Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så blir du av med nageltrång – behandling och lindring

Nageltrång är ett vanligt problem som kan drabba både barn och vuxna. Vid ett nageltrång växer eller skär nageln in i huden vilket kan orsaka både obehag och smärta. Det är viktigt att ta hand om nageltrång så snart som möjligt för att undvika komplikationer och långvariga besvär. Här kan du läsa mer om vad nageltrång är, varför det uppstår och hur du kan behandla det.

Vad är nageltrång?

Nageltrång är en smärtsam åkomma som orsakas av att nageln växer in i huden vid sidan av nagelbädden. Vid nageltrång kan kanten på nageln som tänger in i huden skapa ett sår. Såret kan sedan bli infekterat och det kan även bildas svamp. Detta kan i sin tur orsaka rodnad, svullnad och smärta.  

Varför får man nageltrång? 

Nageltrång kan uppstå av flera anledningar, som exempelvis felklippta naglar, för trånga skor eller skador på nageln eller runt huden. Vissa ärftliga faktorer kan också bidra till att vissa personer lättare får nageltrång. 

Risken för nageltrång ökar vid idrottande eftersom för kortklippta naglar tillsammans med små sår och fotsvett kan orsaka besvär. Barn i tonåren är särskilt utsatta för nageltrång på grund av ökad aktivitet och svettning. 

Symtom på nageltrång

Nageltrång drabbar oftast stortån, men kan även drabba andra tår och även fingrar. Vanliga symtom inkluderar:  

  • Smärta, svullnad och rodnad på huden runt nagelkanten  
  • Huden runt nagelkanten kan bli öm och inflammerad  
  • Varbildning och en dunkande smärta 

Hur kan man förebygga nageltrång?

För att förebygga nageltrång är det viktigt att klippa naglarna på rätt sätt. Det gör du genom att använda en rengjord nagelklippare. Klipp nageln rakt över i stället för att klippa den i en båge, att klippa nageln i en både ökar risken för att nageln börjar växa in i huden. Det är också viktigt att undvika att klippa naglarna för kort, det kan orsaka att huden vid nagelkanten blir inflammerad. Klipp naglarna regelbundet för att undvika att de blir för långa och att huden runt nageln utsätts för tryck. 

Det är också viktigt att bära bekväma skor som inte klämmer på tårna och undvika att skada nageln eller huden runt den. Ta hand om dina fötter genom att tvätta och smörj in dem dagligen.  

Behandling av nageltrång

Behandling av nageltrång beror hur allvarliga besvären är. I milda fall kan det hjälpa med att lindra besvären själv hemma. I mer allvarliga eller återkommande fall kan en läkare behöva operera bort delar av nageln eller avlägsna hela nageln. I vissa fall kan även behandling med antibiotika behövas.  

Lindra dina besvär hemma

Att nageln trycker och skaver in i huden kan orsaka en jobbig smärta och det kan vara skönt att försöka avlasta trycket för att bli av med lite av smärtan och obehaget.  

  • Mjuka upp nageln i ljummet vatten  
  • Försök att försiktigt fila ner nageln för att hindra att den vassa nageln trycker mot huden  
  • Försök att avlasta trycket från nageln genom att peta in en liten bit kompressor eller bommulspad som är fuktad med vatten under nagelkanten. Det är bra att badda med vatten flera gånger om dagen för att hålla området rent.  
  • Lägg ett förband runt tån för att skydda tån när du går  
  • Vid en lindrigare infektion kan du tvätta området med mild tvål och vatten, lägg sedan en bit kompress doppad i bakteriedödande sårtvätt under nagelkanten. För att skydda och hålla kompressen på plats kan du använda en gasbinda.   

När bör jag söka vård för nageltrång?

Du bör söka råd för nageltrång om du har mycket smärta, rodnad, svullnad eller varbildning runt nageln. Det är också viktigt att söka råd om du har diabetes eller dålig blodcirkulation i fötterna, eftersom det kan öka risken för komplikationer vid nageltrång.  

Vanliga frågor om nageltrång

Kan man bota nageltrång själv?

Ja, i de flesta fall är det möjligt att behandla nageltrång själv. Det är dock viktigt att man använder rätt teknik för att undvika att förvärra tillståndet eller orsaka en infektion. 

Hur blir man av med nageltrång?

Det finns flera sätt att behandla nageltrång inklusive att mjuka upp den drabbade nageln i varmt vatten, fila ner vassa kanter på nageln, skydda tån med förband när du går samt avlägsna trycket genom att peta in en fuktad kompressor under nageln. I vissa fall kan man behöva söka medicinsk hjälp för att ta bort hela eller delar av nageln.  

Hur lång tid tar det för nageltrång att läka?

Tiden det tar för nageltrång att läka beror på hur allvarlig infektionen är och vilken behandlingsmetod som används. Ett mildare nageltrång kan läka på några dagar medan en allvarligare infektion kan ta flera veckor att läka.  

Hur länge kan man ha nageltrång?

Om man inte behandlar nageltrång kan det leda till mer allvarliga infektioner och smärta som kan pågå i flera veckor eller till och med månader. Det är viktigt att söka hjälp om tillståndet inte förbättras eller om det blir värre.  

2023-04-21 13:26:53

Lisa Karlsson