Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Öka chansen att bli gravid – läs våra 6 tips!

Det är mycket som ska stämma för att bli gravid. Inget är hundra procent säkert, men det finns knep för att öka chanserna att bli gravid. Här får du tips och råd för hur du kan maxa chanserna för en lyckad graviditet!

När har jag störst chans att bli gravid?

För att bli gravid så ska ett moget ägg bli befruktat av spermier. Ägget ska sedan fästa vid livmoderslemhinnan där det kan växa till sig. Efter det ska kroppen ha rätt förutsättningar för att kunna utveckla fostret korrekt. Det är mycket som ska stämma för att allt ska fungera, som hormoner, näring och timing.

För att kunna bli gravid så måste du ha ägglossning. Det sker ungefär 14 dagar innan mensen. Vilken dag det blir efter mens beror på hur lång cykel du har, men oftast är det runt dag 10–20. Ägglossningen varar i en dag och ägget kan bli befruktat under ungefär ett dygn. Spermierna kan leva i livmodern i ungefär fem dagar. Du har därför störst chans att bli gravid om du har oskyddat samlag från fem dagar innan ägglossning till dagen efter ägglossning.

När har jag ägglossning?

Exakt när du har ägglossning kan vara svårt att veta. Men med hjälp av appar och system kan du följa och kartlägga din menscykel för att lista ut när du är som mest fertil. När du har ägglossning har du också en förhöjd kroppstemperatur och lite annorlunda flytningar. Dessutom är livmoderhalsen lite mjukare och mer öppen. Om du håller koll på dessa detaljer och följer din cykel så kan du ofta pricka in ungefär vilka dagar du är som mest fertil. Många appar räknar med kroppstemperatur, flytningar och när du har mens för att ge en prognos.

Du kan också göra ett ägglossningstest för att veta när du har ägglossning. Ett ägglossningstest fungerar ungefär som ett graviditetstest och mäter halten av hormon i urinen. De är pålitliga och kan hjälpa dig pricka in vilken dag du har störst chans att bli gravid.

Åldern påverkar din fertilitet

Ålder har självklart ett finger med i spelet när det gäller fertilitet. Generellt är kvinnor som mest fertila strax efter 20-årsåldern. Toppen är runt 22 år och sedan minskar den sakta fram till 35 års ålder. Därefter minskar fertiliteten snabbare och riskerna för komplikationer ökar efter 35. Även för män minskar fertiliteten med åldern, men oftast inte lika märkbart som för kvinnor.

Ta hand om din kropp

En graviditet är en stor grej för kroppen. Det krävs en hel del resurser i form av näring och energi för att kroppen ska orka med en hälsosam graviditet. Om inte kroppen ges rätt förutsättningar så minskar också sannolikheten för att du blir gravid.

Det finns en del att tänka på innan du försöker bli gravid. Då tänker vi inte på ekonomi eller karriär, utan på dig och din kropp. Du ska må bra, leva lagom hälsosamt och ta hand om dig! Här nedan har vi samlat några tips till dig som vill öka chansen att bli gravid!

Tips – så kan du öka chansen att bli gravid!

Det mest självklara sättet att bli gravid på är såklart att ha oskyddat samlag. Men det finns också en hel del annat att ta hänsyn till. Här ger vi dig 6 tips som kan öka chanserna att bli gravid!

1. Få i dig tillräckligt med näring

Kosten är superviktig för dig som vill bli gravid. Kroppen behöver få i sig mycket näring för att klara av en graviditet. Ät en balanserad och varierad kost med mycket grönsaker och frukt. Se till att du får i dig tillräckligt med protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler varje dag. Folsyra är extra viktigt för dig som är eller vill bli gravid. Det finns tillskott med folsyra som du kan ta om du skulle behöva öka ditt intag.

 • 25%
  Vegan
  Elexir Pharma Folsyra 60 kapslar
  89,25 kr 119 kr
 • Vegan
  Great Earth Folsyra 400 mcg 60 tabletter
  109 kr

2. Håll en hälsosam vikt

Både övervikt och undervikt kan påverka ägglossningen negativt. Likaså kan övervikt försämra spermaproduktionen. Om du är överviktig är det bra om du försöker gå ner i vikt. Är du däremot underviktig kan det vara bra att öka vikten lite.

3. Undvik alkohol och tobak

Alkohol är som bekant skadligt för kroppen och det gäller inte minst om du vill bli gravid. Du bör därför undvika alkohol helt eller konsumera så lite som möjligt. Även tobak är skadligt för kroppen och kan påverka både graviditet och fertilitet negativt. Försök därför att sluta röka eller snusa i god tid innan du försöker bli gravid.

4. Kolla upp dina mediciner

Vissa mediciner och naturläkemedel kan ge en försämrad fertilitet. Kolla med din läkare vad som gäller för dina mediciner. En del mediciner behöver fasas ut innan du kan sluta med dem helt.

5. Skydda dig från könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan. Det är viktigt att kondomen eller femidomen är hel och att den är på eller i under hela samlaget.

2022-03-31 11:19:37

Granskad av: Tea Golic, Apotekstekniker med receptbehörighet

Daniel Larsson