Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Probiotika - goda bakterier för din tarmflora

Under de senaste åren har kosttillskott med probiotika blivit alltmer populärt i takt med en ökad förståelse om vikten av en hälsosam tarmflora. Probiotika är levande mikroorganismer som erbjuder flera potentiella hälsofördelar, från att förbättra matsmältningen till att stärka immunförsvaret. Här kan du lära dig mer om probiotika och dess fördelar!

Vad är probiotika?

I grund och botten är probiotika goda bakterier som trivs i din tarm och kan positivt påverka din tarmflora och maghälsa. De vanligaste typerna av probiotiska bakterier är mjölksyrabakterier. Probiotiska bakterier förekommer naturligt i vissa livsmedel, men de tas ofta som tillskott i kosten. Genom att inta ett probiotiskt tillskott i din kost kan du öka antalet nyttiga bakterier i din tarm. 

För att ett tillskott ska räknas som probiotiskt enligt Världshälsoorganisationens (WHO) definition, måste positiva hälsoeffekter ha bevisats genom kliniska studier. 

Vad är probiotika bra för?

Probiotika har visat sig gynna kroppen på olika sätt. De gynnsamma mikroorganismerna har en rad positiva födelar, inte bara för din tarmhälsa, utan även för ditt generella välmående. Dessa mikroorganismers förmåga att påverka allt från matsmältning till immunförsvar har bekräftats genom flera kliniska studier. Dessutom tillverkar probiotika vitamin B och K, genom att stärka PH-värdet i tarmmiljön skapar probiotika en ogynnsam miljö för skadliga bakterier, parasiter och virus. Probiotika kan även aktivera antioxidanter, som är ett av kroppens försvar mot inflammation. Vissa, men inte alla, probiotika kan ge följande fördelar: 

 • Förstärka ditt immunförsvar 
 • Balansera tarmfloran och minska risken för mag- och tarmbesvär
 • Motverka svamp i underlivet 
 • Minska risken för inflammation 
 • Förebygga och förbättra matallergi 
 • Förbättra näringsupptagen och matsmältningen
 • Återställa balansen i huden

Vilka livsmedel innehåller mest probiotika?

Fermenterade livsmedel är en utmärkt källa till probiotika. Yoghurt, surkål, kimchi och kombucha är några exempel på dessa näringsrika alternativ.

 • 25%
  Eko
  Vegan
  Kultures Kombucha Persika 400 ml
  21,75 kr 29 kr
 • 25%
  Eko
  Vegan
  Kultures Kombucha Ingefära Lime 400 ml
  21,75 kr 29 kr
 • 25%
  Eko
  Vegan
  Kultures Kombucha Hallon 400 ml
  21,75 kr 29 kr

Vilken probiotika ska jag välja?

När du ska välja ett probiotiskt kosttillskott är ett användbart råd att leta efter bakteriestammar som ursprungligen har isolerats från människa, eftersom det betyder att de passar bra med bakteriefloran. Eftersom olika bakteriestammar har unika egenskaper, kan valet av stam påverka hur de kan stödja din hälsa på olika sätt. Säkerställ att den dos du intar innehåller tillräckligt med bakterier för att kunna utöva sina positiva effekter. Det är viktigt att notera att olika bakteriestammar kräver olika mängder för att vara effektiva. 

 • 143,20 kr 179 kr
 • Vegan
  Probi Original 80 kapslar
  249 kr

Vad är skillnaden mellan probiotika och mjölksyrabakterier?

En vanlig missuppfatting är att probiotika och mjölksyrabakterier betraktas som samma sak. Probiotika är ett samlingsnamn över bakteriestammar med goda bakterier.

Mjölksyrabakterier å andra sidan är ett samlingsnamn över bakterier som producerar mjölksyra. Det finns olika typer av mjölksyrabakterier, varav vissa har positiva hälsoeffekter medan andra inte gör det. Endast de som visat sig vara fördelaktiga för hälsan räknas som probiotika. 

Vanliga frågor om probiotika:

Kan jag ta probiotika under min graviditet?

Ja, tillskott med probiotika är säkert att ta under en graviditet enligt Livsmedelverket. Det kan till och med vara fördelaktigt eftersom probiotika kan hjälpa till att upprätthålla en sund tarmflora. Det är dock klokt att rådfråga din läkare eller barnmorska innan du börjar ta kosttillskott med probiotika under din graviditet.

Kan man få biverkningar av probiotika?

Att få biverkningar av probiotika är ovanligt. Om man får biverkningar är det ofta milda symtom som obehag och uppblåsthet. 

Måste man ta probiotika varje dag?

Vissa probiotikatillskott rekommenderas att ta dagligen för att bibehålla en hälsosam tarmflora. Med det är också möjligt att ta probiotika i perioder eller enligt behov. Det är bäst att följa instruktionerna och dosering på produkten. 

Kan man ge probiotika till barn?

Ja, även barn kan behöva probiotika för att upprätthålla ett bra immunförsvar. Du kan ge ditt barn probiotika i form av magdroppar redan från födseln.

2023-09-01 08:13:56

Lisa Karlsson