Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Psoriasis – lindra dina besvär med rätt behandling!

Psoriasis är en ärftlig och kronisk sjukdom som ger röda, fjällande utslag som ofta kliar. Psoriasis kommer ofta i skov, vilket innebär att man har perioder med mer besvär och perioder med mindre eller inga besvär. Här förklarar vi mer ingående om vad psoriasis är och hur du kan lindra dina besvär.

Vad är psoriasis?  

Psoriasis är en kronisk sjukdom där immunsystemet spelar en central roll. Psoriasis drabbar främst huden men kan även drabba lederna. Sjukdomen är ärftlig, men inte smittsam. Många med psoriasis upplever att sjukdomen påverkar livskvaliteten negativt och orsakar begränsningar både privat och i arbetslivet. Det går inte att bota psoriasis, men den kan lindras med hjälp av behandling.

Psoriasis varierar mycket i styrka och omfattning, en del har lindrigare besvär i perioder, medan andra har svårare och mer kontinuerliga besvär.  Många med psoriasis upplever att sjukdomen påverkar livskvaliteten negativt och orsakar begränsningar både privat och i arbetslivet.  

Olika typer av psoriasis  

Det finns flera olika sorter psoriasis. De skiljer sig åt när det gäller hur utslagen ser ut och var på kroppen de sitter. Vissa får en sorts av psoriasis medan andra från en kombination av flera sorter. 

Plackpsoriasis  

Plackpsoriasis är den vanligaste varianten av sjukdomen och visar sig som runda, röda fjällande utslag. Utslagen varierar i storlek och kan komma var som helst på kroppen. Vanliga ställen är armbågar, knän, nedre delen av ryggen och hårbottnen. Utslagen kliar vanligtvis inte.  

Guttat psoriasis  

Denna form av psoriasis visar sig som små droppformade röda prickar och kan snabbt drabba stora delar av kroppen. Guttat psoriasis kommer ofta i samband med halsfluss eller andra bakterieinfektioner och är vanligast under puberteten.  

Psoriasis på händer och fötter 

Psoriasis på händer och fötter kan skilja sig åt både i utseende och hur det känns. Graden av besvär och hur man upplever dem varierar. Vissa kan få några små hudutslag med mindre besvär medan andra får mer omfattande och smärtsamma besvär. Röda, tunna och små fjälliga hudpartier blandat med hårda och tjockare partier är vanliga symtom. Det är vanligt att det uppstår hudsprickor och att handflator och fotsulor blir ömma.  

Psoriasis i underlivet  

Psoriasis i underlivet är en speciell variant av psoriasis och kallas Invers psoriasis. Den visas genom små utslag i varma hudområden så som armveck, ljumskar, under brösten och naveln. På ljus hud är utslagen röda, på mörkare hud blir utslagen lila eller mörkare än övriga huden. Utslagen fjällar inte men kan klia, göra ont och orsaka obehag.   

Psoriasis i naglar 

Nagelpsoriasis visar sig som små och vita hål eller gropar i naglarnas ovansidor. Naglarna kan även splittras upp och huden under nageln kan lossna. Det är inte ovanligt att nagelpsoriasis är den variant av sjukdomen som kommer först.  

Psoriasis i hårbotten 

Psoriasis i hårbotten visar sig som lätt till kraftig fjällbildning och ger mer eller mindre klåda i hårbotten. Psoriasisfläckarna sitter ofta vid hårfästet runt öronen, pannan eller i bakhuvudet. Ibland drabbas hela hårbotten av utslag.  

Symtom på psoriasis  

Psoriasis kan yttra sig på många olika sätt vilket gör att symtomen är varierande. Vanliga kännetecken är återkommande inflammation i huden med klåda. Andra vanliga symtom är fjällande hud, hud som vätskar, blåsor, nagelförändring eller stela, ömma och svullna leder. Det är mycket vanligt att psoriasis går i skov där man har perioder av mer besvär varvat med perioder där besvären är lugnare.  

Vad orsakar psoriasis?  

Man vet inte exakt vad som orsakar psoriasis, dock har det blivit mer tydligt att sjukdomen kan kopplas till att immunförsvaret inte fungerar helt som det ska. Psoriasis är ärftligt, men även om du har genetiska anlag för att få sjukdomen krävs en utlösande triggerfaktor för att sjukdomen ska utvecklas. Exempel på faktorer som kan utlösa och försämra besvären är:  

  • Infektioner, exempelvis halsfluss  
  • Kraftig, psykisk stress 
  • Vissa läkemedel så som litium och en del betablockare  
  • Alkohol  
  • Rökning  

Hur vet jag om jag har psoriasis?  

En läkare kan ofta avgöra om du har psoriasis genom en enklare undersökning av huden. Ofta brukar hela kroppen undersökas för att se om hudutslagen sitter på ställen som är typiskt för just psoriasis. Du får själv berätta om dina besvär, och det är särskilt viktigt att veta om psoriasis finns genetiskt i familjen. Oftast kan läkaren fastslå en diagnos direkt, men ibland behövs provtagning från huden för att vara på den säkra sidan.  

Hur behandlar man psoriasis?  

I dagsläget finns ingen behandling som kan bota psoriasis. Däremot finns behandlingar som kan lindra dina besvär. Psoriasis behandlas på olika sätt beroende på sort och omfattning.  Det är vanligt att variera mellan olika behandlingar, dels för att en och samma behandling ger ökad risk för biverkningar, dels för att se vilken behandling som ger bäst resultat. Vanliga typer av behandling vid psoriasis är:  

Mjukgörande och avfjällande krämer och salvor  

Genom att regelbundet smörja in dig med mjukgörande kräm eller salva mjukar du upp din hud och minskar fjällande. I kombination med bad i bastu eller badkar kan du uppnå extra bra effekt. Krämer eller salvor som innehåller exempelvis salicylsyra eller karbamid brukar rekommenderas. Vid lindrig psoriasis kan det räcka med att bada och smörja in huden regelbundet.  

Receptbelagda krämer och salvor  

Räcker det inte med mjukgörande kräm kan du behöva smörja med receptbelagda krämer som exempelvis innehåller kortisol.  

Avfjällande mjällschampo   

Det finn olika sorter av receptfritt schampo som är framtaget för att lindra klåda, flagning, irritation och andra besvär som uppstår vid psoriasis i hårbotten.  

Ljusbehandling  

Det finns olika typer av ljusbehandling som kan dämpa inflammationen om krämer och salvor inte hjälper tillräckligt.  

Inflammationsdämpande läkemedel  

Om varken ljusbehandling eller smörjande läkemedel hjälper kan du få inflammationsdämpande läkemedel som oftast tas i form av tabletter eller kapslar.  

Biologiska läkemedel 

Biologiska läkemedel består ofta av antikroppar som minskar eller blockerar inflammation.  

Misstänker du att du har psoriasis bör du alltid kontakta en läkare för att få rätt behandling. Skulle du sedan få något utskrivet mot dina problem kan du enkelt hämta ut ditt recept hos MEDS och få det levererat hem till dörren. 

Vad kan jag själv göra för att lindra mina besvär? 

Att leva med psoriasis kan vara jobbigt och påverka livet på många plan. Det kan kännas jobbigt att sjukdomen syns utanpå och det är inte ovanligt att sjukdomen påverkar självkänslan. Se till att få hjälp och stöd för att må bra med din sjukdom.  

  • Stress, låg fysisk aktivitet, rökning och alkohol kan utlösa och försämra psoriasis. Med andra ord så påverkas psoriasis av din livsstil och din allmänna hälsa. Här kommer några exempel på vad du kan gör för att påverka din psoriasis i rätt riktning.  
  • Försök att stressa mindre, stress kan trigga psoriasis och förvärra symtomen. 
  • Motionera regelbundet, fysisk aktivitet kan ha en positiv påverkan på de underligganande orsakerna som triggar psoriasis. Fysisk aktivitet minskar ofta även stress och gör att du sover bättre. 
  • Undvik rökning. Rökning kan både utlösa och förvärra psoriasis. 
  • Var försiktig med alkohol. Alkohol kan både utlösa och försvära psoriasis, dessutom kan alkoholen minsta effekten av läkemedelsbehandling. 

2023-02-15 15:00:04

Lisa Karlsson