Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Skavsår – så förebygger du skoskav och skav mellan låren

Skavsår och blåsor kan vara besvärliga problem som kan förstöra en hel dag eller hindra dig från att njuta av dina favoritaktiviteter. De uppstår vanligtvis på grund av friktion och tryck som orsakas av obehagliga skor, grova kläder eller hud som gnider mot varandra. Skoskav är något de flesta har upplevt, och skav mellan låren är också ett vanligt problem, särskilt under sommaren. I denna artikel kommer vi att ge dig värdefulla tips för att förebygga och lindra olika typer av skavsår.

Varför får man skavsår?

Skavsår uppstår när huden utsätts för friktion eller tryck, vilket resulterar i en skadad och irriterad yta. Det kan hända när du använder nya skor som har fel storlek, inte tillräckligt med stöd eller som du behöver gå in för att de ska forma sig efter foten. Skavsår kan också uppstå när huden nöts mot hud eller mot kläder, det kan då uppstå irritation och små skrubbsår. Andra faktorer som kan påverka är fuktighet, värme och överdriven aktivitet.  

Skoskav

Skoskav kan vara både smärtsamt och irriterande. Det uppstår vanligtvis när skon gnider mot huden och orsakar friktion. Det är vanligt att få skoskav när du använder nya skor, för trånga skor eller om du har haft blöta strumpor i skorna. Därför är det extra vanligt att få skoskav på sommaren när strumporna kan blå fuktiga av svett och fötterna svullnar av värmen.  

Förebygg skoskav

 • Välj rätt skor – För att undvika skoskav är det viktigt att ha skor som passar ordentligt och är bekväma. Se till att de inte är för tighta eller för lösa, eftersom båda kan orsaka skoskav.  
 • Använd inläggInlägg eller sulor kan hjälpa till att förebygga skoskav genom att ge extra stötdämpning och minska friktionen. Det finns olika typer av inlägg som kan passa olika skotyper och ge extra komfort.  
 • Bli av med fukt – Fukt kan öka risken för skoskav. Se till att du håller dina fötter torra genom att använda fotpuder eller antiperspirant innan du sätter på dig skorna. Du kan också använda fuktavvisande strumpor eller byta strumpor under dagen och du svettas mycket.  

Lindra skoskav

 • Ge fötterna vila – Om du har fått skoskav är det viktigt att ge fötterna tillräcklig vila för att läka. Undvik att fortsätta använda de skor som orsakade skoskavet tills såren har läkt helt.  
 • Använd skavsårsplåster – Skavsårsplåster kan vara till stor hjälp för att lindra smärta och skydda skoskavet från ytterligare friktion. Dessa plåster fungerar som en barriär mellan huden och skon och hjälper till att läka skadan snabbare.  
 • Applicera skyddande krämer eller salva – Det finns speciella krämer och salvor som kan hjälpa till att lindra skoskav genom att mjuka upp huden och främja läkning. Du kan använda dessa produkter på det drabbade området enligt anvisningarna.  

Blåsor på fötterna

Blåsor på fötterna kan vara smärtsamma och störande. De uppstår vanligtvis på grund av friktion och tryck från skor eller obehagliga strumpor. Blåsorna kan vara fyllda med vätska och vara mycket smärtsamma att gå eller stå på.  

Förebygg blåsor på fötterna

 • Välj rätt skor – Börja med att välja skor som passar ordentligt och är bekväma. Se till att de inte är för tighta eller för stora, eftersom det kan skapa friktion och tryckpunkter som leder till blåsor. Välj skor med mjuka material och undvik skor som är nya eller inte är ordentligt inburna.  
 • Använd strumpor av hög kvalitet – Investera i strumpor som är tillverkade av andningsbart material och har en bra passform, speciellt om du ska gå längre sträckor. Undvik strumpor som är för tjocka eller skrynkliga, eftersom de kan öka risken för blåsor.  
 • Använd förebyggande plåster eller skydd – Det finns olika typer av plåster och skydd som är speciellt utformade för att förebygga blåsor. Du kan använda dem på områden där du vanligtvis får blåsor, som hälarna eller tårna, för att minska friktionen och skydda huden.  

Lindra blåsor på fötterna

 • Låt blåsan vara intakt – Om du får en blåsa är det bäst att låta den vara intakt. Blåsans vätska fungerar som en naturlig skyddande barriär för att förhindra infektion. Undvik att sticka hål på blåsan. 
 • Skydda blåsan – Om blåsan orsakar obehag kan du skydda den med ett blåsplåster eller en mjuk kompress. Detta hjälper till att minska smärtan och friktionen på området.  
 • Ge fötterna vila – För att underlätta kring läkningsprocessen är det viktigt att ge fötterna tillräckligt vila. Undvik att belasta eller fortsätt använda de skor som orsakade blåsan tills den har läkt helt.  

Skavsår mellan låren

Skavsår mellan låren kan vara ett stort problem under varma perioder. Det är vanligt att få skavsår i detta område på grund av friktion när låren gnider mot varandra under rörelse. När det är varmt kan huden på insidan av låren svälla en aning vilket gör att låren får kontakt med varandra, det kan också uppstå vid träning. Lårskav kan även uppstå genom att låren gnids mot dina kläder. Lår som skaver kan orsaka att huden blir röd, irriterad och smärtsam.  

Förebygg lårskav

 • Använd kläder av rätt material – Välj kläder som är tillverkade av andningsbart och mjukt material, som bomull eller andra tyger som minskar friktionen. Undvik material som är grova eller skapar en kraftig friktion mot huden.  
 • Välj rätt underkläder – Cykelbyxor eller underkläder med extra långa ben minskar friktionen mellan låren. De fungerar som en barriär och hjälper till att förhindra skavsår.  
 • Använd Skavsårsstift – Skavsårsstift förebygger friktion och har en lugnande effekt som dämpar röd och irriterad hud. Applicera direkt på huden för att förebygga skav där du brukar uppleva problem.  

Lindra lårskav

 • Rengör området – Tvätta det drabbade området för att förhindra infektion. Torka sedan försiktigt och undvik att gnida eller skava på skavsåret.  
 • Använd skyddande krämer eller salvor – Applicera en skyddande kräm eller salva på skavsåret för att lindra smärta och främja läkning.  
 • Ge huden vila – För att underlätta läkningsprocessen är det viktigt att undvika ytterligare friktion och tryck på det drabbade området.  

2023-06-14 13:13:56

Lisa Karlsson