Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Virus och bakterier - skydda dig mot smitta

Nu när det är kallare trivs virus extra bra och sprids extra bra. Alla kan vi hjälpa till att minska smittspridningen, både vad gäller covid-19 och andra sjukdomar. Här berättar vi hur du kan skydda dig själv och andra.

Vad är virus och bakterier?

När man pratar om olika sjukdomar använder man ofta orden infektion och inflammation. Infektion är när ett smittämne angriper kroppen. De vanligaste smittämnena är virus, bakterier eller svamp. Om de tar sig in i kroppen och börjar föröka sig får man en infektion. Vanliga infektioner som orsakas av virus är förkylningar och influensa, men även Covid-19 orsakas av virus. Infektioner som orsakas av bakterier är till exempel halsfluss, urinvägsinfektion, öroninflammation och scharlakansfeber. En inflammation är när kroppens immunförsvar har reagerat på infektionen, och en infektion leder nästan alltid till en inflammation.

Så sprids Covid-19

Covid-19 sprids i första hand när vi har nära kontakt med andra människor. Smittan sprids via droppar som kommer från luftvägarna. När en person som har en infektion hostar, nyser, pratar eller till och med andas, sprids dropparna till omgivningen och kan andas in av andra. Därför är det viktigt att hålla avstånd. Covid-19 räknas inte som en luftburen smitta, där smittan hänger kvar i luften under lång tid, men om man är inomhus och det till exempel är dålig ventilation kan smitta ibland ändå ske, trots att man håller avstånd.

Viktigt att tänka för minska smittspridning:

Tvätta händerna

Om du har fått viruspartiklar på händerna är det lätt att få in smittan i kroppen. Det kan till exempel ske om du råkar klia dig i ögonen eller om du kommit i kontakt med munnen eller näsan. Du riskerar även att föra vidare smittan om du till exempel skakar hand med andra människor. Genom att tvätta händerna minskar du risken att själv bli smittad och undviker dessutom att smitta andra.

Tänk på det här: 

1. Tvätta händerna i minst 30 sekunder.

2. Ta så pass mycket tvål att du kan arbeta upp ett lödder som täcker hela händerna.

3. Var noga med att tvätta mellan fingrarna, på handryggen och tummarna. 

4. Skölj och torka händerna noga. Om du har en egen handduk – använd den.

  • Vegan
    REN Atlantic Kelp Hand Wash 300 ml
    279 kr
  • 25%
    Vegan
    Comfort Zone Sacred Nature Hand&Body Soap 120 g
    206,25 kr 275 kr
  • Vegan
    Meraki Hand Soap Garden Glow Summer Moment 490 ml
    179 kr
  • Vegan
    Faith in Nature Hand Wash Lavender & Geranium 400 ml
    69 kr
  • Vegan
    L'Occitane Shea Verbena Liquid soap 300ml
    175 kr

Munskydd mot virus och bakterier

Om du använder munskydd på rätt sätt så kan det minska risken för smittspridning. Så här använder du munskydd: 

1. Tvätta händerna först.

2. Den blåa sidan (om det finns en) ska vara utåt. Ståltråden ska vara mot näsan. 

3. Sätt på dig munskyddet genom att dra banden över öronen, och dra ut munskyddet så att det täcker näsan, munnen och hakan.

4. Rör inte munskyddet när du använder det.

Komplettera med handsprit

Handsprit skyddar mot bakterier och en del virus, men eftersom det inte skyddar mot alla virus är det viktigt att också tvätta händerna. En vanlig missuppfattning är att handsprit torkar ut huden. Det stämmer inte, de flesta innehåller glycerol som återfuktar huden.

Om du har symtom – testa dig

Stanna alltid hemma om du har symtom. Om du tror att du har Covid-19 är det viktigt att du testar dig. Du kan beställa hem test så att du och din familj kan testa om ni har Covid-19, utan att behöva ta er ut.

Här ser du alla våra tester.

Vaccinera dig

Vaccin skyddar effektivt mot att bli svårt sjuk och dö i Covid-19. Du kan dock fortfarande bli smittad och föra smittan vidare om du är vaccinerad, så det är viktigt att fortsätta följa de allmänna råd som finns.

Håll dig uppdaterad

Håll koll på vilka riktlinjer som gäller just nu. Du kan läsa om aktuella råd och regler på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Fler lästips om du är sjuk

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

2021-12-14 13:15:05