Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ont i nacken - vanliga symtom och behandling

Att ha ont i nacken och axlarna är vanligt och det brukar gå över av sig självt. Om du har långvariga problem, är det bäst att söka hjälp från en läkare. Här kan du läsa mer om vad man kan göra vid nacksmärtor och varför du kan få ont i nacken.

Varför har jag ont i nacken?  

Det finns flera faktorer som kan påverka samverkan mellan leder, bindväv, diskar, muskler och nerver i kroppen. Det kan ibland leda till smärta i nacke och axlar, och dessa påverkande faktorer kan även härledas till omständigheter i din omgivning. En ogynnsam arbetsmiljö kan exempelvis vara en sådan påverkande faktor. Risken för nacksmärta ökar även om du upplever stress eller oro. 

Stillasittande  

En vanlig orsak till nacksmärtor är att musklerna blir stela efter långa perioder av stillasittande eller arbete i obekväma positioner. Smärta och obehag i muskelfästena kan uppstå vid monotont arbete, särskilt om man använder armarna utsträckta framför kroppen. 

Åldersförändring  

Nacken och axlarna genomgår oftast förändringar med åldern. Lederna tenderar att bli mindre flexibla. 

Stress och oro 

Stress och oro kan också öka spänningen i musklerna i nacke, axlar och bröstkorg, vilket ytterligare kan bidra till smärta och obehag. Muskelspänningar är vanliga och kan relateras till stress och ångest. Det är vanligt att musklerna spänns i det område där smärtan uppstår, vilket kan förvärra besvären. 

Nackspärr  

Vid nackspärr blir nacken plötsligt stel. Smärta uppstår och det blir svårt att röra huvudet. Nackspärren beror på en kramp i musklerna i nacken. 

 

Vad ska jag göra om jag har ont i nacken?  

När du upplever smärta i nacken är det viktigt att anpassa behandlingen efter den specifika orsaken. Vid nackspärr kan en kombination av vila och försiktig fysisk aktivitet vara gynnsam.  

 • Smärtlindrang

Receptfria smärtlindrande läkemedel kan också användas för att hantera obehaget. Om nacksmärtan härstammar från ömma och stela muskler är fysisk aktivitet oftast den mest effektiva behandlingen. 

Smärtlindrande krämer som är receptfria kan även användas för att minska smärtan och dämpa inflamation. 

 • Fysisk aktivitet

För att minska risken för rygg- och nackbesvär är det fördelaktigt att fortsätta röra på sig, trots smärtan. Oavsett om du redan tränar regelbundet eller överväger att börja med en ny fysisk aktivitet kan detta bidra till lindring eller förbättring av besvären. Det är särskilt viktigt att ta regelbundna pauser om du har ett stillasittande arbete för att låta musklerna slappna av. 

 • Värm upp musklerna 

Värme, till exempel i form av en vetekudde, plåster eller kräm med värmande egenskaper kan ge lindring för ömma muskler. 

 • Massera musklerna

Massage kan även vara ett bra knep för att få musklerna att slappna av, testa att försiktigt massera musklerna vid nacken och axlarna med hjälp av en massageolja. Ett varmt bad kan även vara att rekomendera för muskelavslappning.

 • Sitt rätt

När du har ont i nacken är det viktigt att du sitter rätt, sträck på kroppen och sänk axlarna och försök att inte spänna dig. 

 • Eko
  Vegan
  Weleda Stretch Mark Massage Oil 100 ml
  189 kr
 • Eko
  Vetekudden
  169 kr
 • 179 kr

  Voltaren gel 23,2 mg/g 100 g

  Diklofenak påverkar miljön negativt, använd med eftertanke.

  Efter att ha applicerat gelen, torka av överbliven gel från händerna med till exempel ett hushållspapper eller en våtservett. Kasta sedan i papperskorgen och tvätta händerna. Läkemedelsbehållaren ska sorteras som läkemedelsavfall, oavsett om behållaren är slut eller inte.

Symtom vid ont i nacken 

 • Det gör ont 

 • Du är stel  

 • Det känns ömt 

Hur ska jag ligga om jag har ont i nacken? 

En kudde med för mycket höjd kan leda till överansträngning i nacken, men det är viktigt att kudden ändå är tillräckligt hög för att stödja den naturliga kurvan i nacken. Att välja att sova på rygg kan vara en bra sovställning eftersom den möjliggör en neutral position och minimerar risken för smärta. Om du föredrar att sova på mage bör kudden vara platt för att hålla nacken i en bekväm position. 

När bör jag söka vård? 

Du bör uppsöka läkarvård om du plötsligt får huvudvärk från nacken som inte går över eller om du får ont i nacken eller axlar efter en skada. 

 

2023-11-28 10:58:04

Caroline Jönsson