Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så tar du hand om känslig hud! Läs våra bästa tips!

Att ha känslig hud betyder att din hud lättare blir irriterad och inflammerad. Starka produkter, vädret och många andra faktorer kan göra att din hud blir röd, kliar eller spricker. I den här artikeln kan du läsa mer om känslig hud och få tips om vad du kan göra för att ta hand om din hud.

Vad är känslig hud?

Känslig hud är inte en hudsjukdom som exempelvis eksem eller rosacea. Det är ett hudtillstånd.

Om du har känslig hud betyder det att din hudbarriär blivit svagare och lättare blir irriterad och inflammerad. Det här kan hända oavsett om du har normal, fet eller torr hud. Det är vanligt att du med känslig hud också har vidgade blodkärl.

Varför är min hud känslig?

Anledningarna till att man utvecklar känslig hud är många. En hel del har med dina gener att göra. Vissa har otur och är helt enkelt mer benägna än andra att utveckla känslig hud. Det kan exempelvis bero på att du har en tunnare hud eller mindre pigment än andra. Det kan också bero på att du har ytliga blodkärl.

Det här kan göra att din naturliga hudbarriär blir försvagad och att allergener, bakterier och andra irriterande ämnen lättare tar sig in under huden.

Om du har en ljusare hudton är risken också större att du får känslig hud än om du har mörkare hy.

Reaktiv hud

Det är många som upplever att de har känslig hud, men i flera fall har de istället något som kallas för reaktiv hud.

Om du har reaktiv hud betyder det att den reagerar lättare på yttre påfrestningar. Det kan exempelvis vara vädret, stark mat eller hudprodukter. En reaktiv hud kan också reagera på tvättmedlet eller rengöringsprayen du använder.

En person med känslig hud känner obehag och får symtom som röd hud, hela tiden eller väldigt ofta. Om du har reaktiv hud så har du kanske inte problem lika ofta, men kan triggas av specifika ämnen eller påfrestningar. En annan skillnad mellan känslig och reaktiv hud är synliga blodkärl. Det här är inte lika vanligt om du har reaktiv hud.

Vad kan trigga en känslig hud?

Här är några exempel på vad som kan få din känsliga hud att reagera:

 • Stress

 

 • Hårt väder

 

 • Torr luft

 

 • För varmt eller kallt vatten 

 

 • Kaffe, alkohol, och rökning

 

 • Beröring. Huden kan göra ont eller reagera på annat sätt vid beröring.

 

 • Kontakt med tvål, tvättmedel eller diskmedel som innehåller starks ingredienser.

 

 • Kontakt med metall som nickel, gummi eller latex.

Vanliga symtom för känslig hud

Det här är några vanliga symtom som en känslig hud kan ge:

 •  Röd, svullen eller kliande hud

 

 • Hud som känns stickande eller brännande

 

 • Utslag och blåsor, dom kan börja blöda och bli infekterade.

 

 • Torr hud, antingen över ett större område som exempelvis ryggen, eller mindre fläckar på huden som kliar.

Behandling för känslig hud

Det finns mycket du kan göra själv för att förebygga, lindra och behandla din känsliga hud. Idag finns också ett väldigt stort utbud av speciellt anpassade produkter som lindrar besvären.

Att förstå vad som triggar din hud och hitta produkter som passar just dig är viktigt för att din hud ska må så bra som möjligt. Det är också viktigt att du skaffar dig rutiner för hur du tar hand om din hud.

Här är några enkla steg att följa varje dag för att hålla din känsliga hud frisk och glad.

Känslig hud i ansiktet

Steg 1: Rengör ansiktet

Använd produkter som är speciellt anpassade för ansiktsrengöring av känslig hud. Ta reda på vad produkten innehåller, oftast är det bäst med naturliga ingredienser och så få tillsatser och ingredienser som möjligt.

Steg 2: Lugna huden med en toner

En bra toner skyddar och gör huden mjuk efter rengöring. Det gör att din hud känns fräsch och ren.

 • 20%
  Vegan
  ACO Face Soft & Soothing Toner Parfymfri Ansiktsvatten 200 ml
  71,20 kr 89 kr
 • Vegan
  Lumene HERKKÄ Soothing Toner 200 ml
  89 kr
 • Vegan
  Indy Beauty Refreshing Water Lily Facial Toner 200 ml
  75 kr

Steg 3: Använd ett serum

Med ett serum kan du vårda huden på djupet och hjälpa den att läka och bli starkare. Välj ett milt serum som är anpassat för känslig hud.

Steg 4: Återfukta huden

Det sista steget är att återfukta ansiktet. Det är viktigt för att din hud inte ska torka ut. Hitta en återfuktande kräm som är skonsam mot huden med naturliga och milda ingredienser.

Känslig hud på kroppen

Här är några tips för att ta hand om känslig hud på kroppen:

Rengöring

Välj skonsamma produkter när du duschar. Gärna produkter utan parfym om du vet att du har känslig hud. En duscholja som håller huden återfuktad är också ett bra alternativ att testa om du lätt blir torr.

Smörj in dig ofta

Att hålla huden återfuktad är en nyckel för att hålla känslig hud glad. Välj en kräm för torr och känslig hud som innehåller fuktbindande ingredienser som glycerin eller karbamid.

Smörj in dig efter varje dusch och när det behövs. Att smörja in dig ofta hjälper din hud att hålla sig mjuk och smidig och minskar risken att trigga symtom.

Använd ett milt tvättmedel

Starka tvättmedel kan sitta kvar i kläderna och irritera huden. Använd skonsamma tvättmedel utan parfym och onödiga tillsatser.

Några fler tips för dig med känslig hud

Gör ett "patch test"

När du köper en ny produkt så kan det vara bra att först testa den på ett mindre område för att se hur du reagerar på den. Gör ett så kallat Patch test: Smörj in den nya produkten på exempelvis handen eller bakom örat och lämna det över natten. På morgonen märker du om din hud reagerat.

Använd inte för många produkter

Att använda för många produkter samtidigt kan göra att din hud svarar med ett utbrott av symtom.

Torka inte ut huden

Se till att inte rengöra huden för ofta eftersom det tar bort hudens naturliga oljor. Det räcker att tvätta ansiktet 1–2 gånger om dagen.

Detsamma gäller när du tvättar händerna. Tvättar du dem med tvål för ofta blir de lätt torra och irriterade.

Hitta vad som triggar din känsliga hud

Det finns som sagt en hel drös med saker som kan trigga känslig hud. Miljön du är i, maten du äter eller din nya parfym. Att hitta dina triggers är en nyckel för att hålla din känsliga hud under kontroll.

Om du är osäker på vad som triggar din känsliga hud så kan det vara bra att höra av dig till en vårdcentral och testa om du har några allergier eller sjukdomar som kan vara orsaken.

Känslig hud hos barn och bebisar

Bebisar och små barn har en tunnare hud som oftast är mer känslig. Var noga med att välja produkter anpassade för bebisar och barn för att hjälpa dem att förebygga och behandla torr och irriterad hud.

Exempelvis är produkter som innehåller propylenglykol inte lämpliga för bebisar. För att minska risken att ditt barn ska få in propylenglykol i munnen så bör du undvika att smörja in bröstvårtorna om du ammar. Även salvor och krämer med karbamid är olämpliga för barn då de kan orsaka sveda.

 • Eko
  Vegan
  Weleda Baby Calendula Shampoo & Body Wash 200 ml
  74 kr
 • Vegan
  BJÖRK VÄXA Baby Sos Face & Body Balm 50 ml
  179 kr

När ska jag söka vård?

Känslig hud kan ofta vara ett symtom för andra åkommor. Några exempel är:

 • Rosacea
 • Hormonell obalans
 • Allergier

 

Kontakta din vårdcentral om du misstänker att din känsliga hud beror på något annat. Detsamma gäller om du upplever mer allvarliga symtom.

Kontakta oss på MEDS

Behöver du hjälp med att hitta rätt parfymfria ansiktstvätt? Eller råd om vilken hudsalva som passar din bebis? Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS!

På vår sajt kan du chatta med en legitimerad farmaceut.

 

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se.

2023-01-05 12:14:49

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

Alexander Johnsson