Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Raynauds fenomen - Vanliga symtom och behandling

Raynauds fenomen är ett tillstånd där vissa kroppsdelar, oftast fingrar eller tår, temporärt får försämrad blodtillförsel. Detta resulterar i att de drabbade områdena blir vita och kan även drabbas av smärta, stickningar och domningar. Här kan du läsa mer om Raynauds fenomen, dess symtom, och hur det kan påverka individer.

Vad är Raynauds fenomen? 

Personer med Raynauds fenomen kan uppleva tillfälligt försämrad blodtillförsel till vissa kroppsdelar vid kyla eller emotionell stress. Fingrar och tår drabbas oftast, men även tungspets och nästipp kan påverkas. Raynauds fenomen kallas också vita fingrar och är något vanligare hos kvinnor, vanligtvis börjar det i åldern 15–30 år. 

Orsak till Raynauds fenomen 

Under anfallen drar blodkärlen ihop sig, vilket minskar blodflödet. Efter en stund vidgas blodkärlen igen, vilket leder till svullnad och rodnad i fingrarna eller tårna. Orsaken till Raynauds fenomen är oklar, men ärftlighet och arbete med vibrationsverktyg anses vara faktorer. I sällsynta fall kan fenomenet vara kopplat till andra sjukdomar som reumatisk sjukdom eller läkemedelsförgiftning. 

Symtom på Raynauds fenomen 

Typiskt är att fingrar eller tår först blir vita och stela, sedan blågråa och slutligen svullna och pulserande när blodtillförseln återvänder. Ljushyade personer kan uppleva att de drabbade fingrarna och tårna blir röda, medan det är mindre framträdande på mörkare hudtyper. Nästipp och tungspets kan också drabbas, och smärta, stickningar och domningar är vanliga symtom. 

Vad kan jag göra själv? 

För att lindra besvär vid Raynauds fenomen är det viktigt att hålla händer och fötter varma med vantar och skor. Rökning, användning av ringar, att undvika sårskador på fingrarna och att hålla huden återfuktad är också förebyggande åtgärder. 

Behandling vid Raynauds fenomen 

Det finns ingen botande medicin, men milda till måttliga besvär kan hanteras med egenvård. Värmehjälpmedel som vantar och sockor med el eller batteri kan användas. Vid allvarliga besvär kan kärlvidgande medicin eller salva testas, och i extremt sällsynta fall där hudskador uppstår kan kirurgi övervägas. 

 

När bör jag söka vård? 

Du bör söka vård om anfallen är så svåra att de leder till sår och hudskador eller om fenomenet påverkar vardagen negativt. 

 Raynauds fenomen är vanligt, med 3–5 procent av befolkningen och över 20 procent av unga kvinnor som lider av det. Tillståndet är i sig ofarligt och leder sällan till andra konsekvenser än smärta under anfallen. Rökfrihet och värme är grundläggande åtgärder. Om vita fingrar eller tår uppstår först efter 40 års ålder kan det vara klokt att söka läkare för en eventuell bakomliggande orsak, även om de flesta fallen inte har en sådan. 

2023-11-13 09:21:11

Caroline Jönsson