med förhårdnader och hård hud kan du använda en fotfil. Använd den försiktigt på torra fötter och fokusera på områden för förhårdningar har bildats, som hälar eller trampdynor. Var noga med att inte fila för hårt, eftersom det kan orsaka skador på huden. Efter du har filat fötterna, applicera en fuktgivande fotkräm för att mjukgöra och vårda huden.  

Ge dina fötter det lilla extra

När du har ägnat tid och omsorg åt att värda dina fötter kan det vara kul att ge dem det lilla extra. Detta kan du uppnå genom att klippa och måla dina tånaglar. Använd en nagelklippare av god kvalitet och klipp naglarna rakt över för att undvika inåtväxande naglar och obehag. När naglarna är klippta kan du ge dem en rolig och färgglad touch genom att måla dem. Välj en färg som matchar din personlighet eller som kompletterar din sommargarderob!  

Förebygg fotsvett och illaluktande fötter

När du har vårdat dina fötter vill du gärna behålla den fräscha känslan. Fotsvett och illaluktande fötter är ett vanligt problem, speciellt när det är varmt ute. Ett problem som kan kännas både besvärande och pinsamt. Här är några tips på hur du kan hålla dina fötter fräscha:  

  • Håll fötterna rena och torra genom att tvätta dem noggrant varje dag. Se till att torka fötterna ordentligt, särskilt mellan tårna, efter tvätt och fotbad.  
  • Använd skor som låter fötterna andas. Välj andningsbara material som läder eller textil. Var noga med att byta ut svettiga skor och strumpor regelbundet. 
  • Om problemet med svettiga fötter och dålig lukt fortsätter, överväg att använda en antiperspirant speciellt utformad för fötter. Dessa produkter kan hjälpa till att minska svettproduktion och dålig lukt.  

Vanliga frågor om torra fötter

Varför får jag så torra fötter?

Torra fötter kan ha flera orsaker. En vanlig faktor är brist på fukt och fett i huden på fötterna. Frekvent tvättning, dålig fuktighet eller skor som inte andas kan också leda till torrhet i huden på fötterna.  

Hur ofta ska man smörja fötterna?

Det rekommenderat att smörja fötterna regelbundet för att behålla fukt och mjukhet i huden. Generellt sett bör du smörja fötterna minst en gång om dagen, men det exakta intervallet kan variera beroende på individuella behov.  

Hur uppstår förhårdnader?

Förhårdnader bildas vanligtvis som en försvarsmekanism för huden mot konstant tryck, friktion eller irritation. Att gå eller stå under långa perioder, använda illasittande skor eller ha felaktig gångstil kan öka risken för förhårdnader. De vanligaste områdena där förhårdnader bildas är hälarna och trampdynorna.  

Hur undviker man förhårdnader?

För att undvika förhårdnader är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder. Välj skor som är bra och ger tillräckligt med utrymme för tårna att röra sig, använd strumpor och skor av material som andas. Håll dina fötter rena och torra samt fila fötterna regelbundet och försiktigt för att ta bort död hud.  

Varför får man självsprickor?

Självsprickor i huden på fötterna kan uppstå av flera anledningar. Torr hud är en vanlig faktor som kan leda till självsprickor. Ytterligare faktorer inkluderar brist på fukt, obalans i hudens pH-värde och vissa medicinska tillstånd som eksem eller psoriasis.  

2023-06-21 13:27:57

Lisa Karlsson