Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Allt du behöver veta om retinol!

Retinol har blivit en populär ingrediens inom hudvård och finns i flera olika produkter så som olika hudkrämer och serum. Men vad är det som gör retinol så populärt och vilka positiva effekter har retinol på huden? Det och mycket mer får du svar på när vi går igenom allt du behöver veta om retinol.

Vad är retinol?

Retinol är en form av A-vitamin som har blivit känd för sina effektiva och reparerande egenskaper. I huden förvandlas molekylerna till A-vitaminsyra som har många positiva egenskaper för huden. A-vitamin är en stor kategori med olika kemiska sammansättningar som gör att egenskaperna mellan dem kan variera. Samlingsnamnet för alla A-vitaminer är retinoider. Inom samlingen finns bland annat tretinoin som endast förekommer i receptbelagda läkemedel mot akne och pigmentfläckar. Retinol är något mildare än tretinoin och används i vanlig hudvård som säljs receptfritt 

Vad är retinol bra för?  

En stor anledning till att retinol har blivit så populärt inom hudvård är tack vare sina återuppbyggande och utjämnande egenskaper. Retinol ökar också cellförnyelsen, hämmar talgproduktionen, reducerar orenheter och ökar kollagenproduktionen. Dessutom stärks kollagen och elastin som i sin tur gör huden spänstig och mjuk. Nedan har vi listat några positiva effekter som retinol kan ha på din hud.  

  • Förebygger orenheter  
  • Motverkar akne 
  • Minskar akneärr  
  • Reducerar fina linjer 
  • Ger jämnare hudton 
  • Reducerar pigmentfläckar som orsakats av solskador 

Hur använder jag retinol i min hudvårdsrutin?  

Har du inte använt hudvårdsprodukter med retinol tidigare kan din hud till en början reagera med rodnad och torrhet. Därför är det bra att successivt introducera retinol i din hudvårdsrutin. När huden sedan vant sig kan du börja använda produkterna mer ofta. Om du upplever att din hud blir extra känslig till en början är det bra att komplettera med en vårdande och fuktbindande hudvårdsprodukt. Eftersom huden måste anpassa sig kan det ta ett litet tag innan du uppnår märkbara effekter.  

Det finns olika koncentration och styrkor på retinol i olika produkter. Hur mycket retinol som maximalt får finnas i en produkt styrs av EU:s riktlinjer. Det kan vara en bra idé att börja använda en produkt med lägre koncentration av retinol. Vissa produkter lämpar sig inte att använda på känslig hud som exempelvis under ögonen. Läs alltid på bipacksedeln hur du ska använda produkten. Retinol finns i många olika hudvårdsprodukter, du hittar det bland annat i dag-och nattkrämer, ögonkrämer och framförallt i olika serum. 

Retinol i serum  

Precis som i andra hudvårdsprodukter som innehåller retinol har retinol serum goda och djupverkande resultat som gör huden spänstig och mjuk. Fördelen med serum är att det tränger längre in på djupet i huden vilket ger en mer effektiv verkan. Serumet gör också att efterföljande produkter verkar bättre.  

Passar retinol alla hudtyper 

Eftersom retinol har återbyggande egenskaper och påverkar cellförnyelsen har det ofta allra bäst effekt på mogen hy. Hy med akne mår också bra av retinol eftersom det är bakteriehämmande och hjälper till att balansera talgproduktionen. Personer som har väldigt känslig hud eller som besväras av eksem eller rosacea bör undvika retinol

Kan retinol ge några biverkningar?  

Retinol är en aktiv ingrediens som till en början kan vara irriterande för huden, speciellt om du har en mer känslig hy. Du kan uppleva att huden blir irriterad och att ansiktet känns stramt, men det är något som brukar gå över med tiden. Retinol kan med fördel användas på kvällen så att du ger din hud en chans till återhämtning under natten. Tänk på att alltid använda solskydd när du ska vistas i solen vid användning av retinol, eftersom huden blir extra känslig.  

Kan jag använda retinol om jag är gravid?  

Hudvårdsprodukter som innehåller retinol ska inte användas under graviditet. Under en graviditet är huden ofta extra känslig och det kan därför vara bra att välja produkter anpassade för känslig hud. Hör med din barnmoska eller en av våra farmaceuter om du känner dig osäker på vilken hudvård du kan använda.  

2023-02-17 09:32:20

Lisa Karlsson