Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Allergisk mot pollen? Läs våra tips mot pollenallergi 🌼

Nyklippt gräs, blommor och björkar som äntligen börjar slå ut. Låter det fantastiskt eller börjar det klia i halsen av bara tanken? För dig med pollenallergi kan våren vara mer förknippad med snuva och klåda än blommor och vårkänslor. Men det finns hopp! Här guidar vi dig hur du kan lindra besvären och njuta av naturen året om!

Vad är pollenallergi?

Ungefär var tredje svensk har någon gång upplevt allergibesvär på grund av pollen. Besvären varierar från person till person och är olika beroende på vilken säsong det är. Det finns flera typer av pollen du kan vara allergisk mot men vanligast är björk, al och hassel. Gräs och gråbo är också vanliga att vara allergisk mot.

Gemensamt för gräs, gråbo och björk är att pollen sprids med vinden och finns i luften. När det är högsäsong kan du ibland se hur dammigt det är på bilar och bänkar. Detta är pollen som landat efter att ha spridits i vinden och kan orsaka allvarliga besvär.

Pollenallergi hos barn och vuxna

Oftast är allergi genetiskt och det är inte ovanligt att flera släktingar har liknande allergier. Risken för att du är allergisk ökar om du har många genetiska släktingar som är allergiska. Det är dock inte säkert att du blir påverkad bara för att många i din familj är allergiska. Likaså kan ni reagera på olika allergener - någon kanske inte tål stenfrukter och någon kanske klarar det bra, men tål inte pälsdjur.

Ibland kan pollenallergi minska med åldern. Oftast börjar besvären märkas hos barn i sexårsåldern upp till sena tonåren. Ungefär var femte tonåring och vuxen har allergibesvär varje vår och sommar. Hos vissa personer blir besvären mildare runt medelåldern och några kan till och med bli av med allergin helt.

Vanliga symtom och tecken på pollenallergi

Oftast märks besvären som mest i ögon och näsa. Rinnande, kliande och röda ögon och snuva är klassiska symtom för pollenallergi. Symtomen varierar från person till person. Några klarar sig med lite snuva medans andra får svåra symtom som astma.

Några av de vanligaste symtomen för pollenallergi är:

  • Röda, kliande och rinnande ögon
  • Täppt eller rinnande näsa
  • Hosta
  • Trötthet
  • Klåda i hals och gom
  • Nysningar, ofta flera i rad
  • Ingen feber
  • Tungt att andas och astmatiska besvär
  • Huvudvärk

Receptfria och receptbelagda mediciner

Vilken allergimedicin ska du använda? Ja, det beror lite på vilka symtom du har. Det finns idag en hel del receptfria läkemedel för pollenallergi att välja på. Det finns även receptbelagda läkemedel att få om du har allvarliga besvär. Har du stora besvär med andningen bör du uppsöka läkare.

Astma är vanligt i samband med pollenallergi och då finns speciell hjälp att få. Du kan till exemepel behöva en astmamedicin vid behov eller en mer långtidsverkande medicin. Ta kontakt med din vårdcentral om du har astmatiska besvär i samband med din pollenallergi. Uppsök också vård om ett barn har svåra allergiska besvär.

Välj rätt allergimedicin

Många allergimediciner ger bäst verkan efter några dagars användning. Det kan därför vara klokt att hålla koll på vad du är allergisk mot och när säsongen börjar. Börja med allergiläkemedel lite innan säsongen väntas komma igång för att få bästa effekt. Detta gäller för både nässpray och tabletter.

Har du mest snuva och nästäppa? Då kan det räcka med receptfri nässpray under tiden du har besvär. Nässpray med kortison är mycket effektivt mot nästäppa och ger bäst effekt efter några dagars användning. Nässpray med antihistamin lindrar de allergiska besvären och hjälper vid både nästäppa och rinnande näsa.

Kliar det i ögonen? Testa en allergimedicin med antihistamin och komplettera gärna med ögondroppar. Antihistaminet motverkar kroppens histaminer som är det som orsakar allergibesvären. Dessa läkemedel brukar hjälpa för de flesta problem kring allergi. Ögondroppar med eller utan antihistamin kan lindra klådan och irritationen. Då slipper du också råka peta dig i ögonen och förvärra besvären ytterligare.

Om både ögon och näsa är påverkade kan du med fördel behandla med antihistamin i form av en tablett. En tablett kan lindra de flesta symtom i ögon, näsa och hals.

Biverkningar och naturlig lindring

Vissa kan få en del biverkningar av allergimedicin. De vanligaste är huvudvärk, trötthet, dåsighet, muntorrhet och illamående. Om du upplever många oönskade biverkningar kan du testa att byta tillverkare eller medicin. Det finns idag många tillverkare av allergiläkemedel och du kan ibland behöva prova några olika preparat för att hitta det som funkar för dig.

Om du inte vill ta medicin men ändå vill lindra dina besvär finns bland annat nässpray med koksaltlösning. Det sköljer näsan och kan spola bort pollen som orsakar allergin. Nässköljning kan också lätta och lindra en täppt eller rinnande näsa. För kliande ögon finns ögondroppar med koksalt som hjälper ögonen att spola bort skräp och pollen.

Korsallergi – allergisk mot flera ämnen samtidigt

Många med pollenallergi är också allergisk mot olika typer av mat. Detta kallas för korsallergi och innebär att kroppen reagerar på flera allergener. Symtom för korsallergi är klåda i munnen, utslag och svullna läppar. Det skiljer sig alltså lite från de vanliga symtomen för pollenallergi. Vilken typ av pollen du är allergisk mot påverkar också din korsallergi.

Är du allergisk mot björkpollen kan du också vara känslig mot nötter och frukter. Jordnötter, hasselnötter och soja är vanliga allergener förknippade med allergi mot björkpollen. Även äpple, päron och stenfrukter som persika och mango kan orsaka allergibesvär. I vissa fall kan även morot och rå potatis orsaka allergiska symtom.

Allergi mot gräspollen hör ofta ihop med vete, ärtor, jordnötter och soja. Det är dock inte säkert att du har korsallergi med denna typ av mat om du är känslig mot just gräspollen. Korsallergi med gråbo är inte lika vanligt, men kan göra att du reagerar på exempelvis koriander, selleri och morötter.

Allergi eller förkylning?

Snuva, nysningar och röda ögon är vanliga symtom för både förkylning och pollenallergi. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är vad, men om du är förkyld får du ofta även ont i halsen. En bra tumregel är att du stannar hemma om du är osäker. Går det över efter någon vecka kan det ha varit en förkylning. Om besvären håller i sig flera veckor på vår, sommar och höst kan det istället vara pollenallergi. Du kan då testa en receptfri allergimedicin och se om besvären ger med sig.

Symtom på förkylning som påminner om allergi:

  • Hosta och snuva med tjock och segt slem
  • Feber
  • Nysningar, ofta enstaka
  • Smärta i muskler och leder
  • Rinnande och klåda i ögon och näsa tyder på allergi

Så klarar du pollensäsongen

Hur mycket pollen som finns i luften varierar från år till år. Olika växter släpper också pollen i olika perioder under året. På pollenrapporten.se kan du följa vilka växter som är i säsong just nu. Även vädertjänster brukar erbjuda en pollenprognos under vår och sommar.

Här är några bra saker att tänka på inför pollensäsongen:

  • Förbered dig inför säsongen genom att börja med läkemedel redan innan du får symtom. Skulle du märka av symtom innan du börjar med medicinen så kan du ändå påbörja behandling.
     
  • Tänk på att många typer av pollen är luftburna. Detta innebär att det finns i luften och lätt fastnar på kläder, möbler och i ansikte och hår. Undvik att hänga ut kläder och textilier för att torka och håll fönster stängda mitt på dagen. Byt kläder när du varit ute och tvätta gärna ansikte och hår innan du går och lägger dig på kvällen. Torka av ytor med en fuktig trasa och dammsug eller använd en luftrenare. Försök också att torka av dina husdjur eftersom pollen ofta fastnar i deras päls.
     
  • Ska du träna så kan du göra det sent på kvällen eller väldigt tidigt på morgonen. Då är det lägre halter av pollen i luften vilket kan göra det lättare att andas. Om du inte är rädd för lite regn så kan du med fördel ta en löprunda i sommarregnet då pollen spolas bort av regn.
     
  • Nyklippt gräs kan orsaka klåda och allergiska besvär. Undvik att gå barfota och sitta i gräset om du är känslig - hur härligt det än kan verka. Det gäller även ängar och fält där det finns många typer av gräs. Tanken på en picknick på en sommaräng kan verka lockande men risken för snuva, nysningar och röda ögon är kanske inte värd att ta.

Publicerad: 2 Februari 2022

2022-02-07 09:19:50