Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ringorm och hårbottensvamp - Vanliga symtom och behandling

Ringorm är en ofarlig svampinfektion på huden som kännetecknas av ringformade, kliande utslag. Infektionen kan även drabba hårbotten och kallas då för hårbottensvamp. Ringorm visar sig vanligtvis som en rodnad, fjällning eller klåda på den drabbade huden och har fått sitt namn på grund av de ringformade utslagen. Det är vanligast att bli smittad av djur, men det kan även smitta mellan människor. Här berättar vi mer om vad som orsakar ringorm och hur du blir av med besvären!

Vad är ringorm?

Ringorm är en svampinfektion som orsakas av en svamp som normalt inte finns i huden. Det kan ge utslag som kliar och som ofta är runda. Symtomen kan uppstå efter några dagar eller upp till fem veckor efter smittotillfället. Även små barn och bebisar kan drabbas av ringorm, det är helt ofarligt men kan vara väldigt obehagligt.  

Ringorm hos hund och katt

Ringorm är en infektionssjukdom som också kan drabba våra husdjur, som hundar och katter. Symtomen hos hundar och katter kan variera, men vanligtvis visar det sig som kala fläckar i pälsen, klåda och torra utslag. Ibland kan utslagen även visa ringformade mönster, som hos oss människor. Ringorm är mycket smittsamt och kan spridas mellan djur och människor. Om du misstänker att ditt husdjur har ringorm, bör du söka veterinärvård så snart som möjligt.

Symtom vid ringorm

Ringorm kan ge upphöjda, kliande och cirkelformade utslag på huden. Utslagen kan förekomma i ditt ansikte, på ditt bröst eller på dina armar och ben. Storleken på utslagen kan variera från några millimeter till flera centimeter i diameter och de kan växa samman till större fläckar. Det kan även uppstå en kan runt utslaget som kan vara torr och fjällande. Din hud innanför ringen kan bli knottrig och röd, men ibland ser den helt normal ut. Inkubationstiden varierar från några dagar till ett par veckor efter smittotillfället.  

Om du har hårbottensvamp kan du få flera fläckar med fjällande hud och korta hårstrån som bryts av. Utslagen kan även skapa klåda i din hårbotten. Hårbottensvamp är vanligare bland barn än hos vuxna.  

Hur smittar ringorm?

Ringorm smittar oftast genom direktkontakt från djur till människa, men smittan kan även överföras mellan människor. Du kan också bli smittad genom indirekt kontakt med föremål som har kommit i kontakt med infekterad hud eller hår, såsom kläder, handdukar, sängkläder eller möbler. 

Undvik smitta

För att undvika att smitta eller bli smittad av ringorm bör du tänka på följande:  

  • Undvik att dela personliga föremål såsom kläder, handdukar, kammar och borstar med andra 
  • Undvik direktkontakt med personer eller djur som har ringorm  
  • Rengör borstar och kammar 
  • Tvätta sängkläder, handdukar, kläder och huvudbonader i 60 grader  
  • Undvik att gå barfota på offentliga platser där svampinfektioner kan trivas, till exempelvis på gym, omklädningsrum eller poolområden 

Behandling vid ringorm

Ringorm går inte över av sig själv utan behöver behandlas för att försvinna. Du kan vanligtvis bli av med ringorm genom att behandla med receptfria salvor eller krämer som innehåller antifunalmedel. Dessa krämer eller salvor ska du applicera direkt på det drabbade området för att stoppa tillväxten av svampen och minska symtomen.  

Om du har ett mer allvarligt fall av ringorm, kan en läkare ordinera orala antifungalmedel i tablettform. Dessa tabletter fungerar genom att döda svampen från insidan av kroppen och är vanligtvis effektiva inom några dagar. Det är viktigt att du fullföljer hela behandlingen även om symtomen försvinner tidigare. Hårbottensvamp behandlas i första hand med tabletter och ibland även i kombination med en kräm i hårbotten.  

Ringorm behandlas vanligtvis med receptfria salvor eller krämer som innehåller antifungalmedel. Dessa krämer eller salvor ska appliceras direkt på det drabbade området för att stoppa tillväxten av svampen och minska symtomen. 

För mer allvarliga fall kan en läkare ordinera orala antifungalmedel i tablettform. Dessa tabletter fungerar genom att döda svampen från insidan av kroppen och är vanligtvis effektiva inom några dagar. Det är viktigt att du fullföljer hela behandlingen även om symtomen försvinner tidigare. Hårbottensvamp behandlas i första hand med tabletter och ibland även i kombination med en kräm i hårbotten. Har du ett recept utskrivet från läkare kan du enkelt hämta ut det här och få det levererat hem till dörren.  

Om du misstänker att ditt husdjur bär på smittan, bör du ta dem till veterinären för undersökning och eventuell behandling mot ringorm.  

När bör jag söka vård?

Om du tror att du eller ditt barn har ringorm på kroppen eller i hårbotten är det viktigt att kontakta en vårdcentral för att få rätt behandling. Alla som bor tillsammans bör undersöka sig själva för att säkerställa att alla kan få behandling samtidigt och förhindra spridning av infektionen.  

När bör jag söka vård?

Om du tror att du eller ditt barn har ringorm på kroppen eller i hårbotten är det viktigt att kontakta en vårdcentral för att få rätt behandling. Alla som bor tillsammans bör undersöka sig själva för att säkerställa att alla kan få behandling samtidigt och förhindra spridning av infektionen.  

Vanliga frågor om ringorm

Hur får man ringorm?

Ringorm orsakas av en svamp som vanligtvis inte finns i huden. Du kan få ringorm genom direktkontakt med ett smittat djur, men smittan kan även spridas mellan människor. Du kan även få ringorm genom att använda föremål som varit i kontakt med infekterad hud eller hår såsom kläder, handdukar eller kammar.  

Hur ser ringorm ut?

Ringorm kännetecknas av ringformade och kliande utslag. Utslaget kan se ut som en ring med rött eller rosa centrum och en klart definierad kant. Utslagen kan variera i storlek från några millimeter till några centimeter.  

Hur vet jag att det är ringorm?

Röda, kliande hudutslag kan vara tecken på andra typer av hudsvamp, psoriasis eller olika typer av eksem. Om du misstänker att du har ringorm, är det viktigt att prata med en läkare för att få en korrekt diagnos.  

Är det farligt med ringorm?

Ringorm är vanligtvis inte farligt, men det kan orsaka obehagliga symtom och vara irriterande. Om det inte behandlas korrekt kan det sprida sig till andra delar av kroppen eller till andra personer, så det är viktigt att söka behandling om du misstänker att du har ringorm.  

2023-04-28 13:05:52

Lisa Karlsson