Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Skabb – vanliga symtom och behandling

Skabb är en liten och besvärlig hudparasit som gräver gångar och lägger ägg i huden. Det främsta symtomet på skabb är en intensiv klåda och irriterande utslag. Om du misstänker att du har skabb är det viktigt att du genomför behandling snabbt för att förhindra spridning och lindra obehaget. Här får du mer information om vad skabb är, hur det smittar och hur du behandlar skabb!

Vad är skabb?

Skabb är en smittsam hudåkomma som orsakas av skabbkvalster. Skabbkvalstren är bara omkring 0,3–0,4 millimeter små och kan vara svåra att upptäcka. De gräver gånger i det yttersta hudlagret och lägger sina ägg där. Är du frisk i övrigt får du oftast inte mer än 10–15 skabbkvalster i huden, men äldre personer eller personer med nedsatt immunförsvar kan drabbas av betydligt fler. Det är viktigt att veta att skabb inte är relaterat till bristande hygien och kan drabba människor i alla åldrar.  

Skabb kan påverka både människor och djur, men skabb som drabbas husdjur kan inte föröka sig på vår hud, de kan dock orsaka kliande bett. Snabb behandling av skabb är viktigt för att lindra symtomen och förhindra spridning.  

Symtom vid skabb

De vanligaste symtomen på skabb är att du upplever en intensiv klåda, särskilt på natten. Klådan beror på en allergisk reaktion mot kvalstrens avföring och ägg. Du kan få klåda var som helst på kroppen, även på områden där du inte har någon skabb. Andra vanliga symtom är:  

  • Röda utslag, små blåsor eller knottror på huden  
  • Tunna, gråaktiga linjer under huden  
  • Rivmärken och sår på huden där du har kliat  

Symtomen kan visa sig mer på vissa områden av kroppen, som handleder, mellan fingrar, runt midjan och på könsorganen.  

Hur smittar skabb?

Du kan bli smittad av skabb om du har haft nära kontakt med en annan person som har skabb. För att du ska bli smittad krävs hudkontakt i flera minuter. Det kan vara genom att hålla handen, krama eller ha sexuell kontakt med en smittad person. Skabb smittar även innan klådan börjar. Det betyder att en person kan vara smittsam utan att ha upplevt några symtom ännu.  

Snabbkvalster kan också överföras genom delade föremål såsom kläder, sängkläder, handdukar eller möbler. Detta är dock ovanligt eftersom skabb blir försvagade och inte smittar lika lätt utanför kroppen.  

Så förhindrar du smittspridning

För att minska risken för smittspridning är det viktigt att behandla alla personer i samma hushåll eller personer som haft nära kroppskontakt samtidigt, även om det bara är en person som har symtom. Har ditt barn fått skabb ska du informera personalen på förskolan eller förskolan så att de och andra föräldrar kan vara uppmärksamma på eventuella symtom.  

Om du har fått skabb och arbetar eller vistas nära äldre eller personer med nedsatt immunförsvar bör du undvika kontakt tills du har genomgått behandling. Utöver behandling krävs noggrann tvättning och rengöring av hemmet för att förhindra smittspridning och återinfektion. Följ dessa steg för att minska risken för smitta:  

  • Tvätta händerna noggrant och regelbundet med flytande tvål, och använd pappershandduk när du torkar händerna 
  • Tvätta sängkläder, filtar, handdukar och andra textilier som varit i nära kontakt med kroppen i 60 grader 
  • Tvätta kläder, mössor och gosedjur  
  • Dammsug hemmet noggrant, inklusive sängar, mattor och möbler  

Behandling vid skabb

Det vanligaste läkemedlet för att behandla skabb är ett receptfritt flytande läkemedel som innehåller bensylbensoat och disulfiram. Är ni fler i hushållet eller om du vet med dig att du har haft nära kroppskontakt med andra personer ska alla göra behandlingen samtidigt för att säkerställa att smittan inte sprids vidare.  Det finns också receptbelagt läkemedel mot skabb, som kan behövas om du av någon anledning inte kan använda det receptfria. Du och ditt barn bör vara hemma från jobb, skola eller förskola det dygn som behandlingen pågår.  

Har du klåda kvar efter behandlingen kan du lindra klådan genom att behandla med receptfri kräm eller salva som innehåller hydrokortison.  

Skabb hos hund och katt

Skabb är inte bara en sjukdom som drabbar människor, den kan också påverka våra husdjur. Skabb hos hundar och katter orsakas av olika typer av skabbkvalster och kan vara mycket obehagligt för dem. Djur som har skabb kan uppleva hårförlust, sår och intensiv klåda. Det är viktigt att upptäcka och behandla skabb hos husdjur i tid för att förhindra att det sprids.  

Har din hund eller katt fått skabb måste den behandlas av veterinär. Därför bör du kontakta en veterinär genast om du misstänker att ditt husdjur har skabb. Du bör också sanera hemmet noga på dom områden ditt husdjur har varit, exempel sängkläder, soffa, hund eller kattbädd. För att lindra klådan kan du se till att tvätta och hålla rent området samt använda klådstillande medel.

När bör jag söka vård?

Du bör kontakta en vårdcentral om du upplever klåda och misstänker att du har skabb. Du bör även kontakta en vårdcentral om något av följande stämmer:  

Klådan fortsätter på samma intensiva nivå tre veckor efter du har behandlat dig för skabb 

Besvären försvann efter behandling, men klådan har nu kommit tillbaka 

Vanliga frågor om skabb:

Hur ser skabbutslag ut?

Skabbutslag är oftast små röda eller rosa prickar på huden. De kan förekomma på olika delar av kroppen, inklusive mellan fingrarna, handlederna, armhålorna, könsorganen och låren. De kan också orsaka en intensiv klåda.  

Är det farligt att ha skabb?

Skabb är inte farligt, men kan vara mycket irriterande och obehagligt. Klådan som orsakas av skabb kan vara svår och påverka sömnen. Om det inte behandlas i tid kan skabb också leda till komplikationer som en infektion i huden på grund av kliandet.  

Kan skabb läka ut av sig självt?

Skabb kommer vanligtvis inte att läka ut av sig självt. Det krävs behandling för att bli av med skabbinfektionen. Det är viktigt att söka vård om du misstänker att du har skabb för att få rätt diagnos och behandling.  

Hur länge smittar skabb?

Smittsamheten är högst före behandling och personer som har skabb kan vara smittsamma även innan de uppvisar symtom. Efter behandlingen har påbörjats och symtomen har försvunnit, anses en person vanligtvis inte längre vara smittsam.  

2023-06-01 09:02:46

Lisa Karlsson