Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Torr i munnen? Vanliga orsaker till muntorrhet och hur du lindrar dina besvär

Muntorrhet är relativt vanligt och drabbar människor i alla åldrar. Att vara torr i munnen kan vara väldigt obekvämt och leda till andra hälsoproblem. Orsaken till muntorrhet kan bero på flera olika faktorer som medicinering, sjukdomar eller stress. Här ger vi våra bästa tips på hur du lindrar muntorrhet!

Orsaker till muntorrhet

Muntorrhet beror på att spottkörtlarna inte producerar tillräckligt med saliv eller att salivens konsistens har förändrats. Saliven är en viktig skyddsfaktor för tänderna och behövs för att kunna tugga, svälja och smälta maten ordentligt. Dessutom spelar saliven en avgörande roll för att känna smaker och uppleva njutning när du äter. Här är några av de vanligaste orsakerna till muntorrhet:  

Biverkning av läkemedel

Läkemedel är en vanlig orsak till att man blir torr i munnen. Många läkemedel gör att saliven i munnen minskar, bland annat läkemedel mot sömnproblem, högt blodtryck och depression. Vid användning av flera olika läkemedel ökar risken för muntorrhet.  

Ålder

När man blir äldre minskar salivkörtlarna i storlek och producerar mindre saliv. 

Stress

När man upplever stress kan det leda till minskad produktion av saliv i munnen. Detta beror på att stress bidrar till att spottkörtlarna inte stimuleras till att producera saliv.  

Sjukdomar

Det finns flera sjukdomar som kan orsaka muntorrhet. Till exempel diabetes, stroke, Sjögrens syndrom och svampinfektion i munnen.  

Cancerbehandling

Att uppleva muntorrhet under cancerbehandling är vanligt. Många typer av cancerbehandling så som strålning och cytostatika bidrar till minskas salivproduktion. 

Uttorkning

Tillfällig muntorrhet kan uppstå när du är uttorkad vid exempelvis feber eller om du helt enkelt har druckit alldeles för lite.  

Vanliga tecken på muntorrhet

Det kan vara svårt att upptäcka  muntorrhet eftersom besvären kommer gradvis och du vänjer dig vid den lite mer torrare känslan i munnen. Här är några vanliga symtom på muntorrhet:  

 • Det kan kännas svårt att svälja och tugga
 • Du kan få svårigheter att prata
 • Din tandhälsa försämras så som inflammerat tandkött och karies
 • Dålig andedräkt  
 • Din smakupplevelse förändras, svårigheter att känna smak
 • Klibbig eller torr känsla i munnen 

Lindra dina besvär vid muntorrhet

Att vara torr i munnen kan vara väldigt irriterande, obehagligt och jobbigt. Som tur är finns det saker du själv kan göra för att minska dina besvär. Här är våra bästa tips:  

 • Skölj munnen med vatten och drick ofta för att tillfälligt lindra din muntorrhet
 • Ät mat som du behöver tugga mycket, tugga är en bra sak att göra för att få igång salivproduktionen
 • Sockerfritt tuggummi och sockerfria halstabletter är ett effektivt sätt för att öka produktionen av saliv. Använd ett tuggummi med fluorid för att skydda tänderna 
 • Använd receptfria läkemedel för muntorrhet, dessa läkemedel hjälper till att stimulera körtlarna i munnen till att producera mer saliv och finns i form av spray, munskölj, tandkräm och sugtabletter 

Motverka följder av muntorrhet

Muntorrhet kan öka risken för hål i tänderna eftersom saliv har en viktig funktion när det gäller att skydda tänderna. Saliven hjälper till att minska mängden bakterier och syror i munnen, vilket minskar risken för karies. Därför är det viktigt att ta extra väl hand om dina tänder vid muntorrhet för att bibehålla en god tandhälsa. Här är tips på vad du kan göra:  

 • Undvik att småäta mellan måltider eftersom det ökar risken för karies  
 • Var noga med att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm  
 • Använd munskölj med flor 
 • Använd tandtråd eller plackers  
 • Undvik söta drycker som läsk, saft och juice eftersom sockret och syran i dessa drycker kan skada dina tänder  
 • Besök regelbundet en tandläkare eller tandhygienist  

Behandling mot muntorrhet

Din finns ingen behandling som botar muntorrhet, men du kan få hjälp med att lindra symtom och förebygga skador. Du kan också få hjälp med utredning om du misstänker att din muntorrhet har med en sjukdom som exempelvis Sjögrens syndrom att göra. Om din muntorrhet är en biverkning av ett läkemedel kan du tillsammans med din läkare se om det finns något alternativt läkemedel att byta till.  

Det går även att få recept utskrivet på salivstimulerade läkemedel av din läkare eller tandhygienist. Om du har ett recept kan du enkelt hämta ut ditt recept hos oss på MEDS och få det levererat till dörren. 

2023-03-09 09:06:50

Lisa Karlsson