Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Akneärr – Så behandlar du dem!

Akne är något de allra flesta drabbas av nån gång i livet. Det är vanligast i tonåren, men 80% av människor mellan 11-30 år har någon form/grad av akne. Av dem utvecklar en av fem personer akneärr. Här kan du läsa mer om vad akneärr är, varför du får dem, och vad du kan göra för att behandla och kanske till och med få bort dem helt.

Vad är akneärr?

Om man har problem med akne så är det vanligt att man också utvecklar någon typ av akneärr. Det här händer när din akne blir inflammerad och kroppens försvar aktiveras. Det här kan sen lämna märken på huden.

Kan bero på många saker

Hur stora problem du har med akne och akneärr beror på flera olika saker. I tonåren är det ofta hormoner som ligger bakom. Tonårs-akne drabbar nästan alla men försvinner vanligtvis med tiden. Men för vissa hänger problemen sig kvar även efter tonåren och in i vuxenlivet.

Vi vet att dina gener spelar en stor roll. Vissa har tur och är inte lika benägna att få mycket akne, medan andra kan vara väldigt känsliga och få jättestora problem under längre tid.

Vad du äter och dricker kan också spela en stor roll i hur mycket akne du får. Exempelvis på mat som kan göra din akne värre är friterad mat, mejeriprodukter och choklad.

Det finns flera olika typer av akneärr. Vissa går bort av sig själv med tiden, medan andra kan vara svåra att få bort helt. Oavsett vilken typ av akneärr, och hur mycket eller lite du har så är det något som kan kännas väldigt jobbigt, och vara störande i vardagen.

Olika typer av akneärr

Pigment-ärr

Postinflammatorisk hyperpigmentering (Mörka fläckar)

Pigment-ärr är egentligen inte riktiga ärr, utan är din huds svar på inflammerad akne. Det här gör den genom att producera mer melanin, hudens färgpigment. Det här är också varför du blir brun när du solar, det är hudens sätt att skydda dig mot solen.

Tyvärr så kan melaninet stanna kvar, även efter aknen har läkt, och lämna kvar mörka fläckar på huden. De här kallas för pigment-ärr eller postinflammatorisk hyperpigmentering.

Postinflammatoriska erytem (Röda prickar)

När blodkärl blir skadade eller vidgade på grund av inflammation eller yttre skada så sätter hudens försvar i gång. Då ökar blodflödet för att läka det skadade blodkärlet, vilket kan leda till röda eller rosa prickar eller fläckar på huden. Det här kallas också för postinflammatoriskt erytem.

Det här kan exempelvis hända när du klämmer finnar eller använder en grov ansiktsskrubb för ofta.

Pigment-ärr går oftast bort av sig själva med tiden. Men det kan ta flera månader eller till och med år för dem att försvinna helt. Det kan kännas jobbigt, men som tur är så finns det mycket du kan göra själv för att bleka, minska och få bort dem. Blekande krämer som jämnar ut din hudton.

Fysiska ärr

Svår akne kan ibland ge fysiska ärr. De här ärren är ofta svårare att behandla eftersom de sitter djupare ner i huden och inte försvinner av sig självt. Fysiska ärr till skillnad från pigment-ärr faktiska ärr där kroppen bildat ärrvävnad för att läka sig. Och är därför också mycket svårare att få bort helt.

Men det finns faktiskt mycket du kan göra själv för att minska, dölja och reparera fysiska akneärr. 

 Sjunkna ärr (atrofiska ärr)

För att läka sår och förlorad hud så producerar huden proteinet kollagen. Sjunkna ärr beror på en brist av kollagen när huden försöker läka. Det här kan visa sig som gropar eller hål i huden.

Förhöjda ärr (Hypertrofiska ärr)

Den här typen av ärr beror på att huden producerar för mycket kollagen när den läker. Det här är ett tecken på att din hud är bra på att läka sig själv. Men kanske till och med lite för bra, då det här kan lämna kvar förhöjningar i huden. De här kallas också för hypertrofiska ärr.

 

Så kan du behandla dina akneärr

Eftersom det finns många olika typer av akneärr så är det viktigt att du också väljer den behandling som passar just dig och dina akneärr. Här kommer några tips på vad du kan göra själv, för att täcka, minska och till och med få bort akneärr.

Förebygg akne och akneärr 

Det bästa sättet att undvika akneärr är att förebygga och minska akne. Det här gör du enklast genom att göra det till en rutin som du följer varje dag.

Se till att tvätta ansiktet med en ansiktstvätt som är anpassad efter din  både på morgonen och innan läggdags.

Exfoliera lagom

Det är bra att exfoliera ansiktet för att få bort döda hudceller och få fram ny och fräsch hud. Men var försiktig så att du inte exfolierar för ofta, det kan faktiskt både leda till, och göra akne och akneärr värre. Sikta på att exfoliera två gånger i veckan.

Det finns också många olika receptfria läkemedel för att behandla akne, som innehåller ämnen som bensoylperoxid, salicylsyra och niacinamid.

Keep at it!

Tänk på att akne inte försvinner på en natt. Men om du håller din rutin varje dag så kommer du att se resultat.

Du är vad du äter

Vad du äter kan spela en stor roll i hur mycket akne du får. Att dra ner på snabbmaten och annan fet mat, godis, choklad, och mejeriprodukter kan göra stor skillnad.

Kläm inte finnarna

Försök undvika att trycka sönder finnarna och röra dig i ansiktet med händerna. Hur mycket det än lockar. Det här kan faktiskt göra din akne värre och leda till flera och svårare akneärr.

Använd rätt produkter

Olika typer av akneärr behöver olika typer av behandlingar.

Pigment-ärr

Pigment-ärr kan behandlas med blekande och exfolierande produkter. Med rätt produkt kan du effektivt minska och i många fall helt ta bort pigment-ärr.

Fysiska ärr

Fysiska ärr, alltså när du har gropar eller förhöjningar i huden, är svårare att behandla. Hos en läkare kan du få professionell behandling, som exempelvis fillers, nålbehandling, laser, och andra kirurgiska ingrepp.

Det här kan förstås vara för dyrt, och inte så tillgängligt för många. Det finns som tur var en hel del olika läkemedel, både receptfritt och på recept, som kan lindra och jämna ut fysiska ärr. Exempelvis produkter med retinol, hyaluron och kollagen. 

Tänk på att använda produkter som passar just din hudtyp. Trappa upp användningen. Märker du att milda ingredienser ger effekt så behöver du inte använda högkoncentrerade läkemedel. Men om du inte märker nån skillnad så kan du testa en starkare produkt. Feta krämer kan täppa igen dina porer.

Om du är osäker kan du alltid fråga vår grymma kundservice eller få rådgivning av någon av våra duktiga farmaceuter.

Använd solkräm

Använd alltid solkräm när du är ute i solen, även efter att sommaren är slut. En bra solkräm skyddar din hud mot solens strålar och kan hjälpa till att jämna ut din hudton och förhindra nya pigment-ärr.

Dölj dina ärr med Make-up

Med lite kreativitet och rätt produkter kan du förminska och dölja dina akneärr.

Tänk på att tung Make-up kan täppa igen porerna och leda till mer akne. Mineralbaserade produkter i puderform funkar ofta bra, och kan även hjälpa till att läka huden.

 • 20%
  Vegan
  Maybelline Fit Me Concealer 15 Fair 6,8 ml
  79,20 kr 99 kr
 • 20%
  Vegan
  Maybelline New York Instant Anti-Age Eraser Concealer 1 Light
  95,20 kr 119 kr
 • Vegan
  Lumene Blur Longwear Concealer Light 8,5 ml
  129 kr
 • Vegan
  NYX Professional Makeup Bare With Me Concealer Serum Vanilla 3 9,6 ml
  159 kr
 • 20%
  Vegan
  Maybelline Fit Me Concealer 10 Light 6,8 ml
  79,20 kr 99 kr

Kontakta oss på MEDS!

Behöver du hjälp med att hitta rätt behandling för just dina akneärr? Tveka inte att höra av dig till oss på MEDS!

Ring vår kundservice på: 076-676 06 35

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se

På vår sajt kan du även chatta med vår kundservice eller våra rådgivare.

 

2022-11-16 09:07:46

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson