Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Pälsdjursallergi – symtom och lindring

Har du någonsin upplevt symtom som nysningar, klåda i ögonen, eller andningsproblem när du är nära pälsdjur? Då kan du lida av pälsdjursallergi. Att vara allergisk mot pälsdjur är relativt vanligt och de flesta som lider av pälsdjursallergi får besvär redan som barn. Här berättar vi mer om vanliga symtom och vad du själv kan göra för att lindra dina besvär!

Symtom vid pälsdjursallergi

Symtomen vid pälsdjursallergi kan variera från person till person. Symtomen kan variera från milda till mer kraftiga. Om du är allergisk mot pälsdjur kan du uppleva följande besvär: 

  • Nysningar och kliande näsa 
  • Klåda och rodnad i ögonen
  • Hosta och pipande andning
  • Hudutslag eller eksem
  • Nästäppa och andningssvårigheter 

Vissa personer kan även uppleva kliande nässelutslag vid direktkontakt med de djur de är allergiska mot. 

Vad kan utlösa symtomen

Symtomen vid pälsdjursallergi utlöses oftast av proteiner som finns i pälsdjurskroppar, saliv och urin. Dessa proteiner sprids i luften när pälsdjuren rör sig, och när de torkar av sig på möbler och kläder. Det är dessa ämnen som kan framkalla allergiska reaktioner. 

Pälsdjursallergi är främst förekommande mot katter och hundar, men andra djur kan också utlösa allergiska reaktioner. Till och med djur med mindre päls, kan vara orsaken till allergiska besvär. Anledningen till detta är att allergenerna som utlöser pälsdjursallergin kan fästa sig på pälsen hos djuret, vilket gör att själva pälsen också kan framkalla allergiska reaktioner. 

Hur vet jag om jag är allergisk mot pälsdjur? 

Om du misstänker att du har pälsdjursallergi, är det viktigt att genomgå en grundlig utredning med din läkare för att få en korrekt diagnos. Under besöket hos din läkare kommer du att ha möjlighet att dela med dig av dina besvär och symtom. Utöver att diskutera dina symtom kan läkaren använda olika tester för att fastställa orsaken till dina besvär. 

Pälsdjursallergi hos barn

Pälsdjursallergi kan påverka barn i olika åldrar. Symtomen kan vara liknande de som vuxna upplever och märks oftast av när barnet kommer i kontakt med olika typer av pälsdjur. Symtom på pälsdjursallergi brukar vanligtvis börja visa sig innan barn når skolåldern. Det är inte ovanligt att barn som är allergiska, särskilt mot katter, även utvecklar astma. Detta innebär att barnet kan uppleva andningsbesvär, inklusive pipande andning och hosta. Dessa symtom kan förvärras, särskilt i samband med fysisk ansträngning eller när barnet är förkylt. Det är viktigt att vara uppmärksam på sådana tecken hos barn och vid behov konsultera en läkare för rätt diagnos och behandling. Tidig upptäckt och hantering kan bidra till att lindra besvären och förbättra barnets livskvalitet. 

Orsaker till pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi uppstår när kroppens immunförsvar reagerar på vissa allergiframkallande ämnen som finns hos pälsdjur. Denna reaktion involverar bildandet av antikroppar som känner av när du kommer i kontakt med de specifika pälsdjur du är allergisk mot, vilket i sin tur utlöser en allergisk reaktion. 
Varför vissa får pälsdjursallergi är man inte helt säker på. Det kan ha att göra med de gener du har ärvt. Om du har släktningar med allergi, är risken större att du också kan få det. Miljöfaktorer kan också ha en betydelse. 

Hur kan jag lindra mina besvär?

Om du är allergisk mot pälsdjur finns det flera saker du kan göra för att lindra dina symtom: 

  • Undvik, i den mån det går, att vistas tillsammans med de pälsdjur du inte tål.
  • Försök även att undvika att vistas i miljöer där dessa pälsdjur ofta vistas.
  • Om ditt barn har pälsallergi är det viktigt att du meddelar skolpersonal så de kan se till att ditt barn inte behöver dela bänk eller skåp bredvid barn som har pälsdjur hemma.
  • Håll ditt hem rent från damm, använd luftrenare och allergivänliga produkter. 
  • Vid lindriga besvär finns det receptfria antihistamintabletter och kortisonnässpray som kan ge tillfällig lindring. Även ögondroppar kan lindra besvären. 

Behandling vid pälsdjursallergi

Det finns ingen behandling som botar pälsallergi, utan syftet med behandling är att minska dina symtom. Om du lider av kraftigare pälsdjursallergibesvär kan immunterapi vara ett behandlingsalternativ. Denna behandling innebär att du får injektioner eller tar särskilda tabletter under några år för att gradvis minska din känslighet mot allergenerna. Det kan hjälpa dit att bättre hantera dina symtom och förbättra din livskvalitet. 

Vanliga frågor om pälsallergi:

Hur snabbt visar sig pälsdjursallergi?

Pälsdjursallergi kan visa sig ganska snabbt, symtom kan uppstå inom några minuter till timmar efter kontakt med pälsdjur eller deras allergener. 

Vilka djur kan man ha som pälsdjursallergiker?

Som pälsdjursallergiker kan du överväga att ha djur som är mindre benägna att utlösa allergiska reaktioner. Exempel på sådana djur kan vara vissa raser av hundar och katter som är kända för att vara hypoallergena. Det är dock viktigt att komma ihåg att den individuella känsligheten varierar. 

Hur farligt är pälsdjursallergi?

Pälsdjursallergi är vanligtvis inte farligt i sig själv, men det kan orsaka obehagliga och ibland svåra symtom hos dig som är allergisk. 

Vilka djur är man oftast allergisk mot?

Häst, katt och hund är de djur som vi är mest allergiska mot i Sverige. 

Kan pälsallergi försvinna?

Ja, pälsdjursallergi kan förändras över tid och i vissa fall till och med försvinna. Det är dock individuellt och varierar från person till person. Vissa människor kan märka att deras pälsdjursallergi minskar eller försvinner med tiden, medan andra kan fortsätta att uppleva allergiska reaktioner under hela livet.

2023-09-08 11:33:04

Lisa Karlsson