Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Bli av med din spänningshuvudvärk – läs våra tips om lindring och behandling!

Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk. Orsakerna till spänningshuvudvärk kan bland annat bero på stress och sömnbrist. Som tur är finns det mycket som du själv kan göra för att bli av med spänningshuvudvärk. Här kan du läsa mer om symtom, orsak och hur du blir av med dina besvär.

Symtom på spänningshuvudvärk

När man har spänningshuvudvärk upplever man ofta en tryckande och molande värk i huvudet. Andra vanliga symtom vid spänningshuvudvärk är:  

 • En lätt till måttlig värk som känns på båda sidor av huvudet
 • En värk som känns som ett åtstramande band eller trång mössa över huvudet
 • Värken förvärras inte av fysisk ansträngning  

 

Spänningshuvudvärk delas in episodiska och kronisk. Episodisk spänningshuvudvärk varar allt från en halvtimme till en vecka och är den vanligaste typen av spänningshuvudvärk. Vid kronisk spänningshuvudvärk kan du ha huvudvärk nästan varje dag. 

Kronisk spänningshuvudvärk

Har du spänningshuvudvärk varje dag så kan du ha drabbats av kronisk spänningshuvudvärk. Spänningshuvudvärken klassas som kronisk om du har värk mer än 15 dagar i månader under minst ett halvår. Om du har kronisk huvudvärk kan du även uppleva följande symtom:  

 • Du känner dig öm i käken, hårbotten eller nacken  
 • Du upplever yrsel, minnesproblem, öronsus och koncentrationssvårigheter  

 

Har du spänningshuvudvärk varje dag? 

Vid kronisk spänningshuvudvärk kan du behöva hjälp av vården, kontakta därför en läkare om du känner igen dig i dessa symtom.   

Spänningshuvudvärk från nacken  

Huvudvärk från nacken innebär att man upplever smärta i huvudet som strålar upp från nacken. Denna typ av huvudvärk beror ofta på spända nackmuskler orsakade av exempelvis stress och oro.

Orsaker till spänningshuvudvärk  

Spänningshuvudvärk kan bero på olika saker. Vanliga orsaker är:  

 • Spända muskler i käke, nacke och runt huvudet 
 • Stess och psykiska påfrestningar  
 • Sömnbrist och trötthet  
 • Felaktig arbetsbelastning  

 

Spänningshuvudvärk drabbar både vuxna och barn, men är lite vanligare hos kvinnor. För de flesta kommer spänningshuvudvärken någon gång mellan 20 och 40 årsålder.

Hur blir jag av med spänningshuvudvärk?  

Att lida av spänningshuvudvärk kan kännas väldigt jobbigt och påverka din vardag negativt. Som tur är, finns det saker du kan göra för att både lindra din spänningshuvudvärk och minska risken att den kommer igen.  

Försök att minska stressen i din vardag  

Stress är en vanlig, utlösande faktor till spänningshuvudvärk och därför är det viktigt att du försöker göra det du kan för att minska stressen i din vardag.  

Öva på att slappna av

Det finns många olika sätt att bli avslappnad på exempelvis genom avslappningsövningar, mindfulness eller yoga. När kroppen är avslappnad kan spänningarna i musklerna släppa. Prova dig fram tills du hittar ett sett som får just dig att blir helt avslappnad. 

Se över din arbetsergonomi

Vid ett stillasittande arbete är det viktigt att variera sin arbetsställning och ta små pauser där du rör på dig, samma gäller om du har en arbetsställning där du utför samma rörelser hela tiden. En stillasittande eller påfrestande arbetsposition kan leda till spänningar i nacke och axlar. 

Prioritera bra sömnrutiner

Kroppen återhämtar sig och musklerna slappnar av när du sover. Att få den sömn du och din kropp behöver är därför väldigt viktigt. 

Fysisk aktivitet

För de allra flesta lindrar fysisk aktivitet spänningshuvudvärk. Var fysisk aktiv regelbundet genom exempelvis styrketräning eller pulshöjande träning.  

Receptfria smärtstillande läkemedel

Du kan tillfälligt lindra din spänningshuvudvärk med hjälp av receptfria läkemedel, exempelvis Alvedon eller Ipren. Eftersom de endast ger tillfällig lindring bör du inte använda dem under en längre tid. Läs bipacksedeln noga innan du använder läkemedel och följ den rekommenderade dosen och använd värktabletter bara tillfälligt. 

Övningar för att bli av med spänningshuvudvärk

Eftersom spänningshuvudvärk i många fall beror på spända muskler i nacke och axlarna kan stretchövningar för nacken göra musklerna mer avslappnade och lindra huvudvärken. Andra övningar som kan påverka din huvudvärk positivt kan vara djupandning, massage, meditation och vissa rörlighetsövningar. 

Utredning och behandling 

I de flesta fall går spänningshuvudvärken över av sig själv, eller med receptfria läkemedel. Har du svårare spänningshuvudvärk som inte lindras med hjälp av receptfria läkemedel, sömn, avslappningsövningar och minskad stress kan du behöva få hjälp av vården.  

Vid svårare form av spänningshuvudvärk kan du behöva receptbelagda läkemedel. Det kan även bli aktuellt med andra behandlingar som exempelvis akupunktur, fysioterapi eller behandling hos naprapat och kiropraktor. 

När bör jag söka vård?

I de flesta fall är det inte nödvändigt att söka vård. Du bör söka vård om något av följande stämmer:  

 • Du tror du har spänningshuvudvärk och vill få hjälp med behandling  
 • Du misstänker att du har kronisk spänningshuvudvärk
 • Du har ihållande huvudvärk som inte lindras av receptfria läkemedel  
 • Du har huvudvärk, är över 50 år och inte haft huvudvärk tidigare  
 • Du har spänningshuvudvärk och den behandling du får hjälper inte 

2023-02-24 09:29:19

Lisa Karlsson