Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Slemhosta? - Så blir du av med segt slem i halsen!

Slem i halsen är något de flesta drabbas av. Ofta uppstår segt slem i halsen i samband med en förkylning, men det kan även ligga andra orsaker bakom. Ofta går slemhosta över av sig själv, men har du långvarig hosta med slem i halsen kan annan behandling behövas. Här ger vi våra bästa tips på hur du blir av med problemen!

Varför får man slem i halsen?

Slem i halsen är ett relativt vanligt problem som kan ha många olika orsaker. En vanlig orsak är luftvägsinfektion, som kan orsakas av antingen virus eller bakterier. Vid infektion producerar kroppen ett tjockt och segt slem för att hindra mikroorganismer att ta sig längre in i kroppen. Trots att detta är en del av kroppens naturliga läkningsprocess kan det kännas väldigt besvärligt. Slem kan skapa en klumpkänsla i halsen och i slutet av en förkylning måste slemmet hostas upp, vilket leder till slemhosta. Andra orsaker till slem i halsen kan vara:

  • Allergier – Exempelvis pollen- eller pälsdjursallergi
  • Rökning – Det är vanligt att det bildas mer slem om du röker eller utsätts för mycket passiv rökning
  • Miljö – Att vistas i torra och dammiga miljöer kan leda till ökad slemproduktion för att slemhinnan ska kunna rena och fukta luften
  • Astma - Astma kan också orsaka ökad slemproduktion vilket kan orsaka hosta samt andningssvårigheter

Slemhosta med segt slem

Om du har slemhosta kommer det upp slem när du hostar. Slemmet är oftast segt, det kan skifta i färg som grönt eller gult men även vara genomskinligt. Slemhostan kommer ofta i slutet av en infektion för att rensa ut bakterierna. Slemhostan kan vara långvarig, men går oftast över av sig själv.

Få bort slem i halsen

Även om slem i halsen och slemhosta oftast går över av sig själv finns det saker du kan göra för att minska eller få bort slemmet helt.

Testa en huskur

En enkel sak som att dricka mycket vatten kan hjälpa om du har segt slem, vatten hjälper till att göra slemmet mindre segt och därmed lättare att hosta upp. Vissa upplever att te med honung och citron lindrar besvären.

Sluta röka

Om du röker kan det vara orsaken till ditt problem med slem i halsen och därför bör du genast försöka sluta. Cigarettröken irriterar slemhinnorna och gör det svårare för kroppen att rena den luft du andas in.

Receptfri hostmedicin

Slemlösande hostmediciner hjälper till att lösa upp segt slem så att det blir mer lättflytande och enklare att hosta upp. Den slemlösande hostmediciner finns i som vanlig tablett, vattenlöslig tablett eller som oral lösning. Det finns också olika sorter för olika åldrar. Läs alltid bipacksedeln innan du använder receptfritt läkemedel. Du kan också alltid rådfråga en farmaceut hos oss om du känner dig osäker.

Läkemedel för din allergi

Beror ditt slem i halsen på en allergi eller astma kan du få läkemedel utskrivit hos din läkare. Om du har ett recept kan du enkelt hämta ut ditt recept hos oss på MEDS och få det levererat till dörren.

När bör jag söka vård?

Om du har långvariga problem med slem i halsen som inte går över bör du söka råd. Sök akut vård om du har slem i halsen och även får andningsbesvär.

2023-03-03 12:04:47

Lisa Karlsson