Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Sömnproblem? 6 tips för dig som har svårt att sova

Har du svårt att somna eller vaknar du flera gånger varje natt? Här hittar du bra råd för dig som har problem med sömnen - samt tips på naturläkemedel vid sömnsvårigheter.

1. Ta inte med dig mobilen in i sovrummet (använd en "riktig" väckarklocka!)

Om du lider av sömnproblem borde du först och främst lämna mobilen utanför sovrummet. Ja, vi vet. Det är svårt! Men i studier har man sett att bara av att ha mobilen i sovrummet så blir sömnen rejält påverkad. Många använder sin mobil också som väckarklocka, och menar att det är därför som det är svårt att lämna mobilen utanför sängen. Men om du gör det är det dags att införskaffa dig en "traditionell" väckarklocka! På MEDS tipsar vi om den underbara väckarklockan Philips Wake-up light – där du vaknar successivt av ett långsamt stigande ljus.

2. Tyngdtäcke får kroppen att slappna av

Har du testat att sova med ett tyngdtäcke än? Ett tyngdtäcke fungerar på så sätt att trycket från täcket får kroppen att utsöndra må-bra-hormonerna oxytocin och serotonin, vilket gör att kroppen känner att den är på en trygg plats och kan slappna av, somna snabbare – och sova natten igenom.

Välj ett tyngdtäcke som väger sju kg om du väger mellan 50-75kg. Om du väger över det – välj ett tyngdtäcke som väger nio kg.

3. Naturläkemedel för dig som vaknar mitt i natten

Om du ofta vaknar mitt i natten och känner dig klarvaken (eller vaknar alldeles för tidigt och inte kan somna om) så kan det verksamma ämnet vänderot vara något för dig. Det växtbaserade läkemedlet Lunixen (som innehåller vänderot) har i kontrollerade kliniska studier visat sig förbättra både sömnlängd och sömnkvalitet.

4. Naturläkemedel för dig som har insomningsproblem

Har du svårt att somna på kvällen? Ligger du och vrider dig fast du egentligen är trött? Då kanske du ska testa naturläkemedel med passionsblomma som kan användas vid lindrig oro och tillfälliga insomningsbesvär. På MEDS har vi flera naturläkemedel vid insomningsbesvär som innehåller passionsblomma, exempelvis Sedix eller Pascoflair.

5. Ashwagandha kan hjälpa vid stress

Ashwagandha är en ört som ofta används inom Ayurvedisk medicin, och sägs vara hjälpsamt vid stress, mental trötthet och utmattning. Ashwagandha kan bidra till att normalisera stresshormonet kortisol och avlastar därmed kroppen så att den kan återhämta sig och vila. Här hittar du alla våra tillskott av ashwagandha.

6. Varva ner på rätt sätt

Att undvika stimulerande ämnen så som alkohol, nikotin och koffein precis innan läggdags har du säkert koll på. Men det kan vara en god idé att även stänga av alla elektronik i alla fall minst en timme innan det är dags att sova. Försök att ägna sista timmen av kvällen till något annat. Något mer avkopplande för hjärnan och kroppen, så som att måla, läsa en bok, skriva dagbok eller varför inte lite återhämtande lugn yoga eller meditation. 

För dig som gör yoga eller meditation hemma är ett tips att investera i en bra yogamatta, värmefilt, en meditationskudde, lugnande doftljus och en ögonkudde med doft av lugnande lavendel. Gör sista timmen av ditt vakna dygn en stund för dig att hitta tillbaka till dig själv. Och landa.

2021-02-03 10:05:09