Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så väljer du rätt tandkräm

Att välja rätt tandkräm kan verka som en liten sak, men det kan ha stor inverkan på din munhälsa. Rätt tandkräm kan inte bara mildra små besvär såsom ilningar, missfärgningar och tandköttsproblem, utan även spela en viktig roll för din övergripande tandvård. Med det breda utbudet av tandkräm på marknaden kan det dock vara svårt att veta vilken variant som är rätt för just dig. Här guiderar och hjälper vi dig till att göra det bästa tandkrämsvalet för dina tänder!

Hur väljer jag den bästa tandkrämen för mina tänder?

Att välja rätt tandkräm för dina tänder är viktigt för att upprätthålla en god munhälsa. Det är viktigt att du väljer tandkräm utifrån dina önskemål och behov. Utmaningar som exempelvis ilningar, tandsten eller blödande tandkött kan vara frustrerande och påverka din vardag. Att välja en tandkräm som är speciellt utvecklad för att hantera dess problem kan göra en betydande skillnad. 

Tandkräm med fluor

En tandkräm som innehåller fluor kan erbjuda en mängd fördelar för dina tänder och ditt tandkött och de flesta tandkrämer på marknaden innehåller fluor. Fluorid är en naturlig mineral som är effektiv när det gäller att stärka tandens emalj och motverka karies. Sveriges Tandläkarförbund stödjer användningen av fluortandkräm, eftersom det visat sig vara så viktigt för tandhälsan. Genom att använda en tandkräm med fluor i din dagliga tandvårdsrutin kan du aktivt arbeta för att upprätthålla en sund munhälsa och förebygga potentiella problem.

Fluorfri tandkräm

För dig som inte vill använda fluor finns det även tandkräm fluorfri tandkräm. Denna tandkräm bidrar till en ren och fräsch mun, men ger inte samma skydd mot karies. Det är viktigt att veta att Folktandvården rekommenderar användning av tandkräm med fluor från första tanden. 

Tandkräm mot ilningar

Ilningar kan vara smärtsamma och påverka vardagen negativt. För att tackla detta problem finns det tandkrämer speciellt utformade för att behandla känsliga tänder och lindra ilningar. En av de främsta orsakerna till ilningar är att tandköttet har dragit sig tillbaka och blottar delar av tanden som normalt skyddas av tandköttet. Tandkrämen fungerar som en skyddande barriär över dessa exponerande områden, vilket minskar direktkontakten med varma, kalla eller söta ämnen. För att ytterligare lindra ilningar innehåller många tandkrämer speciella ingredienser som blockerar de nervsignaler som orsakar smärtan. Genom att minska överföringen av dessa signaler till nerven minskas den obehagliga känslan av ilningar. Det är viktigt att använda tandkrämen enligt anvisningarna för att uppnå bästa resultat. Genom att borsta försiktigt och regelbundet två gånger om dagen kan du gradvis märka en minskning av ilningar över tid. 

Om du har tandsten

Tandsten är ett vanligt bekymmer som kan påverka både din tandhälsa och ditt leende. Tandsten kan vara svårt att ta bort med enbart tandborste och tandtråd, och det kan öka risken för tandköttsproblem och karies. Tandkrämer för tandsten innehåller ofta aktiva ingredienser som kan förhindra bildandet av plack och därigenom minska risken för tandsten. Vissa tandkrämer innehåller även ämnen som kan hjälpa till att lösa upp och mjukgöra befintlig tandsten. Använd tandkrämen regelbundet som en del av din tandvårdsrutin. Komplettera tandborsten med regelbunden användning av tandtråd för att avlägsna plack mellan tänderna. 

Det är viktigt att komma ihåg att även om tandkrämer för tandsten kan vara användbara, är regelbundna besök hos tandläkaren för professionell rengöring fortfarande nödvändiga. Din tandläkare kan avlägsna hård tandsten som har bildats och ge dig ytterligare råd om hur du kan förhindra framtida ansamling av plack eller tandsten.  

Tandkräm för torr mun

En otillräcklig mängd saliv kan öka risken för karies, då saliven vanligtvis spelar en viktig roll i att skydda tänderna. För att lindra besvären med muntorrhet finns det tandkrämer som är särskilt utformade för att hantera detta problem. De hjälper till att lindra torrhet, minska risken för karies och förbättra den allmänna munhälsan. Det är också viktigt att diskutera din muntorrhet med din tandläkare eller läkare då det kan vara ett symtom på olika medicinska tillstånd eller biverkningar av vissa mediciner. 

Blödande tandkött

Blödande tandkött är ett vanligt problem, en tandkräm som är speciellt utvecklad för att hålla tandköttet friskt kan hjälpa till att minska blödande tandkött. Många av dessa tandkrämer innehåller ingredienser med antiinflammatoriska egenskaper som kan bidra till att minska inflammationen i tandköttet. Om du har återkommande problem med blödande tandkött kan du lida av tandköttsinflammation och du bör därför prata med din tandläkare eller tandhygienist. 

Tandkräm för barn

Tandkräm speciellt utformad för barn spelar en viktig roll i att introducera goda tandvårdsrutiner från en ung ålder. Barntandkrämer har milda smaker och textur för att passa barns känsliga smaklökar och tandkött. Balanserade fluornivåer stärker deras unga tänder och skyddar mot karies. Tandkrämstuberna har ofta färgglada etiketter med olika figurer vilket gör tandborstningen till en rolig upplevelse. Genom att introducera ditt barn till en egen tandkräm och tandborstrutin hjälper du till att utveckla en hälsosam tandvårdsrutin som varar livet ut. 

Tandkräm för vitare tänder

Många önskar att bli av med missfärgningar och få ett vitare leende. Tandkräm för vitare tänder är utformad för att gradvis reducera ytliga fläckar och missfärgningar på tänderna. Dessa tandkrämer kan innehålla milda slipmedel, polerande partiklar eller försiktigt blekande ingredienser. Genom regelbunden användning som en del av din tandvårdsrutin kan du förbättra tänderna utseende och återge dem en ljusare ton. Det är dock viktigt att ha rimliga förväntningar, resultatet kan variera beroende på tänderna och graden av missfärgning. Söker du mer markanta resultat, kan det vara klokt att överväga tandblekning

För dig som är fri från tandproblem

För dig som inte har några specifika tandproblem är en viktig del att bevara en stark och hälsosam munhälsa. Genom att använda en tandkräm avsedd för allmänna behov kan du förebygga karies, kontrollera plack och upprätthålla en fräsch andedräkt. Genom att borsta dina tänder regelbundet och komplettera med tandtråd kan du fortsätta att njuta av din goda tandhälsa och ett strålande leende!

2023-08-29 06:38:35

Lisa Karlsson