Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Har du fått pigmentfläckar i ansiktet? Så kan du bli av med dem!

Pigmentfläckar är små fläckar på huden som har lite mörkare nyans än resten av hyn. De kommer oftast i ansiktet och på armarna och är helt ofarliga, men kan ibland vara oönskade. Pigmentfläckar kan göra att huden ser lite ojämn ut och går att bli av med om man vill. Pigmentfläckar kallas också för solfläckar, hyperpigmentering och åldersfläckar.

Vad är pigmentfläckar?

När huden utsätts för solljus så skapas melanin, ett ämne i kroppen som gör huden lite mörkare. Solfläckar och pigmentfläckar sker när huden börjar producera mer melanin på ett specifikt område. Därför blir området där lite mörkare än resten av huden. På ljus hud serpigmentfläckar ut ungefär som fräknar och har en beige eller mellanbrun nyans. De kan vara svåra att se på mörkare hud. Pigmentfläckar är släta och varierar i storlek, ofta från en halv till flera centimeter i diameter. Ljus hud har lättare att få pigmentfläckar än mörk hud. Vanligtvis kommer fläckarna i 30-årsåldern eller senare och ofta i ansiktet. Du kan också få pigmentfläckar på ovansidan av händerna, armar, nacke, hals och övre delen av ryggen. Fläckarna kommer där du brukar få som mest solljus på dig.

Varför får jag pigmentfläckar?

Pigmentfläckarna kommer när huden utsätts för den ultravioletta strålningen från solen. Det finns några olika orsaker till att du fårpigmentfläckar i huden.

  • Du har varit ute i solen utan solskydd
  • Hormonförändringar, som en graviditet eller klimakteriet
  • Huden är inflammerad eller skadad (detta kallas också postinflammatorisk hyperpigmentering)
  • Äldre hud är ofta mer sliten och kan lättare få pigmentfläckar, därför kallas de också för åldersfläckar

Är pigmentfläckar farligt?

Nej, pigmentfläckar är inte farligt. De kan ibland vara oönskade av de som får dem, men de är inte farliga i sig. Solfläckar och pigmentfläckar behöver inte heller behandlas. Det är helt upp till dig om du vill ha kvar dem eller ta bort dina pigmentfläckar. Om du vill bli av med dem så finns produkter inom hudvård för att ta bort pigmentfläckar.

Så kan du bli av med pigmentfläckar

Du behöver inte ta bort dina pigmentfläckar om du inte vill. De är helt ofarliga och påverkar dig bara genom att synas. Däremot kan de få huden att se mer ojämn och ovårdad ut. Detta uppskattas inte av alla och ibland vill man få bort pigmentfläckarna. Om du vill få bort dina pigmentfläckar så finns det flera produkter att välja på inom hudvård och ansiktsvård.

För att få bort pigmentfläckar kan du använda hudvårdsprodukter med Thiamidol. Thiamidol är ett ämne som minskar produktionen av melanin. Eftersom det är melanin som orsakarpigmentfläckar så blir det därför mindre risk för pigmentfläckar. Många produkter med Thiamidol ger effekt på bara någon vecka.

Det finns också serum och krämer som dämpar pigmentfläckar med hjälp av optiska ljusfilter. Fläckarna upplevs då lite ljusare och kan ge en jämnare hudton. Några av dessa serum ska användas i hela ansiktet och andra används on spot, precis på området med pigmentfläckar.

Kräm mot pigmentfläckar

Förebygg pigmentfläckar

Det bästa du kan göra för att slippa pigmentfläckar är att ta hand om din hud. Var noga med framför allt solskydd och återfuktning. Det är solens strålar som skadar huden och som gör att huden pigmenteras. Rätt skydd mot den skadliga strålningen ger en friskare och fräschare hud som åldras mindre.

När du tar hand om huden så kommer den se både piggare och yngre ut. Det bästa är att börja tidigt redan innan huden hunnit bli skadad och sliten. Använd ett solskydd speciellt lämpat för ansiktets känsliga hud för bästa effekt. Ju högre SPF (solskyddsfaktor) desto bättre skydd får du.

Här kan du läsa vår guide till rätt solskydd!

Kan man behöva söka vård?

Vanligtvis behöver du inte söka vård för pigmentfläckar. De är ofarliga och skadar inte huden. Pigmentfläckar är bara lite mörkare hud på ett litet område. Fläckarna beror på en ökad produktion av melanin precis där.

Om något av följande stämmer in på dig så kan du söka vård hos en vårdcentral:

  • Du är osäker på om det är pigmentfläckar/solfläckar som du fått.
  • Du har en fläck som blöder eller har förändrats.
  • Du har en fläck som blivit infekterad och som inte blir bättre av sig själv efter några veckor.

Du behöver inte söka akut vård om du har pigmentfläckar. Ta kontakt med en vårdcentral när de har öppet. Ibland kan du få träffa en läkare som tittar på fläcken och avgör vad det är. En hudläkare är specialist på just hud och kan snabbt avgöra om det är en ofarlig pigmentfläck eller något annat.

Publicerad: 25 Februari 2022

2022-02-25 14:24:16

Daniel Larsson