Muntorrhet beror på att spottkörtlarna inte producerar tillräckligt med saliv eller att salivens konsistens har förändrats. Saliven är en viktig skyddsfaktor för tänderna och behövs för att kunna tugga, svälja och smälta maten ordentligt. Dessutom spelar saliven en avgörande roll för att känna smaker och uppleva njutning när du äter. Här är några av de vanligaste orsakerna till muntorrhet:
Läkemedel är en vanlig orsak till att man blir torr i munnen. Många läkemedel gör att saliven i munnen minskar, bland annat läkemedel mot sömnproblem, högt blodtryck och depression. Vid användning av flera olika läkemedel ökar risken för muntorrhet.
När man blir äldre minskar salivkörtlarna i storlek och producerar mindre saliv.
När man upplever stress kan det leda till minskad produktion av saliv i munnen. Detta beror på att stress bidrar till att spottkörtlarna inte stimuleras till att producera saliv.
Det finns flera sjukdomar som kan orsaka muntorrhet. Till exempel diabetes, stroke, Sjögrens syndrom och svampinfektion i munnen.
Att uppleva muntorrhet under cancerbehandling är vanligt. Många typer av cancerbehandling så som strålning och cytostatika bidrar till minskas salivproduktion.
Tillfällig muntorrhet kan uppstå när du är uttorkad vid exempelvis feber eller om du helt enkelt har druckit alldeles för lite.
Det kan vara svårt att upptäcka muntorrhet eftersom besvären kommer gradvis och du vänjer dig vid den lite mer torrare känslan i munnen. Här är några vanliga symtom på muntorrhet:
Att vara torr i munnen kan vara väldigt irriterande, obehagligt och jobbigt. Som tur är finns det saker du själv kan göra för att minska dina besvär. Här är våra bästa tips:
Muntorrhet kan öka risken för hål i tänderna eftersom saliv har en viktig funktion när det gäller att skydda tänderna. Saliven hjälper till att minska mängden bakterier och syror i munnen, vilket minskar risken för karies. Därför är det viktigt att ta extra väl hand om dina tänder vid muntorrhet för att bibehålla en god tandhälsa. Här är tips på vad du kan göra:
Din finns ingen behandling som botar muntorrhet, men du kan få hjälp med att lindra symtom och förebygga skador. Du kan också få hjälp med utredning om du misstänker att din muntorrhet har med en sjukdom som exempelvis Sjögrens syndrom att göra. Om din muntorrhet är en biverkning av ett läkemedel kan du tillsammans med din läkare se om det finns något alternativt läkemedel att byta till.
Det går även att få recept utskrivet på salivstimulerade läkemedel av din läkare eller tandhygienist. Om du har ett recept kan du enkelt hämta ut ditt recept hos oss på MEDS och få det levererat till dörren.
2023-03-09 09:06:50