Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

5 tips – så blir du av med akne på ryggen!

När man hör ordet akne tänker man oftast på utslag i ansiktet, men finnar kan även uppstå på andra delar av kroppen som på ryggen och bröstet. Att få finnar på ryggen är väldigt vanligt och drabbar många. Akne kan vara jobbigt och göra ont men med rätt behandling kan du bli av med den och få en slät och fin hud. Här hittar du enkla tips på vad du kan göra för att bli av med finnar och plitor på ryggen!

Varför får man finnar på ryggen?

När porer och hårsäckar i huden blir igentäppta av till exempel för mycket talg eller döda hudceller fastnar bakterier i poren. Då uppstår det en inflammation vilket utvecklas till en finne. På ryggen har vi större talgkörtlar än på många andra delar av kroppen och därför är det vanligt att man får akne just där. Du kan få olika typer av finnar på ryggen. Vissa finnar är stora och gör ont, andra är små och kliande.

De vanligaste orsakerna till akne på ryggen är:

Hormonell obalans i kroppen

Stress och hormonella störningar är två vanliga orsaker till akne. När vi stressar mycket eller har hormonell obalans triggas talgproduktionen igång. Det gör att talgkörtlarna producerar för mycket fett som kan täppa till porerna och i sin tur göra att du får finnar. Förändringar i hormonbalansen, till exempel av menstruation, p-piller eller graviditet, är ofta orsaken till varför man plötsligt får finnar på ryggen.

Rester av hårvårdsprodukter på huden

Ryggen är svårare att komma åt att tvätta än andra delar av kroppen. Därför är det lätt hänt att balsam eller andra hårvårdsprodukter blir kvarlämnade på ryggen efter du har duschat. Resterna från produkterna täpper igen talgkörtlarna vilket ger dig finnar.

Tajta och varma kläder

Använder du ofta tajta kläder kommer svett och smuts från dina kläder att komma i direkt kontakt med din hud. Det leder ofta till att porer och hårsäckar blir inflammerade och gör att du får finnar på ryggen. Detta är en vanlig orsak till akne på ryggen både på vintern och på sommaren.

Så blir du av med akne på ryggen

Om du fått bekräftat från läkare att det är akne du har på ryggen så finns det flera saker du kan göra själv för att lindra besvären.

1) Tvätta dina sängkläder regelbundet

Smuts, fett och andra orenheter täpper igen porerna och orsakar finnar. Våra örngott, lakan och våra handdukar är fulla av döda hudceller, fetter och svett, alltså rena paradiset för bakterier. Därför är det viktigt att du ser till att tvätta dina lakan, örngott och handdukar regelbundet. Du bör byta sängkläder varannan vecka. Under sommaren när det är varmare och du svettas mer, bör du byta dem en gång i veckan.

2) Exfoliera med syra

För att undvika att döda hudceller fastnar i porerna behöver du exfoliera huden. Kom ihåg att inte använda en skrubb med korn i eftersom det kan riva upp finnarna och ge fula ärr. Istället ska du använda dig utav peeling produkter som innehåller syra. En duschkräm eller lotion som innehåller BHA-syra är perfekt för att lösa upp talg och döda hudceller i porerna. Det är dessutom effektivt för att få bort ärr från finnar.

3) Kläm inte finnarna

Hur mycket det än frestar, ska du inte klämma dina finnar. När du klämmer en finne skapar du inte bara ett öppet sår, du kan även skada talgkörteln och göra inflammationen värre. Att klämma finnar leder väldigt ofta till att du får ärr. Har du finnar på ryggen som du vill bli av med snabbt kan du istället applicera en spot treatment kräm som dämpar inflammationen.

4) Sätt upp håret

Du som har långt hår kan tänka på att inte låta håret hänga ner på din bara rygg. Det gäller framförallt om du använder olika typer av hårprodukter. Sätt upp håret med en tofs eller en klämma för att undvika att fett och rester av produkter från håret lägger sig på huden och ger dig finnar på ryggen.

5) Duscha direkt efter träning

Bakterier trivs i varma och fuktiga miljöer. Efter du har tränat, är det bäst att du så snabbt som möjligt kommer ur dina svettiga träningskläder och hoppar in i duschen för att skölja av all smuts och svett innan det tränger in i porerna. Har du inte möjlighet att duscha direkt efter träningen kan du komma ihåg att byta om från din träningströja till en annan tröja som är ren och sval.

 • Vegan
  Comfort Zone Sun Soul 2-in-1 Shower Gel 200 ml
  295 kr
 • Vegan
  Comfort Zone Sacred Nature Hand&Body Soap 120 g
  275 kr
 • Vegan
  Comfort Zone Tranquillity Bath and Body Oil 200 ml
  795 kr

Publicerad: 16 maj 2022

2022-05-16 13:03:48

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

Daniel Larsson