Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Täppt i näsan? Så blir du av med din nästäppa!

Nästäppa är väldigt vanligt och kan bero på många olika saker. Det kan kännas jobbigt att vara täppt i näsan men som tur är finns det flera sätt att lindra besvären. Här kan du läsa mer om vad nästäppa är, vad som orsakar det och några tips för att kunna andas lättare igen!

Vad är nästäppa?  

Att vara täppt i näsan betyder att du har svårt att andas genom näsan och att det är stopp i en eller båda näsborrarna. 

Nästäppa beror på att dina slemhinnor blivit inflammerade och att de har svullnat upp. Oftast blir du täppt i näsan i samband med en förkylning eller influensa, men det kan också finnas andra anledningar.

Varför blir du täppt i näsan?   


Förkylning
 

En förkylning är den vanligaste anledningen till att du blir täppt i näsan. När du är förkyld så kan blodkärlen i slemhinnorna bli inflammerade och svullna upp. Det samlas också mer snor i näsan som kan göra det ännu svårare att andas. Nästäppa som orsakas av en förkylning behandlas bäst med receptfria nässprayer.

Allergi 

Om du har någon typ av allergi kan det också leda till att du blir snuvig och täppt i näsan.

Några exempel på vanliga allergier är:
  • Pollenallergi
  • Damm- och kvalsterallergi
  • Pälsallergi 


Det är också vanligt att nästäppan kommer tillsammans med andra symtom som nysningar, och rinnande ögon och näsa
.

Nästäppa och graviditet

Att vara täppt i näsan under graviditeten är väldigt vanligt eftersom mängden blod i kroppen ökar. Det ökar också mängden blod i slemhinnorna vilket kan göra att du blir mer täppt.

Känsliga slemhinnor - vasomotorisk rinit

Om du ofta blir täppt i näsan kan det bero på att du har extra känsliga slemhinnor. Det gör att du lättare blir täppt eller rinnig i näsan av till exempel alkohol, mycket damm eller torr luft.

Överanvändning av nässpray 

Att använda en avsvällande nässpray är ett snabbt och effektivt sätt att lindra en täppt näsa – men var försiktig så att du inte använder sådana nässprayer för ofta. Det kan faktiskt göra besvären värre eftersom näsan vänjer sig och blir beroende av nässprayen

Polyper i näsan – näspolypos

Ibland kan nästäppan bero på näspolyper. Det är små rundade utväxter i näsans slemhinna som växer nerifrån bihålorna och som du oftast inte kan se själv. Om polyperna är små brukar de inte ge några problem, men om de är större kan det leda till nästäppa, sämre lukt- och smaksinne, och andra problem med andningen. 

Näspolyper kan behandlas med kortison, som finns som nässpray. Du kan också prova att skölja näsan med koksaltlösning. Om det inte hjälper kan polyperna behövas opereras bort.

Nästäppa hos små barn

Nästäppa är vanligt hos små barn. Både vid förkylning och snuva, men kan också komma när barnet inte är sjukt. Det här beror oftast på att små barn har mindre och trängre näsgångar.

Vad kan du göra själv?

Det finns flera saker du kan göra för att lindra din nästäppa även utan läkemedel.

Ta en varm dusch

Varmt vatten och ånga kan ha en avsvällande effekt och kan därför hjälpa till att lösa upp en nästäppa.

Sov med huvudet högt

Om din nästäppa håller dig vaken om natten kan du prova att sova med huvudet högt. Att ha huvudet i högläge minskar nämligen svullnaden.

Skölj näsan med koksaltlösning 

Att skölja näsan med koksaltlösning rensar ur näsan och minskar också svullnaden. Du kan även göra egen koksaltlösning hemma. Blanda då ett kryddmått salt per deciliter vatten och låt det svalna. Skölj sedan ur näsan med en nässköljare eller näskanna.  

Se över din kost och miljö 

Testa gärna att föra en matdagbok för att se vad du är extra känslig emot. Det kan också vara värt att fundera över vilka miljöer du rör dig i dagligen och om det kan göra vara anledningen till att du blir täppt i näsan.

Kolla om du har några allergier 

Allergier är en av de vanligaste anledningarna till en täppt näsa. Det kan vara värt att testa om du har några allergier du inte vet om. Damm- och kvalsterallergi, och pollenallergi kan ofta ge symtom som täppt näsa och rinnande ögon. 

När behöver du söka vård? 

Oftast försvinner nästäppan av sig själv. Men om du varit täppt i en eller båda näsborrarna under en längre tid så kan det vara dags att söka vård. En läkare gör då en undersökning för att hitta anledningen. Exempelvis kan läkaren se om du har näspolyper eller ifall du har någon allergi som ligger bakom din täppta näsa.  

Kontakta oss på MEDS!

Vill du ha hjälp med att välja en nässpray som passar dig? Eller har du svårt att hitta rätt bland alla allergimediciner? Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS.

Ring vår kundservice på: 076-676 06 35 

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se

På vår sajt kan du även chatta med vår kundservice eller en legitimerad farmaceut. 

2022-11-03 10:34:21

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson